Neovisni novinarski portal
18.9.2019.
POLITIKA
KGK obilježila SP u nogometu, Rusija 2018. : Kad Koli voli- voli! I nogomet i publicitet…

KGK obilježila SP u nogometu, Rusija 2018. :
Kad Koli voli- voli! I nogomet i publicitet…

Kad Koli voli – voli! Nogomet obožava. I nogometaše. Ne samo naše. A iznad svega, svjetla pozornice. Publiku. Onu moskovsku je oborila s nogu. Ali i svjetsku. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović definitivno je zvijezda Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. O malo kome se toliko pisalo, malo tko je dobio takav publicitet kao KGK. Strastvena navijačica hrvatske nogometne reprezentacije, euforična dama s kockicama, zaboravila je i na dignitet svog državničkog statusa i na protokol svečane ceremenije podjele medalja, prepustila se osjećajima, i doslovce preplavila njima sve koji su joj se našli u dometu.

Je li to radila spontano, iz srca i temperamenta, ili smišljeno? Kako god, zaigrala je na kartu “visokog rizika” i bogme isplatilo joj se. Premoćna većina je ispratila sa simpatijama, tek manjina, uglavnom kod kuće, sa sramom ili osudama zbog ludog, nedržavničkog navijanja…

Ono što je kod kuće nailazilo na kritike i osude mnogih, svijet je dočekao s oduševljenjem i odobravanjem. Ako je netko savjetovao da se samo prepusti plimi emocija neovisno o protokolarnim uzusima, očigledno joj je učinio uslugu, jer, cijeli svijet danas znade ne samo za hrvatske nogometaše koji su iz male Hrvatske stigli do finala najvećeg i najprestižnijeg svjetskog natjecanja, nego i za hrvatsku predsjednicu, vatreniju od svih Vatrenih.
Što se u Hrvatskoj činilo gubitkom svake mjere i dobrog ukusa, krajnje nepriličnim ponašanjem za predsjednicu i dostojanstvo jedne države, ma kakva i kolika da jest, svijet je nagradio mahom pozitivnim komentarima i KGK proglasio najsimpatičnijom gubitnicom u povijesti SP-a u nogometu. Ono što je kod kuće izgledalo pomaknuto, ludo i neprikladno, od čega su mnogim gledatejima crvenjeli obrazi, vani je doživljeno kao, doduše neuobičajeno, ali toplo, emotivno, srčano i angažirano navijanje za vlastitu reprezentaciju, iskreno i nimalo suzdržano. A to se honorira. Neočekivano obilato.

Velikodušna hrvatska predsjednica sve je obasula svojim majčinskim zagrljajima i poljupcima, kao u kakvom transu topila se od emocija, egzaltirana i mokra do kosti pod slapovima kiše koja se izlila neposredno nakon završetka finala. Ali KGK kao da kišu nije ni osjećala, euforično je dijelila poljupce svima, sva radost svijeta slila se u njezin osmjeh i sreću koju je nesebično darivala svakomu tko joj je došao blizu. Nije joj smetalo ni nekavalirasko ponašanje muškarčina oko nje koji su se na prve kapi kiše odmah pobrinuli da najsvetija glava na stadionu, ona ruskog autokrate, bezmalo cara, Vlaidmira Putina, bude zaštićena. Nije marila ni što je drugi kišobran stigao za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, iako je stajala kao jedina dama među njima, ali kavalirima na stadionu Lužnjiki nije bilo ni traga. Mokra k’o miš, sijala je od sreće naša Kolinda, kao da i ne zna gdje je i što se to oko nje događa. U bijelim hlaćma i kockastom crveno-bijelom hrvatskom dresu, slijepljenom uz tijelo, dok joj se s kose cijedila voda a iz očiju caklile suze radosnice, Kolinda se doimala kao kakva napaljena navijačica koja je redarima uspjela umaknuti i ugurati se među državničku elitu u trenutku podjele medalja finalistima. Nitko njezinim poljupcima nije mogao umaknuti, ni Macron kojega je intimno i prijateljski držala za ruku, nježno dodirivala za glavu, ni pobjednici ni poraženi, a kako reče Joško Jeličić u HRT-ovoj Zabivaki, šteta da je padala kiša jer bi i sakupljači lopti dobili poljupce i zagrljaje. Naposljetku se bacila i na zlatni pobjednički pokal, jedva ga puštajući iz ruku, kao da zapravo pripada hrvatskoj reprezentaciji, ali joj je nepravedno otet. Jakove izdrži…

KGK će ostati upamćena diljem ( nogometnog) svijeta kao najprisnija, najstrastvenija i najvatrenija državnica-navijačica koja je, kako su to neki strani mediji primjetili, luda za nogmetom, ali i za publicitetom. Nije Kolinda samo nogometašima Francuske i Hrvatske u završnom dvoboju Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ukrala show. Nije li to svojedobno učinila i u zagrebačkom HNK kada je nakon premijere baletne predstave Labuđeg jezera, izašla na pozornicu i poklonila se s ansamblom ispraćenim ovacijama oduševljene publike kao da je sama upravo odigrala rasplesanog labuda, i cvijeće namijenjeno izvođačima, sebično prisvojila. Jer, gdje je Kolinda tu drugima trava ne raste.

Pokušala je svojim ambicijama podrediti i premijera Andreja Plenkovića ali je samo izazvala konflikt s njime i vladinu suzdržanost spram svih inicijativa koje dolaze s Pantovčaka. Plenković, svjestan toga, u Rusiju je otišao samo na polufinalni ogled s Englezima, baš onaj put kad predsjednica zbog summita NATO-a nije mogla na SP, ali za razliku od KGK jedva da smo ga vidjeli i čuli. Nije htio riskirati s finalom i nadmetati se sa sveprisutnom najvijačicom Kolindom, pa je završnicu odgledao kod kuće. Zna Plenković da Kolindi u navijanju ne može parirati, da ni njegov upad u svlačionicu Vatrenih, ni susret s navijačima, ni bodrenje Dalićevih vitezova i u pobjedi i u porazu, isti efekt ne može imati kao kad to čini Koli.

I tako je KGK obilježila SP u nogometu u Rusiji 2018. Postala je planetarno popularna, puno više negoli joj treba za novi predsjednički mandat kod kuće. Tko zna, možda bude proglašena maskotom na katarskom SP-u za četiri godine, svim običajima toga dijela svijeta unatoč…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI