Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
FESTIVALI / FILM
Betina Film Festival(6.-9.rujna): Povratak filma na otok u velikom stilu!

Betina Film Festival(6.-9.rujna):
Povratak filma na otok u velikom stilu!

Nije važno koliko ste mali jer ako ima volje ima i načina. Dobar primjer za to je prvo izdanje Betina Film Festivala (BAFF) koji će u četiri dana, od 6.- 9. rujna, prikazati preko 60 filmova iz cijelog svijeta. BAFF je neprofitni festival što znači da su sve projekcije filmova i događanja besplatni.

BAFF je pokrenula Udruga za promicanje audio-vizualnog stvaralaštva i kreativne industrije Mirage kreativni studio s jednim ciljem: vratiti film na otok.
– Ovim festivalom želimo otočanima i svim zainteresiranim pružiti nezaboravno iskustvo uživanja u filmskim projekcijama na otvorenom, edukaciji o filmskoj umjetnosti, ali i potaknuti priču o važnosti povratka filma na otok. Na festivalu prikazujemo kratke filmove iz cijelog svijeta i Hrvatske na kojima možete očekivati raznovrsne filmske priče i  zanimljive likove, ističu iz Mirage kreativnog studija.
BAFF je međunarodni festival kratkometražnog filma i to svih žanrova od A-Z, odnosno od animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog do igranog i znanstveno-fantastičnog. Među više od 600 prijava za festival, BAFF na otok donosi 30 kratkih koji će se natjecati za tri nagrade žirija (za najbolji kratkometražni, dokumentarni i animirani film) te nagradu publike.
Festivalski program uz natjecateljske filmove ima i projekcije dugometražnih filmova koji su izvan konkurencije, dnevne i večernje projekcije kratkih filmova, dokumentarnu večer (filmovi vezani uz brodogradnju, čovjeka i ljubav prema otoku i moru), filmski kviz, predavanja filmskih stručnjaka i radionicu fotografije u pokretu.
Od  hrvatskih igranih kratkometražnih filmova organizatori izdvajaju filmove Behemot Igora Dropuljića, U Plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Marica Judite Gamulin, a od dokumentarnih Uvik isto Slavice Šnur, Mezostajun Ivana Ramljaka i Dragi susjedi Nebojše Slijepčevića. Animirane hrvatske filmove predstavljaju Biciklisti Veljka Popovića i Nestali s kišom Siniše Ercegovca.
Dugometražni filmovi hrvatske produkcije koji su izvan konkurencije prikazivat će se u večernjim satima na glavnom betinskom trgu. Svaka večer rezervirana je za jedan film, a u Betini imate priliku pogledati filmove nagrađene na ovogodišnjem Pula Film Festivalu: 8. povjerenik, Lada kamenski, Comic Sans.
Osim u fotografskoj radionici posjetitelji festivala imaju priliku sudjelovati i u radionici izrađivanja storyboarda, radionici glumačkog karaktera te radionici filma u jednom kadru. Filmske radionice namijenjene su djeci i mladima, a prijaviti se može preko službene facebook stranice Betina Film Festivala.
Zanimljiva predavanja vezana za svoj rad u filmskoj umjetnosti održat će gosti Betina Film Festivala: ugledni splitski filmaši Boris Poljak i Vlado Zrnić te zadarska glumica Tamara Šoletić. U goste dolazi i Milan Gostimir iz Legame studija koji će govoriti o virtualnoj stvarnosti i filmu, koju će Betinjani moći doživjeti iz prve ruke u Prezentacijskom centru.
Kino otok naslov je kratkometražnog filma Ivana Ramljaka koji će se prikazati u sklopu okruglog stola posljednjeg festivalskog dana. Kako potaknuti odlazak u kino i otvoriti otoke prema filmskoj umjetnosti svi zainteresirani mogu saznati na nedjeljnoj raspravi.
Nakon dodjela nagrada u međunarodnim i hrvatskim kategorijama, festival će zatvoriti bendovi ‘ Teški osjećaj’ i ‘Rezerve’, a DJ Tabula će kao i ostale večeri festivala rasplesati ljubitelje filma do ranih jutarnjih sati.
Festival podržava Općina Tisno, TZ Betina, Prezentacijski centar Betina, NP Kornati i PP Vransko jezero.
BAFF je neprofitni festival što znači da su sve projekcije filmova i događanja besplatni. Sve se održava u centru mista na glavnom trgu, u parku te u Prezentacijskom centru Betina. Program pogledajte u nastavku ili na stranicama FESTIVALA.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI