Neovisni novinarski portal
7.8.2020.
(NE)RED / BANDIĆGRAD
Svijeće i jaruge (foto TRIS/G. Šimac)

FOTO:
Selfieji s bagerom u srcu Zagreba, nered i raskopana Kamenita vrata…

Svijeće i jaruge (foto TRIS/G. Šimac)

Kamenita vrata, čuveno srce staroga Zagreba, gornjogradska turistička i vjernička atrakcija, i dalje su raskopana. Japanski i drugi turisti zbunjeno preskaču jaruge, cijevi, kablove, alatke i željezne stupove, zaobilaze bagere, a vrckaviji snimaju selfie s  građevinskom mehanizacijom. Na dan kada je zagrebački gradonačelnik bio na sudu optužen da je nauštrb građana Zagreba pogodovao udruzi U ime obitelji, poslijepodne na Gornjem gradu nije bilo niti jednog radnika. Umjesto da se u jeku turističke sezone tamo radi užurbano i neprekidno, gradilište je sablasno mirovalo.

-Je, je… Slikajte, slikajte… Kaos… – promrmrljao je stanar Opatičke ulice ugledavši nas kako fotografiramo.

Delati se mora, jasno je. No čini se kako bi se delati moralo puno brže i efikasnije, budući se radi o tzv. srcu Zagreba. A moralo bi se i jasnije označiti i osigurati gradilište, budući da ovakvo kakvo je sad predstavlja opasnost za nezaustavljive znatiželjne turiste i gornjogradske žitelje, kojima je to jedan od najvažnijih prilaza kućama. Nije lako ni pripadnicima Družbe Braće hrvatskoga zmaja, koji valjda ovoga ljeta jedva stižu do svojega sjedišta i svečane dvorane. A i okolni obrtnici se mogu pozdraviti s očekivanim plodovima ovogodišnje turističke sezone.

Bageri kao atrakcija (foto TRIS/G. Šimac)

Vjernici koji zavjetno pale svijeće u Kamenitim vratima također su neko vrijeme bili spriječeni, no uporniji su ih ipak uspjeli upaliti , pa tik do cjevovoda i infrastrukture za odvodnju gori nekoliko voštanica. Milan Bandić, koji, zna se, tijesno i često surađuje s crkvom, službeno je dopustio paljenje svijeća i pristup oltaru na blagdane Velike Gospe, 15.08.2018. i Male Gospe, 08.09.2018.

Dakako, radova još uvijek ima na više mjesta i u Donjem gradu i drugdje po Zagrebu, pa iako je najavljeno kako će glavnina biti okončana do 31. kolovoza, to se, čini se, baš i neće dogoditi. Ukratko, slika nekih zapostavljenih i neurednih gradilišta u Zagrebu, a kome se pribraja i dramatična devastacija Trga žrtava fašizma i tzv. Meštrovićevog paviljona, govori kako gradske vlasti nisu ni blizu u sposobnosti nositi se sa započetim radovima, sve na štetu građana grada Zagreba.

Kud sad? (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, radovi oko Kamenitih vrata, uključujući prolaz kroz Kamenita vrata, do križanja s Opatičkom ‘obuhvaćaju rekonstrukciju prometnih i pješačkih površina sa oborinskom odvodnjom te rekonstrukciju svih instalacija, javnog kanala odvodnje, vodoopskrbnog cjevovoda, niskotlačnog plinovoda, elektro-energetskih instalacija i elektroničku komunikacijsku infrastrukturu’.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako ide ta ‘rekonstrukcija’.

 

Pješaci se snalaze kako (ne) znaju (foto TRIS/G. Šimac)

Radovi su i u Donjem gradu (foto TRIS/G. Šimac)

Gradskoj skupštini cvijeta cvijeće (foto TRIS/G. Šimac)

Zabrana kod Hrvatskog sabora (foto TRIS/G. Šimac)

Barikade na Markovom trgu (foto TRIS/G. Šimac)

Bager – turistička atrakcija (foto TRIS/G. Šimac)

Ne radi se niti u Saboru niti oko njega (foto TRIS/G. Šimac)

Pusto gradilište (foto TRIS/G. Šimac)

Turistička tura (foto TRIS/G. Šimac)

Raskopano srce staroga Zagreba (foto TRIS/G. Šimac)

Gradske znamenitosti (foto TRIS/G. Šimac)

Neobičan prizor (foto TRIS/G. Šimac)

Hop! (foto TRIS/G. Šimac)

Svijeće gore (foto TRIS/G. Šimac)

Cijevi…(foto TRIS/G. Šimac)

Kanalizacija, telefonija… (foto TRIS/G. Šimac)

‘Kaj je ovo?’ (foto TRIS/G. Šimac)

Snalažljivi pješaci (foto TRIS/G. Šimac)

Bager koji ne kopa i sv. Juraj iznad mrtvog zmaja (foto TRIS/G. Šimac)

Pješaci (foto TRIS/G. Šimac)

.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI