Neovisni novinarski portal
25.4.2019.
KULTURA
Galerija sv. Krševana, 5.srpnja : Izložba akademske umjetnice Andree Musa

Galerija sv. Krševana, 5.srpnja :
Izložba akademske umjetnice Andree Musa

 “Svijet se i dalje kreće” naziv je samostalne izložbe višestruko nagrađivane akademske umjetnice Andree Musa koja će se Šibenčanima predstaviti svojim radovima u četvrtak, 5.srpnja u Galeriji sv. Krševana.

Andrea Musa u višegodišnjem projektu nazvanom “Prostorno-vremensko protjecanje” propituje fenomen vremena u kontekstu prirode i njezinih mijena, kao i čovjekovog odnosa spram prirode. Motiv planine kao simbol duhovne čistoće i vječnosti koji svojim uzvišenjem pruža posve novu perspektivu percepcije svijeta oko sebe predstavlja duhovno središte Zemlje i točku na kojoj se os spaja s nebom. U novom ciklusu radova Andree Musa more postaje medij za doživljaj osjetilnog prostorno-vremenskog protjecanja pri čemu promatramo promjenjivost materijalnog svijeta koji je u stalnom pokretu. Neovisno o tome je li riječ o planini, rijeci, moru ili nekom drugom elementu prirode, on nas kroz vlastitu snagu beskonačnog trajanja i kretanja potiče da spoznamo vlastitu ulogu unutar prostorno-vremenskog kontinuuma. U potrazi za osobnim dijalogom s velikim nepoznatim, Andrea Musa zakoračila je u područje neistraženog i neotkrivenog s ciljem doživljaja osjećaja slobode koji pruža otvoreni horizont, zvuk vječnog kretanja morske površine i poznati miris slanog zraka- navodi u recenziji radova umjetnice organizatorica izložbe Sonja Švec Španjol, nezavisna kustosica, muzeologinja, likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti.
Andrea Musa je rođena je u Frankfurtu/M, u Njemačkoj. Gmnaziju je završila u Splitu, a slikarstvo diplomirala na baselskoj Assenza akademiji, u Švicarskoj 2002., te potom i pravo na Pravnom fakultetu u Splitu 2007.
Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima i dvije prve nagrade za grafički dizajn i vizualne komunikacije (Projekt DURH 1998.; Hypo Jazz Festival Split 2000.) i tri slikarske nagrade: Prva nagrada za slikarstvo – “Olimpijski sport i umjetnost” – dobitnica plakete Hrvatskog olimpijskog odbora, u organizaciji Međunarodnog Olimpijskog odbora povodom OI u Ateni 2004.; nagrada za slikarstvo na XIV. Međunarodnoj izložbi “Privatno i javno” 2016.; nagrada „Iva Vraneković – umjetnik umjetniku” na IV. Bijenalu slikarstva, Zagreb 2017. Predstavljala je Hrvatsku 2003. na Međunarodnom biennalu suvremene umjetnosti u Firenci, 2006. u Ujedinjenim Narodima u New Yorku, te 2009. na Jordan Festival u Ammanu na poziv Ministarstva kulture Kraljevine Jordan.
Od 1998. je realizirala brojne samostalne i skupne izložbe u muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu, a u Parizu je boravila na rezidencijalnom umjetničkom programu na Centre International des Récollets i Cite Internationale des Arts. Od 2003. do 2009. je radila na različitim projektima usmjerenim na teme međukulturalnog dijaloga, kao članica i jedan od osnivača međunarodne umjetničke grupe Connecting-Art, platforme koja je uključivala umjetnike iz Francuske, Grčke, Sjeverne Irske, SAD-a, Jordana, Senegala, Egipta, Brazila i Hrvatske. Od 2003. je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te od 2011. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Jordanu, Reunionu, Grčkoj, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, BiH, Sloveniji, Hrvatskoj i Australiji. Živi i radi u Splitu.
Izložba ostaje otvorena do 21. srpnja 2018. i može se pogledati u Galeriji sv. Krševana, svaki dan, osim nedjeljom, od 9-12 i 20-22 sata.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI