Neovisni novinarski portal
20.4.2019.
brejkingnjuz
Ilustracija: Je li i medo u HDZ-u?

Dernek ličke demokracije:
Marijan Kustić (HDZ) premoćno pobjedio u žestokoj borbi s nepostojećim protukandidatom

Ilustracija: Je li i medo u HDZ-u?

Još jedna velebna pobjeda demokracije u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Ovaj put u domovini ličkih medvjeda, tj. u Lici. Evo upravo su javili iz ličkog HDZ-a kako su okončani današnji izbori za čelnika, tj. predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije. Pobjednik derneka ličke HDZ-demokracije je – Marijan Kustić (HDZ). Bilo je napeto i neizvjesno do samog kraja prebrojavanja glasačkih lčistića, kako se to kaže. U stvari, i nije bilo napeto, jer je na izborima za izbor novog HDZ ličkog šerifa HDZ-ovo članstvo moralo birati između samo jednog kandidata – Marijana Kustića i niti jednog drugog. Drugog kandidata nije ni bilo, pa je ličkim HDZ-ovcima bilo puno lakše birati predsjednika, po sličnom demokratskom principu kakav se uspješno primjenjuje u Sjevernoj Koreji.

Drugi kandidat je mogao biti jedino ginekolog Darko Milinović (HDZ), no njega su prije par dana izbacili iz HDZ-a jer je u Zagreb išao autobusom i nije se slagao s Plenković Andrejem. I on je zadnja dva desetljeća pobjeđivao u ličkom HDZ-u. Ni on tada nije imao protukandidata, no sada mu je sve to čudno i nedemokratski, kako je danas izjavljivao novinarima.

Kako vele izvjestitelji, na izbore nije izašla niti trećina članstva: jedva 2.842 člana od navodnih 8.498 Ličana koji su na spisku članstva ličkog HDZ-a, tj. imaju tu stranačku iskaznicu, otišli su obaviti svoju stranačku dužnost.

Neki sumnjaju u tu brojku. Smatraju kako je prilično napuhana, a neki se gorko šale kako u kopnenom dijelu županije (Lici) niti ukupno nema toliko stanovnika koliko navodno ima Hadezeovaca. Ili da nisu sigurni jesu li možda i medvjedima podijelili stranačke iskaznice.

Ilustracija: Je li i medo u HDZ-u?

I novom ličkom vođi Kustiću je malo sumnjiva ta brojka pa je najavio reviziju članstva.

– U stranačkim popisima članova brojke su nerealne. Naime, među 8.498 upisanih članova ŽO ima i onih koji više nisu živi i onih koji su se odselili i slično. Naime, imam saznanja da su i ti birački popisi nesređeni, da po njima Gospić ima 2.700 članova, a to je puno više od realnog broja, jer je dio i umro, odselio se ili je neaktivan – veli novi predsjednik Kustić.

Ima i nekih ličkih HDZ-ovaca koje HDZ nije uspio kvalitetno zaposliti niti u nacionalnim parkovima, niti u Hrvatskim šumama niti u elektrama, poštama i željeznicama i županijskim i općinskim upravama, pa su otišli u Njemačku i Irsku.

Uglavnom, novi lički šerif je najavio i kako je vrijeme da „započne nova era u HDZ-u Ličko senjske županije“, štogod to značilo.

Prepuno neobrano stablo jabuke u opustelom Brinju (foto Tris/G. Šimac)

Inače, Lika je jedan od najljepših dijelova Hrvatske. Ali i najpustiji dio Hrvatske. Kada se vozite Likom nije lako sresti čovjeka ispred zapuštenih kuća ili na pustim poljima. To se može zahvaliti i kontinuiranoj vladavini HDZ-a u tom kraju od osnutka nam neovisne Hrvatske.

Ličko-Senjska županija je prema popisu stanovništva 2011. godine navodno  ima 50.927 stanovnika. Navodno. Taj broj je posljedica prostorno-administrativne nelogičnosti po kojoj su pola otoka Paga i Senj i primorsko Podvelebitje također pripojeni toj županiji. Zajednička nit i poveznica Ličkog Lešća i Novalje, npr. mogla bi biti jedino riječ janjetina.

Naime, u Lici je poznata lička janjetina, a na Pagu paška janjetina.

Gustoća naseljenosti je 9,52 stanovnika na km2, što je znatno ispod prosjeka za Republiku Hrvatsku (75,16 st/km2) i čime je najrjeđe naseljena županija, vele gorki podaci.

Tako je u šetnji Likom lakše sresti medvjeda nego čovjeka, a nije lako sresti ni HDZ-ovca, što znaju i mnogi Ličani i planinari koji se pentraju po ličkim brdima i planinama.

Marijan Kustić (foto N1)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI