Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
FESTIVALI
Arhiva: s prijašnjeg Fališa Foto:FALIŠ

Stiže Fališ

Arhiva: s prijašnjeg Fališa Foto:FALIŠ

Posljednjih tjedana javljali su nam se čitatelji iz raznih krajeva Hrvatske, neki od njih na rubu panike, pitajući: Hoće li ove godine u Šibeniku biti Fališa? Vođeni novinarskom znatiželjom i željom da razriješimo čitateljske nedoumice upitali smo prije dva tjedna  direktora Festivala ljevice i alternative Emira Imamovića Pirkea: hoće li biti Fališa? Odgovorio je da hoće, a onda smo odgovor proslijedili gore navedenima. Evo sad i dodatne potvrde. Fališev tim javlja:  Šesti Festival alternative i ljevice održava se i ove godine u Šibeniku na već poznatim lokacijama, na Trgu Ivana Pavla II. (Mala loža), te u Studiju Galerije sv. Krševana (izložbeni dio) i to od 5. rujna do 8. rujna. 2018. godine.

Središnja tema ovogodišnjeg, šestog po redu Festivala alternative i ljevice Šibenik je, kako su organizatori i najavili zatvarajući peto izdanje, „Turizam: između profita i javnog dobra“. Ta je tema, reklo bi se, kao izmišljena, te je u Hrvatskoj kronično aktualna. Nakon opjevanog privatizacijskog pomora glavnine gospodarstva, na red je došlo i gramzljivo osvajanje javnih dobara i prostora, plaža, luka, porječja, obala, šuma i planinskih proplanaka.

Kvarni političari i s njima vezani tzv. poduzetnici uz pomoć vječno nejasnih koncesijskih i inih ugovora udruženo grabe javni prostor, a letargični živalj tek se tu i tamo tome nastoji oduprijeti. Primjerice u Bolu oko Zlatnog rata gdje su gospodari ležaljki i suncobrana nauštrb lokalne zajednice htjeli zarađivati sljedećih par desetljeća, ili u Puli oko plaže Valovine, gdje im na jedinoj gradskoj pješčanoj plaži grade glomzni tzv. ski-lift koji je djeci umalo pao na glavu dok su se brčkala u moru.  Sličnih žalobnih  primjera ima gotovo svugdje u priobalju, a u zaleđu, na primjer, godinama podobni svojataju planine kako bi se tumaranje po vrletima i pucanje iz pušaka po rijetkim životinjama masno naplatilo talijanskim i drugim lovcima. Itd.

Foto:FALIŠ

I sve navedeno je dijelom dovelo do toga da ove godine u Hrvatskoj turista fali. No Fališ će u Šibeniku produljiti turističku sezonu, a neće faliti ni drugih, programski istaknutijih tema, poput: 1948.: godina o kojoj se šuti“, te „Politika iracionalizma: narod i njegove ideologije“.

Iz Udruge FALIŠ  najavljuju i gostovanje ‘vjerojatno najpoznatijeg i sasvim sigurno najutjecajnijeg teologa Europe, autora kapitalnog djela „Raspeti Bog“, Jürgena Moltmanna, koji će održati predavanje na temu: „Kršćanstvo, čovječanstvo i novi nacionalizam“.’

Također, organizatori FALIŠ-a ističu i gostovanja filozofa Žarka Paića, povjesničara Jože Pirjeveca čije djelo „Tito i drugovi“, na kojem je radio preko tri desetljeća, objašnjava, uz ostalo, i prirodu razlaza Tita i Staljina, zatim osnivačice tvrtke „Planet4People“ i UN-ove ekspertice Erike Harms, fotografa Milomira Kovačevića Strašnog, bosanskohercegovačkog književnika Selvedina Avdića, nekadašnjeg rektora splitskog Sveučilišta, dr. Ive Babića, ali i mnogih drugih.

Ovogodišnji FALIŠ počinje u srijedu, 5. rujna u 18 sati u Studiju Galerije sv. Krševana – izložbom fotografija „Goli otok 2018“ spomenutog Milomira Kovačevića Strašnog, Sarajlije sa dugogodišnjom pariškom adresom i impozantnim autorskim opusom, kako se ističe.

Više o cjelokupnom programu (rasporedu i satnici) će se doznati sljedećih dana, kažu, uz napomenu kako se festival održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Nacionalnog parka „Krka“, Grada Šibenika, Turističke zajednice Šibenik i europske mreže za književnost Traduki.

Iz Fališa poručuju da ih se čita na: www.falis.com.hr, te prati na Facebook stranici – Fališ 
i Twitter profilu: Fališ – @falis_festival, te piše na: info@falis.com.hr

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI