Neovisni novinarski portal
18.7.2019.
FESTIVALI
Garlic & Games: Luka, igara, kapule, maslinovog ulja, vina i likera, kozjeg sira, bajama i suhih smokava na vidikovcu Kamenjak – 21. i 22. srpnja

Garlic & Games:
Luka, igara, kapule, maslinovog ulja, vina i likera, kozjeg sira, bajama i suhih smokava na vidikovcu Kamenjak – 21. i 22. srpnja

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero petu godinu za redom organizira Sajam lokalnih proizvoda pod nazivom “Luka i igara” s ciljem unaprjeđenja i boljeg povezivanja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima.

Sajam će se ove godine održavati dva dana, u subotu i nedjelju, 21. i 22. srpnja s početkom u 18 sati na vidikovcu Kamenjak odakle se pruža nezaboravan pogled na cijelo Vransko jezero, more, kopno i otočiće.

Sajam “Luka i igara” je izložbeno-prodajnog karaktera na kojem će OPG-ovi s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice predstaviti bogatu ponudu poljoprivrednih domaćih proizvoda, od luka i kapule, mahunarki i svježeg povrća, maslinovog ulja, vina i likera do kozjeg sira, bajama i suhih smokava. Posjetitelji će se imati priliku upoznati s pripremom i pečenjem prisnaca – autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara i kruha ispod peke.

– Doživite jedan od najljepših zalazaka sunca u Zadarskoj županiji te ponesite sa sobom najvrjednije suvenire s ljetovanja – nadaleko poznatu reštu banjevačkog luka i med iz Parka – mame iz PP-a Vransko jezero.

Kao što mu i ime kaže, zvijezda sajma je češnjak ili luk, koji se tradicionalno sprema spleten u vijence odnosno rešte te, tako obješen na hladno i suho mjesto, ostaje sačuvan za ostatak godine i zimu. Tijekom ljetnih mjeseci sela u zaleđu Zadarske županije, Bukovice i Ravnih kotara pretvaraju se u zemlju luka, gdje stotine brižno ispletenih autohtonih rešti luka i kapule strpljivo čekaju posjetitelje i kupce.

– Neće nedostajati pjesme ni plesa za što će se pobrinuti KUD Vrana koji će predstaviti tradicijske plesove i pjesme ovog kraja, a zabavu će još dodatno začiniti zadarski bend Shine u subotu, dok će se u nedjelju za dobru atmosferu pobrinuti klapa Fumada – kažu organizatori.

Ulaz na Sajam je besplatan, a za sve posjetitelje Sajma organiziran je i besplatan prijevoz minibusom od velikog parkinga u podnožju Kamenjaka u zaseoku Bakovići do vidikovca Kamenjak te natrag. Minibus će voziti neprestano od 17 h pa sve do završetka Sajma.

Osim ponude lokalnih proizvoda i zabavnog programa, posjetitelji će tijekom Sajma, svaki dan u 18 h, moći upoznati prirodne i kulturne vrijednosti Parka prirode kroz program Jezero na dlanu po promotivnoj cijeni od 30 kn. Program je trajanja oko 45 minuta, a posjetitelji će uz stručno vodstvo prošetati poučnom stazom vidikovac Kamenjak. Broj mjesta u grupi za obilazak je ograničen, stoga se je potrebno prethodno se najaviti na 023/383-181 ili e-mail info@pp-vransko-jezero.hr najkasnije do petka, 20. srpnja do 12 h.

Prisnac

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI