Neovisni novinarski portal
6.7.2020.
POLITIKA
Marko Perković Thompson, “kućni pjevač” Vatrenih

Marko Perković Thompson, “kućni pjevač” Vatrenih

Je li Marko Perković Thompson pjevač hrvatske nogometne reprezentacije? Sudeći po svemu što se jučer odigralo na nezapamćenom dočeku kojeg je Vatrenima u Zagrebu priredilo preko pola milijuna ljudi, reklo bi se da jest. Thompson je danas za RTL televiziju otkrio da se u autobusu s hrvatskim reprezentativcima na putu s aerodroma do Trga bana Jelačića nije našao nimalo slučajno. Bio je pozvan da im se pridruži i to od izbornika Zlatka Dalića i kapetana Vatrenih Luke Modrića.

I dok su neki u Hrvatskoj ogorčeni njegovom pojavom među “srebrenim nogometašima” nazivajući ga “fašističkim smećem” ( Krešo Beljak, HSS), Dalićevi izabranici bez Thompsona nisu proslavu mogli ni zamisliti. Njih ne zanima Thompsonova reputacija nacionalističkog, proustaški orijentiranog glazbenika, niti činjenica da su u mnogim demokratskim zemljama u svijetu njegovi koncerti zabranjeni zbog poruka koje svijet kvalificira kao govor mržnje. A Thompson, pak, kako reče za RTL, nije poziv mogao odbiti, jer tko bi Vatrenima ovog trenutka ma što odbio. Nije mu palo na pamet da među vicešampionima nema što raditi, da njihove zasluge za srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji ne može, i nema pravo dijeliti. Nije ni pomislio kako im svojom pojavom u autobusu koji je bio rezerviran samo za slavljenike, za igrače, trenera i stožer hrvatske reprezentacije, može samo nanijeti štetu. Baš kao i Hrvatskoj.
Ali, protokol, scenario proslave na Trgu bana Jelačića nije pisao Krešo Dolenčić nego Luka Modrić i njegovi suigrači. A njihov je izbor bio prije svih, i iznad svih- Thompson. Da su od njega igrači tražili, rekao je, otpjevao bi i Čavoglave, vjerojatno u originalu. S notornim ustaškim pozdravom “Za dom spremni!” Nije, kaže, nijednog trenutka ni pomislio da bi time mogao isprovocirati kakav nacionalistički ispad. Kao da bi to bilo prvi put?!
I tako je Thompson, poput hrvatske predsjednice na dodjeli medalja u završnici SP-a u Moskvi, ukrao makar dio zagrebačkog slavlja upriličenog za Vatrene. Mnogima se to nije svidjelo. I dok je Thompson pjevao uz Modrića i prijatelje Lijepa li si, pa nastavio s Genima kamenim, oduševljena masa koja je došla slaviti nogometne velemajstore, a ne Thompsona, počela se razilaziti. Čast Vatrenima, ali s njima su došli dijeliti radost i nacionalni ushit povijesnim sportskim uspjehom, ne i glazbeni ukus…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI