Neovisni novinarski portal
22.5.2019.
EKOLOGIJA
(Foto: NP Krka)

Direktori WWF-a na Krki:
‘Zaštitom okoliša gradi se budućnost’

(Foto: NP Krka)

Dvanaest predstavnika svjetske organizacije za zaštitu prirode, uglavnom direktori ili programski direktori ključnih nacionalnih ureda WWF-a (World Wide Fund for Nature), svoje su upoznavanje s našom prirodom i njezinom vrijednošću završili posjetom Nacionalnom parku Krka.

– Pozvali smo naše uvažene kolege da se upoznaju s prirodnim vrijednostima u čijem očuvanju sudjelujemo. Susreli su se s našim lokalnim partnerima, čuli o našem radu na terenu i nadam se, kroz posjet ovim divnim parkovima, shvatili svrhu postojanja našeg ureda u velikoj mreži WWF-a – istakao je Deni Porej, direktor WWF Adrije. – Nakon raftinga na Zrmanji i obilaska Parka prirode Telašćica, upoznavanja s našim programima slatkih voda i mora, za priču o ostatku našeg programa otišli smo u Nacionalni park Krka kako bismo popričali o upravljanju zaštićenim područjima, edukaciji, zaštiti divljih zvijeri, održivom turizmu i mnogim temama za koje vidimo dobru perspektivu u našoj regiji.
Direktori WWF-a iz Finske i Austrije te Mediteranskog programa i programa za europske politike, direktori programa WWF-a iz Poljske, Grčke, Nizozemske, Italije i Švedske, glavni međunarodni predstavnik WWF-ovog slatkovodnog programa i direktorica slatkovodnog programa iz WWF SAD-a, te direktorica odjela za prikupljanje financijskih sredstava iz WWF Internationala oduševljeni su prirodnim, povijesnim i kulturnim bogatstvom Hrvatske, a naročito ih se dojmila čovječja ribica, endemska vrsta koju su vidjeli u spilji u NP Krka.

(Foto: NP Krka)

– Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku susresti se s ljudima iz struke, kojima su zaštita prirode i održivo upravljanje zaštićenim područjima temeljna zadaća, razmijeniti iskustva i znanja te predstaviti Nacionalni park Krka, njegovu bogatu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu, ali i smjer upravljanja. U Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka trudimo se uspostaviti ravnotežu između zaštite prirode i organizacije načina posjećivanja, uz snažan naglasak na edukaciju, prvenstveno djece, i suradnju s lokalnim stanovništvom. Vjerujem da smo u tome pozitivan primjer – istaknuo je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić.

S regionalnim zastupništvom u Zagrebu, WWF Adria djeluje u osam zemalja regije, od Slovenije do Albanije, a kao dio mreže WWF-a koji broji više od stotinu predstavništava diljem svijeta. WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

Predstavnici WWF-a u Hrvatsku su stigli u srijedu, 19. rujna, te su obišli rijeku Zrmanju, Park prirode Telašćica i Nacionalni park Krka.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI