Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
FOTOMORGANA
3. Turisti su sjeli... (foto Ivica Bošnjak)

Izmuzi turista s foto-foteljom:
Na splitskoj rivi fotograf šeta s ljubičastom foteljom (FOTO)

3. Turisti su sjeli... (foto Ivica Bošnjak)

Da je nekim slučajem netko prije nekoliko desetaka godina Spličanima govorio kako će Split uskoro biti ovakav kao što je danas: zagušen i izobličen prekomjernim  turizmom, rekli bi mu da je išempja ili puka ka cvrčak, te bi ga proglasili redikulom i luđakom. Split teško mogu prepoznati oni koji ga pamte drukčijeg, no što se tu sad može. Ništa. Ali zato se svakodnevno javljaju novi raznorazni poduzetnici koji na orginalan ili manje originalan način nastoje kako god znaju izmusti turiste na splitskim ulicama.

1. Donio fotelju…(foto Ivica Bošnjak)

Pseudopovijesničarski obilasci gradske jezgre, vlakići, rikše, vođene ture-obilasci kafića koji sadržavaju ispijanje domestic rakija i dalmejšn vina, fotografiranje s tobožnjim rimskim vojnicima…

Među takvima je očito i ovaj čovjek koji se dosjetio zaraditi koju kunu noseći po radu ljubičasti fotelju i fotoaparat. Naime, foto poduzetnik s foto-foteljom zaustavlja turiste te ih nagovara da sjednu u fotelju, pa će ih on fotografirati i prodati im fotografiju.

2. Hajd’ vi sjedite pa ću vas kaja slikati (foto Ivica Bošnjak)

Naše splitsko oko sokolovo, fotograf Ivica Bošnjak, uočio ga je tijekom operacije na rivi, a u kooj je uspješno ulovio dvoje mladih turista koji su potom poslušno sjeli u fotelju.

Odakle je ovaj fotograf s namještajem, je li domaći ili strani poduzetnik, nismo uspjeli doznati.

3. Turisti su sjeli… (foto Ivica Bošnjak)

No poznato je u svijetu umjetnosti kako je ideja s foteljom, odnosno crvenim kaučem već ranije pala na pamet njemačkom art-fotografu Horstu Wackerbarthu.

On je davno, prije gotovo pola stoljeća, svoj kauč nosio diljem svijeta i u njemu portretirao tamnošnje žitelje.

No on pritom nije naplaćivao svoje foto-usluge.

Evo i filma o originalnom fotografu s namještajem.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI