Neovisni novinarski portal
23.4.2019.
POLITIKA
Šibensko-kninskoj županiji za transparentnost čista petica!

Šibensko-kninskoj županiji za transparentnost čista petica!

Šibensko-kninska županija je- za pet! Tako bar kažu u Institutu za javne financije nakon obavljene analize proračunske transparentnosti gradova, općina i županija za razdoblje od studenog 2017. do ožujka 2018. Oporba se s tom ocjenom sigurno ne bi složila, a naročito onaj njezin dio koji županiju kontinuirano proziva baš za netransparentnost ( NL Stipe Petrine ) . No, činjenica je da je ŠKŽ dobila peticu iz transparentnosti proračuna, a jednako su uspješne u ovoj “disciplini” i općine Kistanje, Primošten, Promina, Rogoznica i Ružić te grad Vodice.

Župan, koji istodobno obavlja i dužnost predsjednika Zajednice hrvatskih županija, Goran Pauk, posebno apostrofira građanski angažman koji, uz ostalo, vlast ( javnu upravu ) čini odgovornijom, a mogućnost korupcije- manjom ( ?! )
– Proračunska transparentnost ne podrazumijeva samo uvid u potpune, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, već i otvaranje mogućnosti građanima da vlastitim angažmanom utječu na efikasnost prikupljanja javnih sredstava. Građanski angažman u konačnici vodi do povećanja odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica- veli Pauk- a samim time i do smanjenja mogućih koruptivnih radnji.
Hrvatska zajednica županija je u transparentnosti napravila korak dalje kreirajući aplikaciju Otvoreni proračun koja građanima nudi jednostavan uvid u trošenje proračunskog novca- komentirao je rezultate istraživanja šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Jasno, ne samo zbog petice županiji koju vodi, nego i zbog prosječne ocjene koju su dobile županije generalno – čak 4,9, dok su gradovi prosječno ocijenjeni četvorkom, a općine sa solidnom trojkom – 3,3. Kad se promatra zbirno sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, u prosjeku nije tako ni loše- 3,52.
Ako je vjerovati istraživanjima, sve su se jedinice popravile u odnosu na lanjske rezultate, ali još uvijek ima prostora za napredovanje, s iznimkom županija koje zasad jedine, bar prema istraživanju Instituta za javne financije, striktno poštuju zakone te objavljuju svoje proračune s godišnjim i polugodišnjim stanjem i svim dokumentima koji govore o njihovom radu, izvorima financiranja, izvršenju proračuna itd.

Foto:TRIS/J.Krnić

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI