Neovisni novinarski portal
26.5.2019.
GRAĐANI / HRVATSKA
Tomioslav Tomašević za nedavne finalne utakmice u Moskvi (foto Facebook)

Tomislav Tomašević iz Moskve:
Ima nade za ovu zemlju, a to je ono što i nama progresivnima treba… Odbijam patriotizam prepustiti samo desnici

Tomioslav Tomašević za nedavne finalne utakmice u Moskvi (foto Facebook)

Tomislav Tomašević, dugogodišnji aktivist i borac za pravednije društvo, programski voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu, a odnedavno i jedan od najaktivnijih oporbenih gradskih vijećnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba  koalicije ”Zagreb je naš”, Nove ljevice, ORaH-a, Radničke fronte i Za grad objavio je svoj komentar oko nogometnih uspjeha hrvatske reprezentacije i pratećih zbivanjan neposredno s tribina stadiona u Moskvi, gdje je bio na finalnoj utakmici svjetskog prvenstva u nogometu. Njegova objava je izazvala veliku pažnju, a u nastavku je možete pročitati u cijelosti:

Ponosan na igru hrvatske nogometne reprezentacije, ali i na neke druge stvari vezane uz finale. Pratio sam ih u…

Objavljuje Tomislav TomaševićPonedjeljak, 16. srpnja 2018.

Ponosan na igru hrvatske nogometne reprezentacije, ali i na neke druge stvari vezane uz finale. Pratio sam ih u polufinalu i finalu u Moskvi jer volim nogomet i volim kako ga igraju.

Ustalom, još 1998. godine sam sa 16 godina busom išao u Pariz i spletom okolnosti se dokopao ulaznice za 3. mjesto protiv Nizozemske.

Proteklih dana sam u polufinalu i finalu bio na stadionu s najvatrenijim navijačima koji se nalaze odmah iza gola. Posebice želim istaknuti tri trenutka s jučerašnje finalne utakmice koji me ispunjavaju nadom.

Prva je situacija kad nekolicina navijača pokušava povesti navijanje s “ajmo, ustaše”, što je zaustavljeno u par sekundi glasnim negodovanjem navijača pored njih.

Druga je situacija kad jedan navijač pokušava povesti rasističko glasanje prema francuskim nogometašima aludirajući na njihovo aftičko podrijetlo, na što ga je u sekundi nekoliko navijača ušutkalo.

I treća je situacija kad nakon zadnjeg zvižduka francuski nogometaši dolaze do gola pozdraviti hrvatske navijače, što se na prvu loptu dočekalo negodovanjem, no onda pretvorilo u gromoglasni pljesak cijele tribine.

Ima nade za ovu zemlju, a to je ono što i nama progresivnima treba.

Isto tako odbijam patriotizam prepustiti samo desnici.

Patrioti smo i mi koji se borimo da promijenimo naše društvo nabolje i ostajemo ovdje unatoč svim preprekama.

Neću se stići vratiti u Zagreb na doček, no hvala nogometašima na prelijepoj igri, skromnosti i odmjerenosti u pobjedi i porazu te hvala velikoj većini navijača u Moskvi koji su bili na visini zadatka.

Tomislav Tomašević u Moskvi

Tags:

VEZANE VIJESTI