Neovisni novinarski portal
23.9.2020.
EKOLOGIJA / MORE / POLITIKA
E.F. s mrtvom školjkom (foto Facebook)

Selfie s ugroženom vrstom:
Ernest Gorjan, šef koprivničkog HDZ-a, uslikao se s uništenom periskom, pa rekao da su je izvadila djeca

E.F. s mrtvom školjkom (foto Facebook)

Kako na našem portalu često možete čitati teme koje se tiču zaštite prirode i mora, ali i one koji se tiču politike, odnosno zaštite građana od loših politika, onda moramo  objaviti i vijest koja spaja oboje. Naime, koprivnički gradski vijećnik Ernest Forjan (HDZ) objavio je na svojem Facebooku profilu Ernest Forjan (Vox Populi) fotografiju s ljetovanja na kojoj u kupaćim gaćama nasmiješen sjedi u plićaku i ponosno pozira s iz podmorja iščupanom zakonom zaštićenom škojkom periskom u rukama.

Biograd N/M 2018
I to je to za ovo ljeto !!!!

To je kao popratni komentar napisao na fesju. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=983530721808175&set=a.211024292392159&type=3&theater

Školjka periska (Pinna nobilis) zaštićena je Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (Narodne novine, broj 7/06), u kategoriji strogo zaštićene zavičajne svojte.

Inače, Članak 153. Zakon o zaštiti prirode zabranjuje namjerno uznemiravanje zaštićene životinje te oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako: – namjerno hvata ili ubija, namjerno uznemirava posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništava ili uzima jaja, namjerno uništava ili oštećuje ili uklanja razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštećuje ili uništava područja razmnožavanja ili odmaranja strogo zaštićenih životinja iz prirode i njihove razvojne oblike, u njihovu prirodnom području rasprostranjenosti u neznatnoj količini ili u mjeri koja neznatno utječe na stanje očuvanja te vrste, osim ako se radi o obavljanju redovnih aktivnosti određenih planovima gospodarenja prirodnim dobrima iz članka 155. stavka 1. ovoga Zakona (članak 153. stavci 2. i 4.).

‘Moja je grijeh što sam se poslikao s njom’

Dakako, Ernest F. je na fejsu dobio niz komentara podrške, a onda i pokude, jer su ga neki upozorili kako je vađenje periske kažnjivo. Mnogi su odmah stali i u njegovu obranu, proglašavajući one koji su ga upozorili da krši zakon frustriranim nezadovoljnicma. Sat i pol kasnije objavljuje novu objavu na Facebooku. U njoj pojašnjava kako su za uništavanje periske zapravo kriva djeca,  a ne on.

Ernestov selfie s periskom (foto Facebook)

-Dragi moji, nikada u životu nije sve kako izgleda na slici. Vaša kritika stoji ali je istina drugačija. Nisam školjku izronio već su je djeca izvadila iz mora. Zamolio sam ih da mi je daju kako bih je vratio u more. Moja je grijeh što sam se poslikao s njom kada sam je vraćao moru gdje i pripada – pojasnio je Ernest Forjan, inače HDZ-ov gradski vijećnik u Koprivnici.

No, na Ernestovu žalost, ali i na žalost nesretne periske, na ovoj njegovoj slici je sve kako izgleda na slici. Naime, oveća periska je očito iščupana iz morskog dna, a to znači i usmrćena. Nakon što se jednom iščupa i odlomi iz svojega korijena, ona se više ne može oporaviti, upozoravaju stručnjaci. Usput, što je malo poznato, život je vjerojatno izgubio imali albino bijeli račić koji živi u harmoničnoj simbiozi sa stanodavkom periskom, a stanirnu joj plaća tako da joj signalizira nadolazeću opasnost, nakon čega ona čvrsto zatvara svoj oklop. Od ljudske pošasti račić je nije uspio spasiti.

Periska pripada obitelji pinnidae koja na svijetu broji 12 vrsta školjaka. U Jadranu postoje samo dvije. Najpoznatija i najveća školjka Mediterana, ujedno i jedna od najvećih školjaka na svijetu je (Pinna nobilis) Periska, lostura. Osim što je najveća ova vrsta je i endem Mediterana i nema je čak ni u Crnom moru.

Inače, sve do prije nekoliko godina perisku je u priobalnom dijelu bilo gotovo nemoguće pronaći jer je gotovo iščezla. NJenom oporavku možda je pomoglo i češće informirane javnosti kako je strogo zaštićena, te kako se njezino vađenje i uništavanje kažnjava.

Ilustracija: Periska

Čini se kako je to, kao i neke druge okolnosti, poput pročišćavanja otpadnih voda u nekim sredinama, pogodovalo njezinom ponovnom povratku. Tako se sada ponovno može češće ugledati u priobalju diljem Jadrana.

U HDZ-u od 1991., u Mladeži HDZ-a od 1999. g.

Ernest Forjan je gradski vijećnik i predsjednik gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Koprivnice.

Od 1998. Godine radi u Koprivničko-križevačkoj županiji u Stručnoj službi a kasnije u Uredu župana. Početkom 2006. godine prelazi u Belupo d.d. na posao suradnika zaštite na radu gdje i danas radi.

Član Hrvatske demokratske zajednice je od 1991. godine.

2008. u prvoj generaciji  završio je političko obrazovanje kao polaznik Političke Akademije Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta.

Politikom se aktivno počinje baviti 1999. godine kada je izabran na dužnost predsjednika Mladeži HDZ-a grada Koprivnice.

-Dužnost gradskog vijećnika obnaša u drugom mandatu te je 2011. Odlukom gradskog vijeća izabran za potpredsjednika gradskog vijeća grada Koprivnice. U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom te njegove  radove možemo naći kako u Hrvatskoj tako i izvan lijepe naše. Ostali hobiji su mu  nogomet i sviranje – hvale ga na stranicama koprivničkog HDZ-a. 

E.F. s mrtvom školjkom (foto Facebook)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI