Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
FESTIVALI / GRAĐANI / HRVATSKA
Sretni 13. FRK: Jeftiniji vlak, safari po Krki, konji, pletene čarape, rock&roll, šareni kišobrani i panceta

Sretni 13. FRK:
Jeftiniji vlak, safari po Krki, konji, pletene čarape, rock&roll, šareni kišobrani i panceta

Nema frke, evo i ovogodišnjeg FRK-a. U Kninu prekosutra, 23. kolovoza, počinje višednevni festival na kojega mnogi u Kninu i šire čekaju kao ozebli sunce – Festival Ruralne Kulture – FRK. Kninski entuzijasti dogurali su do 13. po redu FRK-a, a broj 13 u ovom slučaju označava sreću, jer se festival održao unatoč skromnim sredstvima s kojima raspolaže, ali s golemom željom organizatora i prijatelja da opstane.  Tako će se koncem tjedna uz rijeku Krku u Kninu jahati konji, slušati dobra glazba, učiti o ekologiji, ploviti kanuima i splavima, potezati konope, pjevati, plesati, jesti panceta, moći kupiti vunene čarape, isplesti džemper, gađati iz luka i strijele, potezati konope i tko zna što još ne.

-Ekološka udruga “Krka” Knin dana 23., 24. i 25. kolovoza na lokaciji Ekološko-informativnog centra (Drniška 2b) uz rijeku Krku organizira trinaesti po redu Festival Ruralne Kulture – FRK 13.  Festival je zamišljen kao poticajna mjera za razvoj seoskog turizma, povećanje samozapošljavanja lokalnog stanovništva, unapređenje seoske proizvodnje i uslužnih djelatnosti, poticanje volonterizma, te očuvanje prirodne i kulturne baštine. U sklopu programa Festivala održat će se brojne radionice za djecu i odrasle, sajam seoskih proizvoda i rukotvorina te ostala brojna sportska, kulturna i zabavna događanja – veli tajnica udruge Ekološke udruge Krka Knin Inga Kukolj.

Svi vlakovi vode u Knin (jeftinije)

Zanimljivo je i kako se na FRK vlakom može doći od bilo kuda iz Hrvatske gdje ima pruge za cijenu gotovo upola jeftinije povratne karte. Ako ste, primjerice, u Vinkovcima, na kolodvoru samo recite: ‘Idem u u Knin na FRK’, i eto veselja, odnosno jeftinije karte. 

-Svim posjetiteljima manifestacije HŽ Putnički prijevoz odobrava 40% popusta u 1. i 2. razredu redovnih vlakova od 23. do 26. kolovoza 2018. isključivo za kupnju povratnih prijevoznih karata od svih kolodvora do kolodvora Knin i natrag (popust se ne može primijeniti na udaljenostima kraćim od 25 km) – pojašnjavaju na FRK-u. 

Inače, veseli organizatori se samo malo pribojavaju kiše s kojom meteorolozi plaše predviđajući je za kraj vikenda, no posljednje prognoze kažu kako bi se ozbiljan pljusak mogao na Knin spustiti tek u nedelju poslijepodne, kada FRK već bude završen. Uostalom, biti će i kišobrana, i to svježe oslikanih u jednoj od radionica na FRK-u – radionice oslikavana kišobrana.

Inače, prvog dana FRK-a, 23. kolovoza 2017., s početkom u 18 sati u Kninu će se održati okrugli stol pod nazivom „VISIT KNIN – razvoj turizma u Kninu“ “ – rasprava na temu do sada učinjenog, trenutnog stanja te perspektive daljnjeg razvoja održivog turizma na području grada Knina i okolice. Okrugli stol će se održati u sklopu Festivala ruralne kulture, FRK-a 13 u dvorani studentskog doma (Knin, Ul. Kralja Krešimira 22), a organizator okruglog stola je Ekološka udruga “Krka” Knin.

Treba ovdje napomenuti, kad se već nisu pohvalili sami: gotovo dva desetljeća se u Ekološkoj udruzi Krka upinju ne bi li osvijestili  mjerodavne i žitelje kninskog kraja kako je održivi turizam potencijalno najpodesnija gospodarska grana za zapušteni kninski kraj. Prvi značajniji rezultati su se počeli uočavati ovoga ljeta, budući da sve veći broj putnika navraća u Knin i okolicu i uživa i veseli se njegovim prirodnim,  kulturnim  i prehrambenim znamenitostima. Usput su i pojedinci u političkim strukturama konačno shvatili kako ‘ima tu nešto‘, a i skeptično stanovništvo je počelo uočavati značaj razvoja zaboravljenih djelatnosti koje idu uz turizam (poljodjelstvo,  stočarstvo, seoska gospodarstva i sl.) 

Za Knin neće biti frka – dok je FRK-a. 

– U sklopu okruglog stola društveno poduzeće Marunuša j.d.o.o predstavit će inovativan plan umrežavanja dionika i potencijalnog pokretanja turističke agencije u Kninu. Cilj okruglog stola je okupiti što veći broj zainteresiranih sudionika- predstavnike gradova, općina, turističkih zajednica i agencija, predstavnike ustanova, tvrtki, obrtnika, OPG-ova, iznajmljivača i udruga, te sve pojedince, odnosno zainteresirane građane koji na bilo koji način doprinose razvoju turizma u Kninu, kako bismo zajedničkim promišljanjima postavili temelje za održivi razvoj turizma. Na ovaj način ćemo pokušati identificirati probleme i mogućnosti razvoja održivog turizma na području grada Knina i okolice. Pozivamo sve sudionike da za okrugli stol pripreme i donesu svoje promo materijale (letke, plakate, suvenire itd.) jer će nam to biti prilika da razmijenimo informacije koje će kasnije biti dostupnije turistima te da ojačamo našu suradnju – napominje Inga Kukolj. 

Evo u nastavku objavljujemo cjeloviti program FRK-a, te svježe plakate manifestacije i nekoliko fotogrtafija s prošlih FRK-ova. Toplo preporučamo posjet kninskom festivalu, a koji se po svojem ozračju uvelike razlikuje od razvikanih priobalnih festivala. Za Knin zaista neće biti frka – dok je FRK-a. 

PROGRAM:

23.8. 2018.

18 h – u dvorani studentskog doma (Knin, Ul. Kralja Krešimira 22)

Okrugli stol: VISIT KNIN – razvoj turizma u Kninu

Sto posto ekološke torbice, kapa vlastoručni rad…. (foto TRIS/G. Šimac)

24.08.2018.

10:00h

Yoga za posjetitelje – Voditeljica je učiteljica zen yoge Tatjana Bračanov

Ekološka radionica za djecu – Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

Kreativna radionica za djecu – Oslikavanje lica i izrada nakita – Udruga“ Zvonimir“ Knin

11:00h

Ekološka radionica oslikavanja kišobrana Visit Knin – Udruga „Krka“

12:00 h

Info štandovi u sklopu projekta „EU za sve“ i sklopu ESF projekta „TOČKA – Udruga mladih „Mladi u EU“

18:00h

Jahanje konja –Udruga Grabarije Knin

Natjecanje u trčanju i mala biciklistička utrka – Biciklistički klub Adrion Oros

22:00h

Glazbeni program: Free House Painters i Barbara Munjas Calligraphy

Nastavak druženja uz domaću atmosferu (Rock and roll).

Domaći suvenir, nije iz Pekinga (foto TRIS/G. Šimac)

25.08.2018.

10:00-20:00h

Sajam seoskih proizvoda – predstavljanje udruga/poduzetnika/polj. proizvođača na štandovima-Izlagači iz Šibensko –kninske županije

Dječji reciklirani sajam– izlaganje recikliranih proizvoda koje su djeca sama izradila

Radionice:

  • Tkanje- udruga Naše Ognjište Knin

  • Ficanje vune- Udruga Prospero Gračac

  • Kreativne radionice- Udruga Carza

Radionice će se odvijati paralelno uz izlaganje na štandovima.

11:00h

Radionica za djecu „Dajmo više za šišmiše“ – JU NP Krka

12-14h

Udruga mladih „Mladi u EU“ – Predavanje „Poticajne mjere za mlade“ u sklopu projekta „TOČKA – Info centar za mlade“; info-štand na kojem će prezentirati prilike za mlade u sklopu Erasmus+ projekta

12:00 – 19:00h

Safari spust kajakom, kanuom i raft čamcem na rijeci Krki

Predah u hladu (foto TRIS/G. Šimac)

ADRENALINSKO IZNENAĐENJE FRKA-a – Planinarsko društvo Troglav i HGSS Šibenik

Tradicionalne kninske igre – briškula i trešeta, potezanje konopa…

Turnir starih dječjih igara (franje, lastik..)

Vilinska večer na Krki (igre za djecu) by volonterke Vile

17:00h

Milenijski svijet Šime Strikomana/ slaganje puzzli VISIT KNIN

Streličarstvo – povijesna postrojba Kralja Dmitra Zvonimira

Kreativne radionice – Čarolija s KrkomUdruga „Čarobni svijet“

19:00h

Posjet i obilazak kninske tvrđave uz turističke vodiče – Kninski muzej

22:00h

Glazbeni program: Grupa Nola i G&A Guitar Duo

Nastavak druženja uz domaću atmosferu (Rock and roll).

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI