Neovisni novinarski portal
24.3.2019.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Postrojavanje vatrogasaca!? (foto MORH)

Ministar obrane, domovinske sigurnosti i hrvatskog zajedništva:
Uvijek imam svoje mišljenje

Postrojavanje vatrogasaca!? (foto MORH)

Oni koji su jučer u Hrvatskoj pratili vijesti, teško su se mogli obraniti od aktualnog hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića. Nema te HRT-ove informativne emisije koju nije započeo. Nema tih vijesti u kojima ga nije bilo. Nema toga o čemu on neće dati svoje mišljenje i usput upotrijebiti izraz ‘domovinska sigurnost’.  Ako ga, primjerice, upitate o štetnicima koji ugrožavaju uzgoj kupusa, on bi zasigurno mogao spomenuti ‘domovinsku sigurnost’, te potrebu ujedinjenja hrvatskih građana u borbi protiv agresije kupusovih nametnika.

Jučer je, na primjer, svoju domovinsko sigurnosnu turneju započeo na utrci lađara veslača po Neretvi, odnosno Maratonu neretvanskih lađa. Dakako, gdje god se mogu spomenuti domovinska sigurnost i zajedništvo Hrvata i Vatreni, tu se nađe i njegova kolegica koja je također bliska s američkom vojskom, predsjednica RH K. Grabar Kitarović, zajedno s galerijom glavešina među kojima je bio i Milan Bandić.

Inače, tu je utrku lađara je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević okarakterizirao jezgrovito kao ‘pozitivnu priču”. Usput je upotrebio i još jednu svoju omiljenu riječ – ‘zajedništvo’, pa je ustvrdio kako je ‘zajedništvo najvažnije za lađare, ali i za cijelu Hrvatsku’.

Maraton domovinskih lađa

Hrvatsku je počastila i predsjednica s još jednim sjajnim biserom iz svoje raskošne niske bisernih izjava.

– Kad je riječ o Maratonu lađa, on nas povezuje s tradicijom Domovinskog rata – rekla je predsjednica države, premda su lađari po Neretvi veslali i nekolicinu stotina godina ranije od 1991. godine.

Postrojavanje vatrogasaca!? (foto MORH)

– Isto tako, povezuje nas s daljnjom prošlošću, s vitezovima odnosno lađarima kneza Domagoja koji su se pokazali kao tvrd orah svima koji su pokušali osvojiti naše hrvatske krajeve – korigirala se pomalo Kolinda G.K.

Obrambeni Damir K., koji vlastitim i domovinsko-sigornosnim uspjehom smatra i kupnju izraelskih rabljenih aviona starih 30 godina, je nastavio…

Lađe, okupljanje, turizam, domoljublje…

– Volim ovaj kraj, volim ove ljude, Neretljane…Maraton se održava 21. put, to je velika stvar i velika manifestacija za cijeli prostor doline Neretve, čestitam organizatorima i svima. To je ogromna turistička atrakcija… puno ljudi, sporta, tradicije, povijesti ovog kraja… Lađe, maraton, okupljanje, ljudi, turizam…To je pozitivna priča koja Hrvatskoj treba. Vidjeli smo vidjeli zajedništvo u Domovinskom ratu… Kad je Hrvatska zajedno, na okupu, tada nema cilja kojeg na možemo ostvariti…A nedavno, vidjeli ste naše sportaše – zajedništvo, vjera u sebe, angažman požrtvovnost, hrabrost domoljublje. To su te vrijednosti Hrvatske. I danas, na maratonu, kad su lađari u pitanju, naravno, sve to treba – reče Krstičević.

Ipak, novinari su ga upitali i ponešto mimo pojmova ‘hrvatsko zajedništvo’ i ‘domovinska sigurnost’, o slučajevima zapošljavanja u ministarstvima tijekom ljeta.

Na to pitanje nije odgovorio, ali se zato doznalo kako ‘uvijek ima svoje mišljenje’.

Leteći Damir – Croatian Minister of Defense Mr. Damir Krsticevic speaks with members of the Minnesota National Guard during a visit to the 133rd Airlift Wing in St. Paul, May 23, 2018. Krsticevic received a flight in one of the Minnesota National Guard’s F-16 Fighting Falcons based at the 148th Fighter Wing in Duluth, Minnesota. (Minnesota National Guard photo by Master Sgt. Blair Heusdens)

– Uvijek imam svoje mišljenje, ali danas sam tu s narodom neretvanskog kraja – rekao je Krstičević, te dodao da može odgovarati samo na pitanja koja se tiču maratona ili hrvatske vojske i sustava sigurnosti, kako izvještava N1.

Nakon vatrenog okršaja lađara i nakon što se na tamnošnjem ručku državni vrh pokazao nesebično zalaganje i ‘hrvatsko zajedništvo’ prilikom odlučnog procesa konzumacije tradicionalnih jela i napitaka, ministar za obranu se navečer uputio u Lokvu Rogoznicu.

‘Vrlo je bitno otkriti požar na vrijeme’

A tamo se dobar dio dana, dok je trajala fešta u dolini Neretve, 180 vatrogasaca sa 44 vozila iz 26 vatrogasnih postrojba iz cijele Splitsko-dalmatinske županije znojilo, gušilo, kašljalo i borilo s velikim požarom. Mladići iz dobrovoljnih društava, mještani… svi su se ujedinili u borbi protv požara, prilikom čega im nije bilo potrebna priča o ‘hrvatskom zajedništvu’. No nakon što su vatru uspjeli zauzdati, stigao je ministar u pratnji lokalnih stranačkih kolega, od kojih su neki prigodno odjenuli neke uniforme.

Odmah je podučio okupljene umorne vatrogasce koji su se tamo pred njim postrojili (?) kako se ‘sustav domovinske sigurnosti pokazao efikasnim te da je požar stavljen pod kontrolu.’

Ministar i njegova svita se vesele. Zbog čega? (foto MORH)

– Uspostavili smo sustav domovinske sigurnosti i sinergiju cijele države. Od samog početka angažirali smo puno zračnih snaga, 5 kanadera i 2 air tractora, koji su u sinergiji sa zemaljskim snagama požar stavili pod kontrolu. Vrlo je bitno otkriti požar na vrijeme. Mislim da smo to danas i napravili te smo popodne angažirali i zemaljske snage te hrvatsku vojsku kao dodatnu na požarištu – reče te je dodao kako je ‘zbog toga sustav domovinske sigurnosti tu kao koncept i partner za sigurnost.’

Usput  se ozaren i  nasmijan fotografirao u zagrljaju su županom Blaženkom Bobanom, Antom Sanaderom itd.

Nije baš  jasno što su to slavili i što ih je to razgalilo.

Dodajmo i kako je aktualni ministar, koji je 1991. godine pohađao akademiju bivše JNA, te je potom prešao u HV, pa onda u poduzetničke vode u kojima je spretno plivao prodavajući informatičku opemu za većinu državnih tvrtki i institucija, podsjetio da još predstoji 15 do 20 dana vrućina, te kako je’ jako važno otkriti požar na vrijeme’.

Arhiva:  Budalić, Krstičević, Plenković… itd. (foto HDZ)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI