Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
FILM
Supertoon: Nagrade, projekcije, zabava i kraj

Supertoon:
Nagrade, projekcije, zabava i kraj

Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova večeras u 21 sat na Maloj loži zatvara se osmi Supertoon, međunarodni festival animacije. Tijekom proteklih šest dana u otvorenim kinima na Gorici i Maloj loži u Šibeniku prikazano je preko 170 različitih kratkih animiranih filmova u pet natjecateljskih kategorija te bogat popratni program.

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, između 27 odličnih filmova, žiri u sastavu Eva Cvijanović, Dunja Janović i Joni Mannistö odlučio je prvu nagradu dodijeliti filmu “Musical TraumasMiloša Tomića jer, kako navode u obrazloženju, predstavlja višeslojno slavlje neuspjeha i istražuje dubinske probleme na ležeran i komičan način.

 

– Najbolji animirani studentski film u konkurenciji, prema mišljenju istog žirija, jest “Stolna igra” (A Table Game) redatelja Nicolása Petelskog Mecóna iz Argentine, koji su doživjeli kao lepršavu predigru iščašenih događaja koja otkriva iznenađujuć sustav i istinu koja leži u pozadini igre – javljaju iz Supertoona. 

U konkurenciji animiranih filmova za djecu prikazan je 31 film, a žiri sastavljen od polaznika radionice animacije Planktoon odlučio je nagradu dodijeliti njemačkom filmu “Our Wonderful Nature – The Common Chameleon” autora Esheda Tomera zbog jednostavne i poučne priče o gramzivosti s kojom su se, kako obrazlažu, lako poistovjetili.

Među 54 animirana glazbena spota koji su se natjecali za nagradu, žiri u sastavu: Luka Vucić, Vuk Jevremović i Ante Filipović Grčić za pobjednika je proglasio “Happy” u režiji francuske autorice Alice Saey, videospot za pjesmu glazbenika Marka Lottermana, koji jednostavnošću i dinamikom animacije oživljava pjesmu i uvlači gledatelja u ples boja i kompozicije. Posebno priznanje pripast će i spotu redatelja Dantea Zaballe za pjesmu “Parking Attendant” benda Tall Juan, zbog dinamike i gotovo dječjeg stila animacije u kojoj je autor kombinirao različite tehnike kako bi zaigrao ekran i omogućio gledatelju da osjeti slobodu i veselje same pjesme.

Od trideset filmova u konkurenciji animiranog namjenskog filma žiri u istom sastavu odabrao je film “Absolute Volga” Jaimeen Desai jer savršeno utjelovljuje ludilo, viziju i dušu Krok festivala, koji promovira.

Nakon proglašenja pobjednika i projekcije pobjedničkih filmova slijedi završna zabava pa kraj festivala.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI