Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
(NE)RED / GRAĐANI / HRVATSKA
Slučaj ski-lifta u Puli: U more se, umalo na djecu, srušila 15-metarska željezna konstrukcija

Slučaj ski-lifta u Puli:
U more se, umalo na djecu, srušila 15-metarska željezna konstrukcija

Inače, građani su gradilište ski-lifta prijavili Inspektoratu rada. Odgovorili su im "da su na navedenoj lokaciji neposrednim opažanjem utvrdili da se ne izvode radovi"(!?)

Slučaj gradnje tzv. ski-lifta u pulskoj pješčanoj uvali Valovine, zbog kojega građani mjesecima prosvjeduju, te alarmiraju sve mjerodavne inspekcije, lučke i pulske gradske vlasti – nastavlja se. Umalo tragično. Dogodilo se upravo ono na što su upozoravali: kako su radovi u srcu sezone kupanja na jednoj od najposjećenijih pulskih plaža nedopustivi i opasni. Jučer se u more survala 15-metarska željezna konstrukcija! I to umalo na djecu koja su se kupala u moru.

Pukim slučajem nitko nije stradao, jer očevici koji su pad konstrukcije snimili kažu kako je netom prije uokolo bilo mnoštvo djece. Podsjetimo, lučke vlasti su zabranile plivački prosvjed radi sigurnosti građana, no nisu poduzele ništa da građane zaštite od tih istih radova. Radi se o simptomatičnom hrvatskom slučaju u kojem vlasti širokogrudno izlaze u susret tzv. investitorima i njihovim privatnim interesima koje ostvaruju na javnome dobru i na štetu  građana,  u ovom slučaju na plaži Valovine.

Inicijativa građana ‘za spas Valovina’ i Udruga Zelena Istra danas su  uputili odgovornima – onima koji, unatoč mnogim prijavama građana u posljednjih mjesec dana, nisu ništa poduzeli da se spriječe radovi usred sezone kupanja kao ni da se ski-lifta gradilište na kopnu i moru učini sigurnim.

Inspekcija rada ne vidi radove!?

-Jučer je samo sreća htjela da ne bude ozlijeđenih kupača na Valovinama prilikom pada dijela konstrukcije u more. Radi se o metalnoj konstrukciji visokoj oko 15 metara. Prije pada na konstrukciju su se penjala djeca. Prema riječima očevidaca, koji su sve i snimili, i prilikom pada konstrukcije u more u blizini su bili kupači. Očevici su zvali Lučku kapetaniju, koja se, prema njihovim riječima, do mraka nije pojavila na mjestu nesreće. Sve vas držimo odgovornima jer unatoč mnogim prijavama građana u posljednjih mjesec dana niste ništa poduzeli ništa da se spriječe radovi usred sezone kupanja kao ni da se gradilište na kopnu i moru učini sigurnim – ističe Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Nedavni prosvjed u Valovinama

Inače, građani su gradilište ski-lifta prijavili  Inspektoratu rada koje je nadležno za nadzor nad gradilištima. Odgovorili su im  “da su na navedenoj lokaciji neposrednim opažanjem utvrdili da se ne izvode radovi”.(!?)

‘Raskinite ugovor o koncesiji za ski-lift’

Te da će izvršiti nadzor kada se za to stvore uvjeti. Njihov odgovor je na sljedećoj poveznici: Inspektorat rada.

– Inspektorat rada odgovorio nam je da “su neposrednim opažanjem na lokaciji utvrdili da se radovi ne izvode”. Lučka kapetanija zabranila je plivački maraton oko područja koncesije, no investitoru je dopustila ponašanje koje je umalo dovelo do događaja s mogućim kobnim posljedicama. Komunalni redari na tereni nisu, koliko nam je poznato, ni izašli niti na bilo koji način odgovorili na naše prijave. Pozivamo vas da zbog ovog i mnogih drugih propusta, o kojima smo vam prethodno više puta pisali, poduzmete mjere u vašoj nadležnosti, a gradonačelnika ponovo pozivamo da raskine Ugovor o koncesiji za ski-lift – kaže Dušica Radojčić.

S jednog od prosvjeda

Inače, još 31. srpnja su iz Udruge Zelena Istra poslali priopćenje javnosti i vlastima u kojem su jasno upozorili kako postoji opasnost da se dogodi incident kakav se na kocu i dogodio.

– Jučer je sigurnost kupača zaista bila ugrožena, no radovi su obavljeni, unatoč pozivima građana institucijama nadležnima za nadzor pri izvođenju radova, bez ikakvih zapreka. Nadležno Komunalno redarstvo Grada Pule nije se ni javljalo na telefon. Zar moramo čekati da netko bude ozlijeđen da bi netko reagirao? – upozorili su tada u priopćenju kojega u cijelosti možete pročitati ovdje: priopcenje.

Vlasi  nisu odgovorile.

Ali je zato umjesto njih jasno odgovorio jučerašnji pad 15-metarske grdosije među djecu.

Željezna grdosija u moru (foto: građani Pule)

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI