Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
vijesti iz drniša
Pršut na 'timunu'

Pršut na biciklu:
Kao nekada, Drnišani mogu opet pedalirati na posao u Šibenik – ali javnim biciklom

Pršut na 'timunu'

Ne tako davno bicikli su bili osnovno prijevozno sredstvo radnicima koji su iz sela šibenske i drniške Zagore njima odlazili na posao u Šibenik, ili učenicima koji su tako putovali u udaljene škole. Izgleda kako se, na neki način, ta vremena ciklički vraćaju. Naime, u Drnišu je upravo startao tzv. sustav javnih bicikli za koji su uređena i postavljena 2 terminala, te je nabavljeno 12 bicikli – 8 gradskih (klasičnih) i 4 brdska bicikla.

Građani Drniša, mještani Pakovog Sela te posjetitelji i turisti putem besplatne mobilne aplikacije „nextbike“ sada mogu unajmniti prometala u centru Drniša – pored Autobusnog kolodvora, te pored seoskog domaćinstva Etnoland na Pakovu Selu.

U košari na biciklima se, primjerice, može prevoziti i čuveni drniški pršut.

Pršut na ‘timunu’

– Potrebno je naglasiti da je ovo prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore, koja se sve više profilira kao cikloturistička destinacija. A Grad Drniš i ovim projektom pokazuje da ulaže u održivost i zaštitu okoliša, a sve uz primjenu modernih tehnologija i praćenje europskih trendova – ističe drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Dakako, i EU je pripomogla pedaliranju po Drnišu i okolici dodjelom bespovratnog novca kroz projekt Adriatic Canyoning – ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURSu okviru programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Bicikle će se voziti i u Obrovcu, Širokom Brijegu i Grudama (BiH), te u Herceg Novom (Crna Gora).

Pedale u Drnišu

– Cilj projekta Adriatic Canyoning je upravo da destinacije u jadranskom zaleđu postanu prepoznatljive kao outdoor destinacije, koje će kroz aktivnosti održivog korištenja i posjećivanja lokaliteta prirodne i kulturne baštine podići kvalitetu domaćeg stanovništva, a kroz aktivnosti razvoja održivih turističkih proizvoda poput sustava javnih bicikli doprinijeti gospodarskom razvoju lokalne zajednice – pojašnjava Ivana Sučić, voditeljica projekta za Grad Drniš.

Pedaliranje je dio tradicije

Napominje i kako je Grad Drniš je sklopio ugovor o održavanju sustava javnih bicikli u probnom periodu od 3 mjeseca sa tvrtkom Sustav javnih bicikli d.o.o. u razdoblju od 11. srpnja do 11. listopada 2018. godine, tako da jednom registrirani korisnik u Drnišu nextbike bicikle može koristiti u više od 150 gradova u svijetu.

Među tim gradovima je i Šibenik, pa bi se, premda to projektom nije precizirano, za koji dan neki Drnišanin, kao i prije par desetljeća, mogao uputiti drniškom javnom biciklom na posao u Šibenik, i parkirati je na šibenskom terminalu.

Pa onda natrag u Drniš.

Biciklom u polje

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI