Neovisni novinarski portal
20.9.2020.
POLITIKA
HDZ-ov Darko Milinović naše je suočenje s onim što Hrvatska zapravo jest

HDZ-ov Darko Milinović naše je suočenje s onim što Hrvatska zapravo jest

Plenković i društvo odlučili su se riješiti ( pokrenut je stegovni postupak )  “inovativnog  izvoznika demokracije” autobusima, pravo u zagrebačku središnjicu stranke. A on, ” lički šerif”, Darko Milinović, odmah je osvetnički uzvratio: Ako ćemo tako, dajem ostavku na mjesto župana, vraćam se u Sabor i Plenković ne treba računati na moju podršku! Bogme ubojita ucjena. Ako je htio da ga iz HDZ-a izbace, ovim je potezom taj epilog trasirao. Prešao je tanku crvenu liniju… Kome treba član, i to iz prve postave, koji će vodstvo stranke kad god nije nečim zadovoljan, beskrupulozno ucjenjivati svojim zastupničkim glasom?!

Dado Milinović, dugovječni gazda ličkog kraja, prvak u nedosljednosti i prvoklasni primjerak političkog klijentelizma i koristoljublja, eklatantnog profiterstva u politici, potpuno se potrošio. Plenkoviću preostaje samo da mu gurne vrata HDZ-a u nos. Ali, principi su jedno, pragmatična politika nešto sasvim drugo…

Ako može Mraović biti u HDZ-u, zašto ne i Milinović?!

Jer, ako je HDZ nakon odsluženja zatvorske kazne velikodušno i s punim razumijevanjem primio natrag pod svoje skute opskurnog “ličkog Tuđmana” Josu Mraovića, izumitelja osebujnog “ličkog rukovanja” ( slučaj američke košarkašice kojoj je Mraović srdačno gurnuo prst u anus i završio iza brave ), zašto ne bi i za Dadu Milinovića u tom odabranom društvu bilo mjesta?!

Milinović je samo organizirao pobunu svojih lojalnih Ličana. Priveo ih u autobuse i s njima ravno u Zagreb, pa u Središnjicu HDZ-a. Nije ga od tog nauma odvratila ni poruka nesuđenih domaćina, glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića i političkog tajnika stranke Lovre Kuščevića, koji su mu na vrijeme poručili da ne dolazi jer za njega nemaju ni vremena ni strpljenja. Ne odustaje Dado tako lako od svog cilja, a i nije mu ovo prva pobuna protiv stranačkog vrha kojoj je stao na čelo. Dosad je iz tih juriša izlazio tek ranjene taštine. Izabran je za člana Predsjedništva HDZ-a, i to s najvećim brojem glasova, i za ličko-senjskog župana i to u prvom krugu lokalnih izbora. Ali, njegove apetite to ne može sasvim zadovoljiti. Dado se kandidirao i za šefa županijskog HDZ-a. A Središnjica ima svoga kandidata, Marijana Kustića, i drži da su Lici prijeko potrebne promjene. Milinović vjeruje da nitko bolje od njega ne zna što Ličani uistinu žele ( začudo, unatoč tome “znanju” nimalo ih nije odlijepio od hrvatskog gospodarskog dna), i u svoju pobjedu na izborima ne sumnja. Ali, nikako doći do izbora. Već su triput odgađani. I to ga je dovelo do zamisli da autobusima krene na Zagreb, na sjedište HDZ-a.

Iako ga nisu primili i saslušali, ni Jandroković ni Kuščević, nekmoli Plenković, vratio se kući, navodno, zadovoljan jer će izbori za čelnika ličko-senjskog HDZ-a definitivno biti održani 9. rujna. A na njima će trijumfirati. Uvjeren je u to. Toliko da je javno bacio Jandrokoviću okladu na stol: Ako izgubim, podnosim ostavku na sve svoje političke funkcije. A ako pobijedim, onda neka Jadroković podnese ostavku na sve svoje dužnosti.

“Ziher” je da Jandroković “rukavicu” neće prihvatiti, ali nije sigurno da će Milinović na izbore uopće izaći bude li vijeće časti HDZ-a dovoljno ekspeditivno i radikalno očistilo teren svome favoritu Marijanu Kustiću. Hoće li ovog puta HDZ-ov “mangup u vlastitim redovima” ipak – “poginuti”?

“Lančani” Dado

Dado Milinović je čvrsto odlučio vlast u svome kraju apsolutno koncentrirati u svojim rukama. Nije mu dovoljno što je župan i što sjedi u Predsjedništvu stranke, nota bene, što je osvojio i zastupnički mandat s najviše preferencijalnih glasova. Htio je i stolac šefa ŽO HDZ-a. Da bi lakše kadrovirao, da bi u cjelosti kontrolirao sve što se u Lici događa, da bi bio lokalni bog, čovjek kojega se sve pita i bez kojega se ništa ne može u toj županiji. Da mu se Plitvice ne ponove, gdje mu je vodeća pozicija u NP , ličkon zlatnom rudniku, izmakla, a imao je “vrsne kandidate”, ali je ministar Tomislav Ćorić nametnuo svoga igrača. Nije to Dado prebolio. Kako oni ( centrala u Zagrebu ) misle da on upravlja Likom, a ne disponira “ličkim novcem” ?

I zato ga , eto, i u utrci za taj politički pokal. Da zaokruži moć, kontrolu, vlast. Ljudi ga hoće, a Središnjica neće. Svakodnevno provode pritisak na ličke HDZ-ovce, instruiraju ih kako će i za koga glasati, sabotiraju Dadu, forsiraju svoje kandidate i zbog njihova slabog rejtinga odgađaju izbore. Dok sasvim ne prepariraju biračko tijelo. E, neće moći, misli se Milinović. I stupa u akciju. Okuplja svoje jurišnike, unajmljuje autobuse i “u ime demokracije”, stiže u Zagreb. Nije da mu je pohod ispao trijumfalan, prije je to bio politički fijasko koji bi časna i ponosna čovjeka nagnao da se bar preispita. No, Dado očekuje da se preispita vrh stranke i omogući mu izborno nadmetanje. A tu, siguran je, može samo pobijediti…

Darko Milinović je HDZ-ovac golemih ambicija. Ali niske političke inteligencije i kulture. Apsolutno nedosljedan, sirovi političar čija riječ nema ni težinu ni izdržljivost. Dragovoljac Domovinskog rata, liječnik po struci, ginekolog, ali i smjerni katolik, na priziv savijesti pozvao se tek nakon što je tijekom svoje liječničke karijere obavio preko 400 abortusa, kako je sam javno posvjedočio. Javnosti se svojedobno predstavio i kao nabildani performer, kada se okovao lancima prosvjedujući zbog uhićenja Mirka Norca, tada osumnjičenika , a danas osuđenog ratnog zločinca koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog zločina nad civilima. No, za Milinovića je bio heroj. Za razliku od Milana Levara koji je mučki ubijen u Dadinom Gospiću, jer je svjedočio o ratnim zločinima, a da veliki vjernik i katolik Milinović nije ni trepnuo, kamoli se dobrovoljno “bacio u lance”.

Na sliku i priliku ove Hrvatske

Bio je ministar zdravstva u Sanaderovoj vladi, a vjerno je služio i Jadranki Kosor kao premijerki za što je bio nagrađen mjestom potpredsjednika Vlade. No, to ga nije spriječilo da se na unutarstranačkim izborima kandidira kao njezin suparnik u utrci za šefa HDZ-a. Bitku je dobio Tomislav Karamarko kojega je Dado pokušavao na sve načine diskreditirati optužujući ga, uz ostalo i za omogućavanje kriminalizacije HDZ-a, za izdaju s Manolićem i Mesićem te za hapšenje isključivo HDZ-ovaca. Ali, kad je Karamarko zasjeo na čelo HDZ-a Dado se preko noći pretvorio u njegovog najvećeg apologetu. Karamarko ga, međutim, zbog toga nije ništa više volio, pa je tijekom njegovog mandata svoju moć i utjecaj koncentrirao isključivo na Liku.

Četiri godine Karamarkove “vladavine” tavorio je na stranačkim marginama, a njegova je prijetvornost isprovocirala svojedobno i Milijana Brkića koji je pomalo kamuflirano, aludirajući na Milinovića, izjavio kako bi “radije bio s orlovima nego s licemjerima, jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive”.

Milinović će se poželjeti kandidirati i kao suparnik Andreju Plenkoviću u izbornoj utakmici za novog čelnika HDZ-a, ali je odustao, i pragmatično, per fin, licemjerno, javno podržao Plenkija, shvaćajući da će uskoro baš on odlučivati o njegovoj političkoj sudbini. I taj je trenutak, eto, došao. Odlučit će, doduše, stegovni sud, ali, razumije se, ne bez utjecaja šefa partije…

Dado Milinović svojim likom i djelom, svakako ne zaslužuje toliku medijsku pozornost kakva mu se zbog njegove incidentnosti daje. Prije bi zavrijedio ignoriranje. Ali, precizno ilustrira žalosno stanje svijesti, morala, političkog standarda u HDZ-u , ali i uopće u hrvatskoj etabliranoj politici, gdje je ovaj “lički šerif” dio stranačke reprezentacije. HDZ je najveća politička stranka u Hrvatskoj, s najvećim brojem članova, navodno preko 200 tisuća, s najvećim brojem mandata na vlasti, s najvećom odgovornošću za potpuno ekonomsko, gospodarsko, demografsko, kulturno i svako drugo propadanje. Hrvatska je godinama HDZ-ovska država. A Dado Milinović, koji dobija najveći broj glasova kao član Predsjedništva HDZ-a, kojeg njegovi Ličani u prvom krugu biraju za župana, kojemu daju najveći broj preferencijalnih glasova kao zastupniku, je metafora takve Hrvatske. On je naše suočenje s onim što Hrvatska zapravo jest.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI