Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Danko Končar o perspektivi Uljanika i sukobu interesa Ivana Jakovčića: Uljanik spašava Vlada, a Jakovčića “odgovornost” ?

Danko Končar o perspektivi Uljanika i sukobu interesa Ivana Jakovčića:
Uljanik spašava Vlada, a Jakovčića “odgovornost” ?

Začuđujuće je kolikom se brzinom poduzetnik Danko Končar oglasio na informaciju da Vlada traži novog strateškog partnera za Uljanik . Skoro jednako hitro kao Ivan Jakovčić kad je uhvaćen s prstima u “Končarevom pekmezu” , odnosno u sukobu interesa jer je prije Uljanikovog preuzimanja od Kermes energije kao član NO Končareve tvrtke zaradio milijunske iznose. Samo, Končaru kao da je laknulo pri pomisli da bi ga tkogod drugi mogao osloboditi brige za Uljanik, pa je požurio objaviti da se toj vijesti unaprijed veseli. Samo dajte. Jakovčiću otkriće o njegovoj “honorarnoj zaradi” kod Končara, što ima nezgodne konotacije, nije baš dobro palo. Pa je požurio objaviti kako se više neće kandidirati za eurozastupnika, ne bi li time zaustavio lavinu koja se opasno zakotrljala… Dockan.

Ako je točno, izjavio je Hini vlasnik tvrtke Kermes energije koju je Uljanik grupa svojedobno odabrala za svog partnera, da Uprava misli kako ima bolje rješenje i boljeg partnera za pulski škver ( spekulira se s vlasnikom Smart Holdinga i najvećih ukrajinskih brodogradilišta, Vadimom Novinskim ), spreman je odmah, bez ikakvih uvjeta, osim povrata pozajmice, odstupiti i svu odgovornost predati novom strateškom partneru Uljanika. Tkogod bi pomislio kako je Končar jedva dočekao da ih se riješi i “opere ruke” od svega što se u perspektivi s Uljanikom može događati…

U čemu se uopće sastojalo dosadašnje “strateško partnerstvo” Končara i Uljanika? Teško da bi se na tu temu imalo što reći, s obzirom, kako je u intervjuu Hini kazao Danko Končar, da “prije odluke Bruxellesa o planu restrukturiranja, a čak ni tada ne postoji obveza dokapitalizacije tvrtke, ukoliko odlučimo drugačije”. Kermes energija je ipak pomogla Uljaniku sa sto milijuna kuna pozajmice, čime je spasio državni proračun od aktivacije jamstva. Pokušali su, ustvrdio je Končar, zahtjevom HBOR-u za kredit osigurati i plaće radnicima, ali njihov zahtjev nije odobren, a u međuvremenu je Vlada izdala jamstva i škveranima osigurala plaće za srpanj.

Končar tvrdi da s Uljanikom “ozbiljno misli”, jer u protivnom ne bi riskirao pozajmicom koja je omogućila nastavak rada brodogradilišta koje bi , bez toga, moguće već završilo u stečaju. Kermes energija, ističe njezin vlasnik, ima plan i viziju kako pomoći Uljaniku i hrvatskoj brodogradnji, ali bez partnerstva s državom to nije moguće ostvariti. No, prva pretpostavka za svako dalje postupanje je odluka Europske komisije o planu restrukturiranja pulskog škvera.
U Kermes energiji drže da je perspektiva Uljanik grupe, okretanje prema putničkom programu brodova, zbog činjenice da kineskim cijenama izgradnje tankera i sličnih brodova, više nitko ne može parirati. Zbog kineskih dumping cijena nedavno su u štrajku bili i južnokorejski škverovi.

Inače, Danko Končar navodi da je kapacitet Uljanika 7,5 brodova godišnje, a proizvede ih se tek 2,5. Ali, Uljanik i 3.maj, kao i Brodotrogir i još neka europska brodogradilišta mogli bi u sinergiji odgovoriti i na najsofisticiranije izazove u izgradnji brodova, smatra Končar.
Uljanik ima gubitak od 3,5 milijarde kuna i za opstanak ultimativno treba nastavak izgradnje brodova. Ali ako se situacija u pulskoj kompaniji hitno ne riješi, njihove će poslove, za dva ugovorena broda vrijedna 250 milijuna eura, preuzeti neko drugo brodogradilište. Končar podupire vladinu zamisao o osnaživanju jamstvenih fondova za ugovaranje izgradnje brodova kao rješenje.

Nije, međutim, izrijekom demantirao glasine kako se na prostoru brodogradilišta namjeravaju graditi stanovi, odnosno turistički kapaciteti, već je podvukao kako je primarna djelatnost Uljanika brodogradnja, a na dijelu prostora škvera koji nije u funkciji, moguća je neka druga funkcija, a kako se to zemljište nalazi na pomorskom dobru, o njegovoj namjeni odlučuje isključivo država, dok urbanističke planove donosi lokalna zajednica.

Perspektiva Uljanika u dobroj mjeri ovisi o odluci Europske komisije kojoj je Vlada netom dostavila tek nacrt plana restrukturiranja škvera, a perspektiva Ivana Jakovčića koji je kroz slučaj Uljanik diskreditiran milijunskim sukobom interesa, jer je u Končarevoj tvrtki ( bio je , kao eurozastupnik, član NO u Afarak grupi kojoj je Končar suvlasnik ), prije ulaska Kermes energije u Uljanik, zaradio, prema Končarevim navodima, nešto preko 136 tisuća eura ( u javnosti se spekuliralo s 2,2 milijuna kuna), ovisit će i o mogućim istragama DORH-a i USKOK-a. A i Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa je već najavilo pozabaviti se njegovim radom. Zbog otkrića da je bivši čelnik IDS-a potencijalno bio u  sukobu interesa ( što Končar relativizira opaskom kako je to “lov na vještice” ), udarac je već pretrpjela tzv. Amsterdamska koalicija koju je napustila stranka Pametno.

Teško je očekivati da baš nikakvu štetu neće pretrpjeti i IDS odnosno njegov počasni predsjednik Ivan Jakovčić. Doduše, Jakovčić, koji je izašao iz NO Končarove tvrtke na traženje šefa IDS-a Borisa Miletića,  je pokušao spasiti što se još spasiti dade, pa je najavio kako se, u želji da svojoj stranci ne bude uteg, neće ponovo kandidirati na euroizborima. Što o tome misli članstvo IDS-a, nije poznato, no Jakovčićevi prijatelji iz vrha stranke, primjerice istarski župan Valter Flego, njegov postupak drže činom “odgovornog političara” koji se povlači da ne bi štetio stranci… (?!)
Sasvim očekivano i tako tipično za hrvatsku politiku koja je apsolutno cijepljena od odgovornosti njezinih bitnih aktera…

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI