Neovisni novinarski portal
23.5.2019.
POLITIKA
Dan Grada Šibenika: Mise, procesije, knjige, izložbe, koncert, čišćenje podmorskog smeća, planinari, vrtići, jedriličari…

Dan Grada Šibenika:
Mise, procesije, knjige, izložbe, koncert, čišćenje podmorskog smeća, planinari, vrtići, jedriličari…

– I ove godine Šibenčane očekuje bogat program kojim će biti proslavljen blagdan svetog Mihovila, zaštitnika Grada Šibenika i Šibenske biskupije. Svečanu euharistiju na sam blagdan predvodit će vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a u večernjim satima na Trgu Republike Hrvatske koncert će održati  Đani Stipaničev. Tradicionalno, program Grada Šibenika pripremaju gradske ustanove, udruge i sportski klubovi. Polaznici šibenskih vrtića  na gradskim ulicama i trgovima predstavljaju svoje programe posvećene sv. Mihovilu, patronu Grada – stoji u obavijesti na internetskim stranicama Grada Šibenika povodom Dana Grada Šibenika koji se obilježava 29. rujna, isti dan kada se obilježava i katolički blagdan sv. Mihovila.

Za značajni dio programa su zaslužni građani, odnosno ‘tete’ u vrtićima i vrtićki mališani, te građani udruuženi u planinarskom klubu sv. Mihovil, Šibenskoj narodnoj glazbi, ŠPD-u Kolo, jedriličari iz Jedriličarskog kluba Val, mali gimnastičari, ronioci i drugi entuzijasti. 

-U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se predstavljanje Klape Gimnazijalke u srijedu, 27. rujna, a dan kasnije će biti održana i prezentacija knjige ‘Nova logika’ Fausta Vrančića. U četvrtak, 28.rujna, u atriju  Muzeja grada Šibenika bit će predstavljen zbornik radova ‘Šibenik od prvog spomena’, a u 20 sati će biti otvorena izložba ‘Ante Vitez Šupuk i njegov grad’. U petak, 28. rujna bit će održana svečana Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se zaslužnim pojedincima i udrugama dodijeliti nagrade Grada Šibenika, a prethodit će joj i odavanje počasti braniteljima poginulim u Domovinskom  ratu na Gradskom groblju Kvanj.
Istoga dana  na tvrđavi sv. Mihovila s početkom  u 20 sati tradicionalni koncert održat će   ŠPD Kolo i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Na sam Dan grada, u subotu, 29. rujna u 8 sati Šibenska narodna glazba prodefilirat će ulicama tradicionalnom budnicom. Procesija i svečana sveta misa započet će  u 10 sati, a euharistiju će ispred katedrale predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U 11 sati održat će se jedriličarska regata sv. Mihovil, a Dan grada zaokružit će  koncert Đanija Stipaničeva koji počinje u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske. Na blagdan sv. Mihovila  od 9 do 20 sati svim posjetiteljima će biti  besplatan  ulaz na tvrđave sv. Mihovil i  Barone. U  nedjelju, 30. rujna održat će se 5. Međunarodni turnir sv. Mihovil u OŠ Petra Krešimira u organizaciji GK Dišpet, a  istoga dana u 8 sati u Docu će biti održana ekološka akcija ‘Zaroni u Dolac’ u organizaciji Turističke zajednice Šibenik – vele u Gradu Šibeniku.

Program obilježavanja Dana Grada Šibenik možete promotriti i na sljedećem plakatu: 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI