Neovisni novinarski portal
13.7.2020.
GOSPODARSTVO
Brod nakrcan aluminijem

Impol-TLM:
Luka Šibenik – distributivni centar aluminija u kojem se neće prašiti i moći će se šetati u štiklama

Brod nakrcan aluminijem

Evo jedna vijest iz gospodarstva koja nema veze s turizmom, ali ima s pomorskim prometom, štiklama i prašenjem. Kako javljaju iz šibenskog poduzeća Impol-TLM, zbog povećanja proizvodnje aluminija u tom poduzeću te planovima vlasnika iz Impol grupe koja namjerava do 2025. godine u Šibeniku godišnje proizvoditi 200 000 tona aluminijskih proizvoda, Lučka uprava Šibenik je inicirala da Luka Šibenik postane distributivni centar za uvoz aluminija za cijelu regiju.

To bi, smatraju, značilo novi život za tu tvrtku koja je do sada uglavnom bila specijalizirana za uvoz fosfata i izvoz umjetnog gnojiva te bi značajno povećalo i prihode Lučke uprave u Šibeniku. Kako kažu, s tim u vezi su već obavljeni preliminarni razgovori s predstavnicima Ministarstva pomorstva, a bit će nastavljeni u rujnu kada će se u njih uključiti i čelni ljudi Impol grupe, tvrtke sa sjedištem u Sloveniji.

Šetnja u štiklama

– Ulazak Impol grupe u bivši TLM i njihovi razvojni programi najbolje je što se Šibeniku i šibenskom gospodarstvu moglo dogoditi, a povećanje aluminijske proizvodnje već sada se odražava na prihode državne lučke uprave i poduzeća Luka. Njihovi razvojni planovi i ulaganja u aluminijsku proizvodnju velika su šansa za Šibenik i šibensku Luku. Daju nam za pravo da se založimo za to da šibenska luka postane distributivni centar za uvoz aluminija ne samo za Impol – TLM nego i za susjedne zemlje. To je ono na čemu temeljimo svoj zahtjev prema Ministarstvu pomorstva,prometa i infrastrukture da država uloži u uređenje šibenske Luke i njezinu infrastrukturu koja je zapuštena i nije se uređivala unazad pedeset i više godine. Mi bismo trebali težiti tome da se šibenska Luka modernizira i da svojim izgledom bude slična lukama u svjetskim centrima kojima se doslovno može šetati u štiklama. Osobno sam rekao predstavnicima Ministarstva pomorstva da nam na taj način daju priliku da se nosimo s konkurencijom, a ne da za njima, kao sada, slikovito rečeno, trčimo bosi – citiraju iz Impol-TLM-a riječi Čede Petrine, ravnatelja Lučke uprave Šibeniku.

 

Brod nakrcan aluminijem

 

Naime, podsjećaju kako je prošlog mjeseca je u šibensku luku uplovio do sada najveći teretni brod „Bunin Elegance“ koji je dopremio upravo 8.000 tona aluminijskih ingota koji nisu namijenjeni samo Impol – TLM-u nego i drugim proizvođačima iz susjednih država. kako navode dalje, čini se kako se tim idejama veseli i dugogodišnji duirektr Luke Šibenik, dielom i zbog toga jer će u luku pristizati teret oko kojega se doslovce i figurativno stalno diže prašina. Naime, građani Šibenika su često negodovali zbog velikog prašenja za vrijeme pretovara sirovina za  mineralna gnojiva…

Čistiji tereti

– Ulazak Impol grupe u proizvodnju aluminija u Šibeniku, povećanje proizvodnje od 2016. godine i njihovi ambiciozni planovi velika su prilika i za razvoj Luke Šibenik i orijentaciju na nove, kvalitetnije, čistije terete. Oni sa sobom ne nose nikakvo prašenje ni onečišćenje zraka. To nam je zaista toliko potreban vjetar u leđa. Smatram da bismo, uz ulaganja u opremu i infrastrukturu u čemu očekujemo pomoć države, zaista mogli postati distributivni centar za uvezeni aluminij za cijelu regiju pa i šire – kaže Davor Škugor direktor poduzeća Luka Šibenik.

Inače, u 2017. godini Impol – TLM proizveo je 71 000 tona aluminijskih proizvoda, a u 2018. godini bi proizveli oko 94 000 tona.

Tijekom protekle godine, otkako je njihova tvrtka Impol TLM kupila pogon Valjaonica, Impol grupa je u Šibeniku investirala oko 100 milijuna eura, kako tvrde. Do 2025. planiraju uložiti dodatnih 80 milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, a orijentirat će se na proizvodnju dijelova za automobilsku i svemirsku industriju. Impol grupa već niz godina poslovno surađuje s automobilskim tvrtkama posebno s Audijem i Ferrarijem, hvale se u Impol-TLM-u. 

Aluminij iskrcan u luci

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI