Neovisni novinarski portal
2.7.2020.
GRAĐANI / MORE / POLITIKA
Lučka kapetanija zabranjuje plivanje na pješčanoj plaži (!?): Građanski plivački prosvjed protiv otimačine plaža se odgađa

Lučka kapetanija zabranjuje plivanje na pješčanoj plaži (!?):
Građanski plivački prosvjed protiv otimačine plaža se odgađa

Lučka kapetanija u Puli građanima zabranjuje plivanje na pješčanoj plaži u uvali Valovine (!?). I to zbog toga jer su građani Pule za nedjelju tamo spremali plivački prosvjed kojima su ponovno željeli lokalnim i ostalim  vlastima pokazati kako se protive uzrupaciji te pješčane plaže radi gradnje tzv. ski lifta.

– Pažnja!!! Odgađa se nedjeljni maraton i druženje u uvali Valovine zbog zabrane održavanja rekreativnog plivačkog maratona od strane Lučke kapetanije radi sigurnosnig razloga. Razlog je apsurdan. Sigurnost je samo izgovor za želju da se onemogući još jedno prosvjedno okupljanje, za koje su građani i klubovi pokazali veliki interes. U telefonskom razgovoru s lučkim kapetanom doznali smo da su njihovi djelatnici obišli lokaciju i uvjerili se da se građevinski radovi ne izvode, no da su od Grada Pule dobili suprotnu informaciju. A oni, kažu, unatoč očitome – ne žele riskirati – kažu u inicijativi građana za spas uvale Valovina.

-U postupku je utvrđeno da su u akvatoriju uvale Valovine u toku građevinski radovi na izgradnji ski-lifta, te da bi održavanje spomenute sportske manifestacije u neposrednoj blizini gradilišta, moglo dovesti do ugrožavanja sigurnosti učesnika u plivačkom maratonu – obavijestili su organizatore plivačkog prosvjeda iz Lučke kapetanije.

No građevinski radovi se ne izvode već dulje vrijeme i s lokacije je uklonjena sva mehanizacija, upozoravaju u inicijativi građana.

– Osim toga, Ugovor o koncesiji istekao je 10. srpnja 2018. tako da investitor ne bi ni smio nastaviti radove ukoliko nije produžen rok za izvođenje radova o čemu javnost nije obaviještena. “Sigurnosni razlozi” za odbijanje suglasnosti za rekreativno plivanje tim su apsurdniji što investitor nije poduzeo nikakve mjere zaštite kupača u neposrednoj blizini za vrijeme dok su se građevinski radovi zbilja odvijali u moru i obali – područje nije bilo ograđeno ni obilježeno i nije postavljena ograda koja bi onemogućavala kupačima, među njima i brojnoj djeci, opasno približavanje – kažu.

Inače, ‘Zaplivajmo zajedno oko koncesije’ bio je radni naziv plažnog prosvjeda, odnosno ‘rekreativnnog plivačkog mini maratona koji je prilagođen je svim uzrastima i razinama kondicijske pripremljenosti te besplatan za sve’ a koji se trebao održati preksoutra, odnosno u nedjelju, 22.07.2018.

-Doista, ovaj maraton može otplivati svatko, duljina mu je svega 600 metara. Možete plivati bilo kojim stilom, s perajama, maskom i disalicom ili napuhancima, a dobrodošli su i jednorozi, plamenci, sladoledi, krofne i sva druga napuhana čuda. Ovaj put cilj maratona nije natjecati se već sudjelovati i na taj način dati podršku zahtjevu da Uvala Valovina ostane javna i dostupna svima odnosno zahtjevu za ukidanje 20-godišnje koncesije za korištenje 3 hektara – gotovo cijele uvale isključivo za ski-lift (i ugostiteljski objekt na platformi na moru). Ruta maratona zapravo je obuhvat koncesijskog područja iz kojeg biste bili isključeni svi vi koji tamo plivate, ribarite ili se rekreativno bavite morskim sportovima. Ako se stvari ne promijene, možda vam je ovo zadnja prilika za slobodan prolazak i plivanje u toj prekrasnoj uvali – stajalo je u pozivu građanima na prosvjed.

No čini se kako te ‘zadnje prilike’ neće biti u nedjelju.

A kako je trebala izgledati planirana plivačka ruta, pogledajte na fotografiji ispod ove rečenice.

‘Ovo je planirana plivačka ruta, ako se pitate zašto nije kružna odgovor je zato što je zabranjeno plivati unutar područja koncesije!- kažu u inijativi za spas uvale Valovine

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI