Neovisni novinarski portal
28.11.2020.
POLITIKA
KGK kao otkačena navijačica, Vida i Vukojević kao politički aktivisti

KGK kao otkačena navijačica, Vida i Vukojević kao politički aktivisti

Kakva euforična, neumjerena i egzaltirana nacija! Naša predsjednica u VIP loži na stadionu u Sočiju, s Dmitrijem Medvedevim, premijerom Ruske Federacije, zemlje domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva, i predstavnicima Fife, u kockastom dresu hrvatske reprezentacije, pleše “ples radosti”, kao kakva groupie djevojka. A naši nogometni junaci, kojima se cijela nacija danas klanja, Domagoj Vida i Ognjen Vukojević, ničim izazvani, isprovociraju  gotovo međunarodni incident. Kod nas ni nogomet nije tek sport.

Vida i Vukojević snimili su video u kojem Vida kliče: Slava Ukrajini! Riječ je, kažu, o ukrajinskom nacionalističkom bojnom pokliču. Besumnje, provokativno i neprimjereno. Za Ruse, zasigurno i uvredljivo. Vida se, nakon žestokih reakcija koje su uslijedile, a postojala je opasnost i od suspenzije, no FIFA se, izgleda,  odlučila samo na upozorenje hrvatskom nogometašu, branio kako je to bila samo zahvala na porukama podrške koje su “vatrenima” stizale iz Ukrajine. Ali, čak i Vida zna što doista znači poruka koju je poslao u pobjedničkoj euforiji nakon utakmice s Rusijom. Problem je u nepromišljenosti, nepotrebnom politiziranju sporta i izazivanju neprijateljstva kod ruskih navijača koje bi mogli platiti i hrvatski nogometaši paklenom atmosferom na stadionu u Moskvi, ali i hrvatski nogometni fanovi mogućim neugodnostima u Rusiji. I baš kad se činilo da je cijela Rusija uz Hrvatsku .

No, što očekivati od nogometaša, ako naša predsjednica, unatoč svim zadanim pravilima ponašanja u visokoj politici, pa i na sportskim priredbama, ignorira propisani dress code,  zaboravi na instituciju koju predstavlja i društvo s kojim sjedi u loži, pa zaneseno, poput šiparice slavi svaki gol “vatrenih” , skače na noge, maše rukama, njiše bokovima, izazivajući u najmanju ruku zbunjenost domaćina.

O.k., naša je predsjednica strastvena navijačica. Nekomu to može biti i simpatično, ali bi bilo puno simpatičnije da je Kolinda Grabar Kitarović u Sočiju ipak sačuvala predsjednički dignitet i diskretnost u navijanju za nacionalni tim. Diskretnost? Hm, to kod naše predsjednice ne prolazi. Osobito kad su u pitanju nogometni reprezentativci.

Najprije im je nakon utakmice s Danskom uletjela polugolima u svlačionicu glumeći “Sevku” koja voli “kad na muško miriše”. Iako je žestoko kritizirana zbog toga na društvenim mrežama, jer mjesto joj svakako nije bilo u svlačionici, ma koliko neposredna i razdragana bila, isti je populistički scenarij ponovila i u Sočiju, nakon pobjede nad Rusijom. Samo su ovog puta “vatreni” bili spremniji. I odjeveniji…

Sva sreća da u Rusiji nema Zdravka Mamića. Bilo bi to Svjetsko prvenstvo za pamćenje. Ne samo po rezultatima hrvatske nogometne vrste…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI