Neovisni novinarski portal
16.6.2019.
EKOLOGIJA / FILM
Večeras: ‘Plastični ocean’ – avanturistički dokumentarac o plastičnoj kataklizmi

Večeras:
‘Plastični ocean’ – avanturistički dokumentarac o plastičnoj kataklizmi

Plastični ocean (A Plastic Ocean) dugometražni dokumentarni film redatelja Craiga Leesona bit će prikazan večeras, u utorak, 21. kolovoza 2018. u 19 sati, u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.  Projekciju organizira Udruga Albatros revolucija, u suradnji s Turističkom zajednicom Zlarin i Knjižnicom, u sklopu projekta Zelena knjižnica. Uvodnu riječ dat će Ana Robb.

U ovom avanturističkom dokumentarcu, kako ga opisuju, redatelj Craig Leeson udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na radna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Film ‘Plastični ocean’ pomogao je i potakao na globalnu raspravu, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje.

Ovaj film, koji nedvosmisleno upozorava na svojevrsnu kataklizmu koja nam prijeti od plastike odbačene u mora i oceane, sniman je u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu. Redatelj i scenarist je Craig Leeson, uz scebarističku poporu Mindy Elliott. U filmu glume David Attenborough, Sylvia Earle i redatelj Craig Leeson.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI