Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
HRVATSKA
Zrakoplovi i zrakomlati iznad Knina (izvor: N1)

Knin:
Na obljetnicu dana koji je donio mir, glavešine i dalje guraju militarizaciju Hrvatske

Zrakoplovi i zrakomlati iznad Knina (izvor: N1)

Limeni glazbari Orkestra Oružanih snaga RH jutros su u Kninu započeli obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Nakon standardnih podizanja zastava, paljenja svijeća i postavljanja vijenaca za poginule ratnike, nadlijetanja raznih letjelica itd., došlo je vrijeme i za govore vladajuće vrhuške. Premda se obilježavala operacija koja je Hrvatskoj donijela mir, glavešine nisu propustile priliku ponovno isticati potrebu ulaganja u naoružavanje i vojsku, iako su mnogi u Hrvatskoj stajališta kako bi ulaganje u obrazovanje, zdravstvo i razvoj pametnog gospodarstva bilo puno mudrije i djelotvornije za hrvatske građane i budućnost države. Ipak ne?

-Izgradnja učinkovitog sigurnosnog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta koji moramo ostvariti kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost sustava i bili spremni odgovoriti na sve moguće sigurnosne izazove i prijetnje.  Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak, već ulaganje u budućnost – ustvrdila je predsjednica RH K. Grabar-Kitarović, inače nekadašnja dužnosnica NATO-a.

Dakako i predsjednik Vlade RH A. Plenković je poručio kako je ‘modernizacija Hrvatske vojske i policije, kao jamca sigurnosti zemlje i njezinih stanovnika, obaveza svake odgovorne vlade.’. Posebno je pohvalio kupovinu 30 godina starih izraelskih aviona za oko 3 milijarde kuna.

– Nabava izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak je strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i da još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našeg vremena. Izbor izraelskih F-16 Barak aviona, s američkom tehnologijom, ogroman je korak za sigurnost hrvatske države i hrvatskog neba za sljedećih 30 godina –  naglasio je Plenković pozdravivši izraelske i američke partnere koji su, gle čuda, danas također sudjelovali u obilježavanju praznika.

To bi značilo kako će kupljeni rabljeni zrakoplovi štititi hrvatsko nebo i kad napune 60 godina, te će i kao leteći oldtimeri i dalje biti jamac sigurnosti građana i državnog suvereniteta.

I predsjednik Hrvatskog sabora G. Jandroković je imao što za reći oko tzv. domovinske sigurnosti, premda nitko od govornika nije objasnio od koga smo to zapravo ugroženi. Naime, često se u Hrvatskoj čuje kako je možda najveća prijetnja hrvatskim građanima i prosperitetu zapravo dolazi iznutra, odnosno od kvarnih i podmitljivih veleizdajnički nastrojenih političara i s njima tijesno vezanim domaćim i inozemnim gospodarstvenicima, veletrgovcima itd. Isti, smatra se, pod krinkom (lažnog) domoljublja već desetljećima uspješno ugrožavaju sigurnost države i njezinih žitelja, pa se već neko vrijeme mnogi masovno iz nje iseljavaju u potrazi za dostojanstvenim življenjem, bježeći od nazadnjačke ultrakonzervativne i  nacionalističke klime i ozračja pravne nesređenosti kakva uz podršku vlasti zna prevladati u hrvatskom društvu.

-To znači brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva, kao što smo činili ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela –  kazao je  Jandroković budući da su u Kninu danas i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom, a iz Države Izrael direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.

Bez obzira na sve navedeno želimo svima trajni mir te čestitamo čitateljstvu i građanima Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Zrakoplovi i zrakomlati iznad Knina (izvor: N1)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI