Neovisni novinarski portal
15.8.2020.
EKOLOGIJA
Traže se ideje za zaustavljanje zagađenja Jadranskog mora plastikom i dijele novčane nagrade

Traže se ideje za zaustavljanje zagađenja Jadranskog mora plastikom i dijele novčane nagrade

Dok močite stražnjice u moru ili daleko od plavetnila na uzavrelom asfaltu i betonu odbrojavate sitno do godišnjeg odmora, evo vam jedan izazov. Razmislite što možete učiniti za obožavano more koje se guši u vidljivom i prostom oku nevidljivom plastičnom otpadu. Budite kreativni i predložite inovativno rješenje za zaustavljanje zagađenja mora plastikom. Vjerujemo da vam je mora stalo i da biste mu rado vratili za sve one užitke koje vam je pružilo. Učinili biste to i bez da vam netko za to plati, ali najbolje ideje, projekti, događaji, proizvodi, usluge i radovi na temu zaustavljanja plastičnog otpada u Jadranu osvojit će novčane nagrade. Došao je trenutak za odluke i sjajne ideje koje ćete još ovoga ljeta prijaviti na Adriatic Plastic Challenge.

Adriatic Plastic Challenge timsko je natjecanje u obliku intenzivnog dvodnevnog bootcampa, dakle svojevrsnog kreativnog treninga pod vodstvom vrhunskih stručnjaka. Natjecanje organiziraju udruge Terra Hub i Zona uz podršku Volva Adria, a traže se inovativna rješenja kako bi se zaustavilo zagađenja mora plastikom. Ako želite zaustaviti zagađenje Jadranskog mora plastikom prijavite svoje ideje. Sudjelovanje se ne naplaćuje, a oni čije se ideje proglase najboljima dobit će i nagrade i to ne majice i rokovnike nego pravi pravcati novac.

Sve što trebate učiniti je razmisliti i prijaviti se, sami ili u timu, neovisno o tome jeste li tek osmislili ideju ili već imate projekt na kojem radite. Prijaviti se mogu svi koji osjećaju strast ili barem lagani zanos prema očuvanja morskog ekosustava, a dobrodošli su kreativci, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, profesori, studenti, aktivisti, avanturisti i svi ostali sa ili bez određenog statusa.

-Posljedice zagađenja plastikom su nesagledive za okoliš i za društvo a magično rješenje ne postoji. Podizanje svijesti i promjena navika, poticanje razvoja i inovacija, interdisciplinarni pristup i suradnja na svim razinama su mogući putevi ka rješenju. Pozivamo vas da razmislite o tome što možete učiniti kako biste doprinijeli rješavanju ovog globalnog i sveprisutnog problema na lokalnoj razini te prijavite svoje ideje, projekte, događaje, proizvode, usluge i radove – pozivaju organizatori koji žele pronaći rješenja za doprinos zaustavljanju dotoka plastičnog otpada u Jadransko more, osvijestiti ljude o problemu plalstičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje.

Skoro cijelo ljeto za razmišljanje

Odabrani kandidati i kandidatkinje sa suvislim i provedivim idejama  biti će pozvani na intenzivni dvodnevni bootcamp gdje će se pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka iz područja održivog razvoja, očuvanja okoliša, marketinga, komunikacija i poslovnog svijeta raditi na razvoju tih ideja i projekata. Ni to nije sve. Na kraju bootcampa timovi će pred stručnim žirijem predstaviti projekte, a najbolji, najkreativniji i najinovativniji među njima imaju priliku osvojiti financijske nagrade – za prvo mjesto 10.000 kuna, za drugo mjesto 7.500 kuna i 3.500 kuna za trećeplasirane.

Trenutak za donošenje odluke, sastavljanje tima i druženja u brainstormingu iz kojeg će isplivati sjajna ideja koju ćete prijaviti na Adriatic Plastic Challenge već je stigao, a čim smislite što biste prijavili kliknite ovdje i pošaljite prijavu. Tamo sve piše, a vremena imate do 10. rujna ove godine.

Ako još niste sigurni bi li se prijavili ili možda mislite da ti ekolozi malo pretjeruju sa histerijom oko plastičnog otpada u našem i drugim morima i oceanima, evo sada i činjenica koje potvrđuju da je plastika postala itekako veliki ekološki problem, u kategoriji alarmantnog problema.

Plastika opasna po zdravlje

Nastavi li se iskrcavati ovim tempom, u prosjeku jedan pun kamion svake minute, što je barem osam milijuna tona godišnje, u moru će do 2050. godine biti više plastike nego ribe. U posljednjih deset godina proizveli smo više plastike nego kroz čitavo prošlo stoljeće, manje od pet posto se reciklira, što znači da gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji.

Plastični otpad čini čak 90 posto smeća koje je završilo u morima i oceanima, najveće područje plutajućeg plastičnog otpada veličine je Francuske i nije jedino. Procjenjuje se da bi plastična vrećica mogla trajati i do skoro 1000 godina i računa da je u prosjeku koristimo 12 minuta. Problematični su i plastične boce, čaše, jednokratne pelene, najlon za ribolov, filteri cigareta…

Ono što je po zdravlje opasno činjenica je da plastika tokom perioda raspadanja otpušta mikro i nano čestice od kojih su neke manje od, primjerice, stanica algi i da u tom obliku ostaje neodređeno vrijeme. Zeznuto je i što plastični otpad u moru djeluju poput spužvi koje upijaju i nose na sebi druge zagađivače, a zabrinjava i to da plastika sama otpušta razne štetne kemikalije u more.

Kemikalije iz plastike mogu ući i ulaze u organizam, istraživanja pokazuju velike postotke pozitivnih na bisfenol, kemikaliju iz plastike koja ometa redovan rad hormona, više od 70 posto vodovodne vode u Europi sadrži mikroplastiku, a nađena je i u pivu, medu, šećeru, soli, pa i u kišnim kapima. Ima je skoro svugdje, i u onim dijelovima Jadrana koje smatramo najčišćima, poput Parka Prirode Telaščica u kojemu je u nedavnom istraživanju plastika otkrivena u 88 posto uzoraka.

Ako imate ideju kako spriječiti daljnje zagađivanje prijavite se na Adriatic Plastic Challenge, a najmanje što možete učiniti za obožavano more je očistiti svoj komadić plaže od plastike koju su tamo ostavili drugi prije vas. Eto što raditi kada vam dosadi izležavanje na plaži, brčkanje i plivanje u moru.

I da, možete ovoga ljeta proći i bez plastičnih ružičastih flamingosa. Nisu više u modi.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI