Neovisni novinarski portal
18.7.2019.
POLITIKA / UKRATKO
Kandić i Teršelič u “Točki na tjedan” N1 televizije: Povjerenje će uvijek biti upravo onoliko koliko u njega uložimo

Kandić i Teršelič u “Točki na tjedan” N1 televizije:
Povjerenje će uvijek biti upravo onoliko koliko u njega uložimo

-Tražimo da se utvrde imena i okolnosti kako su stradali civili i vojnici da dobijemo bitku s činjenicama, i onda dolazi vrijeme, kao u svim demokratskim društvima, u kojem se s činjenicama ne polemizira. Naša društva vide samo svoje žrtve i nikako da vide perspektivu drugih, mi sada imamo samo razne etničke memorijalizacije – izjavila je, gostujući u “Točki na tjedan” N1 televizije, beogradska humanitarka i aktivistica Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.
Kandić je poručila kako će i dalje, sustavno i uporno raditi na povjerenju i potrebi da se poštuje sve žrtve. A povjerenje će uvijek, kazala je, biti  upravo onoliko koliko u njega uložimo.

U emisiji je sudjelovala i Vesna Teršelič iz Documente koja je upozorila da Republika Hrvatska još nema popis svih žrtava, te da hrvatsko pravosuđe vrlo sporo procesuira ratne zločine.

Podsjetila je na Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima ( REKOM ) , čije je osnivanje prije deset godina iniciralo više od dvije tisuće organizacija i pojedinaca,  a i danas, unatoč potpori Europske komisije , REKOM nailazi na niz problema u svom radu.

Kao da je dominantno raspoloženje u postratnim zemljama da se zločini ostave u prošlosti, da za počinitelje obitelji i udruge civilnog društva ne propitkuju, kao da se nije ni dogodilo, konstatirala je Kandić ususret summitu zemalja Zapadnog Balkana u Londonu kojemu je upravo to glavna agenda.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI