Neovisni novinarski portal
12.7.2020.
KULTURA
Skulptura mačke - Foto: ©Neven Jović

Visoka kultura u malome mistu:
Izložba Marije Ujević Galetović u Jezerima

Skulptura mačke - Foto: ©Neven Jović

Naša manja priobalna turistička mjesta ne nude svojim posjetiteljima često puno više od plaže, roštilja i nastupa folklornih skupina. Iznimka među takvim malim mistima su i Jezera na otoku Murteru, u kojima nastoje tzv. kulturnu ponudu podići na višu razinu. Tako sada spremaju izložbu naše glasovite umjetnice Marije Ujević Galetović.

– Nakon izložbe radova Vaska Lipovca u jezerskoj Baganelovici, koju je tijekom mjesec dana trajanja pogledalo nešto više od 1300 individualnih posjetitelja, Narodna knjižnica i čitaonica Tisno i Općina Tisno nastavljaju s naumom predstavljanja radova velikana nacionalne umjetnosti organizacijom izložbe skulptura i slika Marije Ujević Galetović. Premda opsegom relativno mala jer postav broji ukupno deset eksponata, ova izložba ukazuje na vitalnost umjetničkog duha autorice te ju predstavlja kao kiparicu, ali i slikaricu – kaže Silvija Ćurić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno.

Marija Ujević Galetović višestruko je nagrađivana akademska kiparica, profesorica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čije radove danas u svojim zbirkama posjeduju neke od najeminentnijih hrvatskih muzejskih ustanova, ali i privatni kolekcionari diljem svijeta. Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja, njezin je rukopis među širom publikom ostao zamijećen ponajviše u javnom prostoru – posredstvom spomenika istaknutih ličnosti hrvatske prošlosti (spomenici Augustu Šenoi u Zagrebu, Petru Krešimiru IV. u Šibeniku, itd.), skulptura religioznog sadržaja ili pak drugih zanimljivih rješenja poput Trkača sa zagrebačkog Savskog nasipa čiju će skicu posjetitelji moći vidjeti i u Jezerima.

Otvorenje izložbe predviđeno je za subotu 14. srpnja u 21:00 u Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima na otoku Murteru.

Izložba ostaje otvorena svakim danom do 1. rujna 2018. godine od 20-23 sata (i po dogovoru za grupne posjete).

Marija Ujević Galetović: Mačka – Foto: ©Neven Jović

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI