Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
glazba je zvonka radost
Regionalni kralj Regius: Vladavina sunca, mora i glazbe od sutra u Šibeniku

Regionalni kralj Regius:
Vladavina sunca, mora i glazbe od sutra u Šibeniku

– Spremno je sve. Svi bendovi dolaze. Vesele se nastupu. Većina je po prvi put u Šibeniku i drago im je što baš nastupaju na Regiusu jer se već na široko u regiji zna o kakvom se festivalu radi! Koncerti će biti odlični! – dobro je raspoložen Igor Bergam, čelnik Udruge P.A.R.K. pred sutrašnji početak Regiusa, najvećeg regionalnog festivala alternativne glazbe.

Regius je dvodnevni ljetni glazbeni festival koji se osmu godinu za redom organizira u Šibeniku na gradskoj plaži Banj, a pokrenula ga je Udruga P.A.R.K. s namjerom obogaćivanja glazbene ponude u Šibeniku dovođenjem najkvalitetnijih izvodjača alternativne scene s područja cijele regije, ali ukazivanja na negativne strane nacionalizma u društvu, te poboljšanje dobrosusjedskih odnosa medju mladima, kako kažu.

Kako smo svjedočili proteklih godina, u svemu tome su i uspijevali, a ponajviše u borbi protiv prijetećeg glazbenog šunda i u prijateljskom povezivanju mladih iz više država regije.

– Ove godine imamo 10 bendova i 5 dj-eva. Mislim da je to masu dobrog programa koji traje od 21 do 7 ujutro na dvije bine, u dva dana festivala. Ove godine imamo prvi put i dva strana headlinera i 8 odličnih bendova, za koje možda ne zna svaka “šuša-buša”, kako bi ja rekao, ali bendovi koji mahom nastupaju na jakim regionalnim festivalima, na primjer na Exitu, Sigetu, Inmusicu… Oni koji prate scenu i trendove ih jako dobro poznaju – veli Bergam.

Koji su to? Evo spiska: My Baby, Sovijet Soviet, Diskodelija, Krešo Bengalka, She loves Pablo, Krankenšvester, ABOP, Surka Beatbox, Svemirko, Ogenj te DJ-evi Škalja i Sokol, Roffelos, Marac i Nicehell. Kojim redom?

– U petak počinje zagrijavanje uz Škalju i Sokola od 21 sat. Onda u 22 pozornicu zauzima Diskodelija. Publika ima 15 minuta da skokne na šank, jer u 23 sata nastupa Svemirko. A onda u ponoć i kvarat je vrijeme za My Baby. Svi mobitele u zrak i snimajte jedini ovogodišnji hrvatski nastup nizozemsko-novozelandske plesne čarolije.. – plastično pojašnjava tijek prve Regiusove večeri Igor Bergam.

Ima još: u 01:45 sati na pozornici je Krankšvester, a u 3 sata ujutro vrsna skupina glazbenika – ABOP. One koji izdrže sve to čekaju i DJ-evi Rofellos i Marac.

A sljedeći dan?

– Svi koji prežive petak 13. i prvi dan Regiusa mogu se okupati na plaži Banj, 50 metara od koncertne lokacije. Pa gdje to ima? Banj ti je doslovno pred nosom! A već besplatno kampiraš 100 m od pozornica. Uživaš u suncu i moru sve do 21 sat kad eto opet Škalje i Sokola. Nakon te pripreme u 22 sata eto nam She Loves Pablo, a u 23 sata – Krešo Bengalka! Nema predaha: u ponoć i 15 minuta nastupaju Soviet Soviet, a Ogenj će te zapaliti iza 1 i 45. Onda dolazi lik koji ti je odnekud poznat i ostavlja te otvorenih usta svojim beatbox umijećem. To je naravno naš Surka koji u 3 počinje. DJ set šibenske legende elektro scene NiceHell na čiji set plešeš pozdrav suncu i ovogodišnjem Regiusu – najavljuje Igor Bergam.

Sudeći po svemu navedenome, Regius (zgodna kovanica između regis (lat. kralj) i riječi regija) će i ostati regionalni kralj priobalnih (i šire) ljetnih festivala alter-glazbe.

(Foto: P.A.R.K.)

– Pa festival kao što je Regius ne postoji od Dubrovnika do Rijeke… Jedini smo glazbeni festival koji već 8 godina promovira tako široku lepezu alternativnih žanrova, od rocka, punka, reggaea, preko rapa pa do elektroničkih smjerova. Nastojimo pokriti zaista skoro sve alter žanrove u današnjoj glazbi. A ono što je još bitno, sve se događa na 10 minuta od centra Šibenika uz plažu Banj. Znači sve posjetitelje čeka sunce, more, kupanje, Šibenik… A oni koji su već kupili kartu znaju da nismo skupi jer brinemo o ekonomskoj situaciji naših posjetitelja… Dvodnevni festival za 120 kuna.. po cijeni 10 kava… – veli Bergam i poziva sve dobronamjerne da dođu i tako podrže sadašnjost i budućnost Regiusa.

Dakako, kao što vidite, Regius podržavamo i mi.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI