Neovisni novinarski portal
19.2.2019.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Drniš by night: Radio pijaca – noćni sajam običaja i tradicije

Drniš by night:
Radio pijaca – noćni sajam običaja i tradicije

Evo se i u Drnišu nešto događa.

Evo se i u Drnišu nešto događa. Na spomen stoljetnoj sajmišnoj tradiciji koja je u Drnišu manje-više iščezla, Radio Drniš je pokrenuo Drniš by night zbivanje – noćni sajam običaja i tradicije drniškog kraja koju je nazvana Radio pijaca, a planira se za 5. kolovoza 2018. godine.

– Pridružite nam se u organizaciji Radio Pijace, najpoznatije drniške ljetne manifestacije! Petoga se u Drnišu liti uvik pazarilo. I uvik je to bio dan od šušura i zabave. Prisjetimo se zajedno kako nam je bilo lipo, a novim generacijama pokažimo kako je izgledao drniški pazarni dan!Na pijaci, u srcu Drniša, predstaviti će se proizvođači suvenira, rukotvorina, nakita, gastronomskih specijaliteta poput pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda, sira, vina, meda, voća, povrća, rakija, kolača i drugih domaćih proizvoda. Sajam je namijenjen promoviranju tradicije, kulture, zanata, običaja i gastronomije drniškog kraja, te osnaživanju položaja Drniša na karti kontinentalnog turizma. Od 21 do 23 sata uz nastupe KUD-ova, svirku uživo, te sve ono što su vrijedne ruke proizvele, uživajmo zajedno ove godine na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti. – kaže Matilda Jelčić Stojaković, diektorica Radio Drniša. 

Radio postaja Drniš po šesti put organizira manifestaciju ‘Radio pijaca’ – noćni sajam običaja i tradicije drniškog kraja. Projektom se želi educirati nadolazeće generacije i potvrditi da kulturna baština, tradicija i turizam idu zajedno.

– Na tržnici, u srcu Drniša bit će predstavljen rad kulturno umjetničkih udruga i udruga građana, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a svoje radove predstavit će i izrađivači suvenira te eko etno proizvoda. Drugim riječima tridesetak izlagača sira, pršuta, vina, meda, rakija, suvenira, nakita, eko voća i povrća, promovirati će sve ono što su vrijedne ruke proizvele. Pjevači Kulturno umjetnička udruge KUU Miljevci će nam zaojkati, a nastupiti će i KUD Sv. Ilija iz Kljaka. Uz njih na gitari, harmonici i kontrabasu sve okupljene zabavljati će glazbeni trio sa dalmatinskom pismom. Ujedno ističemo kako će biti i dvije radionice za djecu, jedna u kojoj će oni malo stariji učiti kako se izrađuje susak, i druga – radionica crtanja zadane teme, najbolji crtež bit će nagrađen a sva će djeca dobiti slatke utješne nagrade.  Ove godine za datum održavanja izabrali smo državni praznik, za Hrvatsku i za Drnišane jako važan datum, 05. kolovoza – Oluja, dan kada je oslobođen Drniš i cijeli drniški kraj. I želja nam je da se okupimo u Drnišu, zabavimo i zasviramo – da se vidi da nas ima. I da se još uvijek znamo zajedno zabaviti. Ujedno poklopilo se sa danom u mjesecu kada se u Drnišu tradicionalno zaista održava sajam. Stariji će znati – petoga se u Drnišu uvijek pazarilo. I uvijek je to bio dan od šušura i zabave. U društvenom tkivu života u Drnišu uvijek je bitnu stavku predstavljala pijaca. One mlađe, koji ne znaju, želimo naučiti da se petog dana u mjesecu, od lipnja do studenog, u Drnišu održava sajam – kaže Matilda Stojaković Jelčić. 

Dakle svakog petog u mjesecu, bez obzira na dan u tjednu, u Drnišu bi se posljednjih desetljeća priredio sajam koji je (uz onaj benkovački svakog 10. u mjesecu) bio nezaobilazno i vrlo popularno regionalno sajmišno odredište na kojemu bi se okupljali prodavači i kupci iz čitave Dalmacije (i šire). Bilo bi tamo svega: od pršuta do motika, pa je to redovito bio zanimljiv kulturološki, društveni i gospodarski događaj.

No nepametna politika državnih, regionalnih i ostalih vlasti nije učinila mnogo kako bi nakon rata osigurala glavnini stanovništva uvjete za primjereni život u tom, iako prebogatom raznim gospodarskim potencijalima, nerazvijenom kraju. Naprotiv tome, prometna nepovezanost, manjak obrazovnih i zdravstvenih institucija i nepostojanje zdrave strategije razvoja toga kraja, dovelo je do sve rijeđe naseljenosti. Premda bogato obradivim površinama (Petrovo polje), prirodnim i pejzažnim vrijednostima (rijeke Krke, Čikola..), velikim mogućnostima za razvoj pustolovnog i seoskog turizma, Drniš i okolica tek odnedavno počinju snažnije koristiti spomenute resurse.

U tome će zasigurno pripomoći i Radio pijaca.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI