Neovisni novinarski portal
25.5.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Inicijativa mladih za ljudska prava: Jelki Glumičić “veteranska” pljuska HDZ-a i HSLS-a Karlovca

Inicijativa mladih za ljudska prava:
Jelki Glumičić “veteranska” pljuska HDZ-a i HSLS-a Karlovca

Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje sramotan potez Gradskog vijeća grada Karlovca i udruga ratnih veterana kojim su poništili ranije donesenu odluku Gradskog vijeća da se dodijeli priznanje aktivistkinji Jelki Glumičić čime su obezvrijedili ljudska prava i sve osobe koje ih promiču u Republici Hrvatskoj. Karlovac su prikazali netolerantnim i isključivim što taj grad nikako nije- kaže se u priopćenju Inicijative mladih u povodu neugodnog opstruiranja priznanja radu aktivistkinje Glumičić.

Umjesto da dodjelom priznanja ovoj poznatoj i priznatoj aktivistkinji za ljudska prava pošalju poruku kako hrvatsko društvo njeguje univerzalne civilizacijske vrijednosti, karlovački vijećnici su Jelki i svim aktivistima, institucijama i organizacijama koje se bore za zaštitu i promicanje ljudskih prava opalili pljusku.

Odlukom vijećnika iz redova HDZ-a i HSLS-a grada Karlovca revidirana je ranija odluka i Jelki uskraćeno javno priznanje jer je nekolicina udruga ratnih veterana prigovorila iskazivanju počasti radu Jelke Glumičić, osobe koja je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

-Udruge vetrana su u svom protivljenju zalaganje za ljudska prava opisali kao izazivanje nemira iz razloga što je Jelka Glumičić hrabro, trpeći pritom napade, ukazivala na počinjenje ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava za vrijeme rata devedesetih godina u Hrvatskoj- navodi se u priopćenju i konstatira kako je Gradsko vijeće Karlovca time pokazalo da zaštitu ljudskih prava vidi kao štetnu i sramotnu, a ne dobrodošlu i na korist svakom civiliziranom društvu.

Nažalost, ova odluka obeshrabrit će mlađe generacije u njihovom angažmanu na promicanju jednakosti, suživota i tolerancije, vrijednosti koje su obilježile cjelokupan Jelkin rad- stoji u reagiranju Inicijative. A upravo mladi ljudi, dodaju, snosit će najteže posljedice ovih duboko pogrešnih i sramotnih odluka.

Jelka i oni koji stoje na strani nevinih žrtava, a protiv ratnih zločinaca, dobili su ovim činom šamar, a priznanje su, zahvaljujući HDZ-u i HSLS-u, ostvarili oni koji negiraju zločine za vrijeme i tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, ističu u Inicijativi mladih za ljudska prava koja predlaže Uredu Predsjednice da Povelju Republike Hrvatske dodijeli Jelki Glumičić čiji je rad na zaštiti i promicanju ljudskih prava nezaobilazan doprinos stvaranju multietničkog i inkluzivnog društva kakvog pretpostavlja i hrvatski Ustav- poručuje Inicijativa.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI