Neovisni novinarski portal
15.12.2019.
KULTURA / Sport
Dva profesora, Davorin Rubeša i Zlatko Jurić (Foto: Tris)

‘Šibenske sportske skaline’ – sve o šibenskom sportu na 240 stranica

Dva profesora, Davorin Rubeša i Zlatko Jurić (Foto: Tris)

Promocija knjige profesora Zlatka Jurića dupkom je sinoć napunila artij Muzeja grada Šibenika.

O svemu se može raspravljati, no o sportu ne može. Statistike i rezultati hladno pokazuju je li bilo uspješno ili nije. Prema svim tim brojevima, Šibenik je u zadnjih otprilike stotinu godina bio uspješan. Pa je zato valjda, a i iz brojnih drugih razloga, sinoć bilo krcato u Muzeju grada Šibeniku, gdje je promovirana knjiga „Šibenske sportske skaline – crtice o šibenskom sportu“ profesora Zlatka Jurića. Riječ je o svojevrsnom sportskom leksikonu, koji je nastajao sedam godina, a inicijalna ideja potekla je iz emisije Radio Šibenika „Sportski vremeplov“, koju je Zlatko Jurić godinama vodio i uređivao.
– Bilo je već nekoliko pokušaja izdavanja ove knjige i sad sam konačno uspio. Ovo je, dakle, finalni proizvod gdje se Šibenik uspoređuje sa svim svjetskim i europskim gradovima. Dakle, inventura je postignuta, kao i to da unutra postoje mnoga važna imena. Nije ih bilo moguće sve obuhvatiti jer bi takva knjiga trebala imati više od tisuću stranica. Ja sam stavio cijelu priču u 240 stranica i pokušao prezentirati Šibenčanima i svima ostalima što se događalo u sportu grada Šibenika – rekao je Zlatko Jurić.

(Foto: Tris)

U ovakvih publicističkim poduhvatima,jedna od težih stvari je pobrojati baš sve zaslužne sportove i sportaše, a nikog pritom ne izostaviti. Jurić je valjda i uspio u tome, u svojoj je knjizi obradio čak 37 sportova i pripadajuće klubove i sportaše, uključujući i one discipline koje su u Šibeniku izumrle, poput kajaka, kanua, streljaštva i skokova u vodu.
– U knjizi su i svi novinari koji su u Šibeniku pisali o sportu, a ubacio sam i lovstvo, sokolarstvo i šah. Zadovoljan sam što je knjiga ugledala svjetlo dana, a zahvalan sam Muzeju grada Šibenika koji je izdavač. Moram spomenuti i važnu gospođu koja je kuma knjige i imena „Šibenske sportske skaline“ Dunju Duvnjak. Kad ljudi uzmu tu knjigu u ruke, vidjet će da je to jedna stvar koju malo koji grad ima. Na jedan način smo zaokružili cjelinu koja se događala u šibenskom sportu, i to od početaka do danas.
Knjiga je tiskana u 500 primjeraka, izdavač je Muzej grada Šibenika, a na sinoćnju promociju stigli i brojni poznati šibenski sportaši, od kojih se većina u knjizi i spominje. Knjigu je, uz Jurića, predstavio i zagrebački profesor Davorin Rubeša čiji je Jurić bio student za zagrebačkom Kineziološkom fakultetu.
Nakon promocije knjige, u Muzeju grada Šibenika otvorena je i popratna izložba fotografija i sportskih eksponata, koju je uredila kustosica Marijana Klisović, a uvodnu riječ izgovorio je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

Detalj s izložbe (Foto: Tris)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI