Neovisni novinarski portal
26.2.2020.
SLIKA I NEPRILIKA
Pribislavićeva: Dvije osobe se jedva mimoiđu (foto TRIS/G. Šimac)

FOTO:
Gušenje šibenskih trgova i uličica stolicama i stolovima, devastacija palača kablovima, žicama…

Pribislavićeva: Dvije osobe se jedva mimoiđu (foto TRIS/G. Šimac)

Šibenska stara gradska jezgra je jedna od najljepših na Mediteranu, smatra se. Ne zadugo, nastavi li se s drskom i nekontroliranom stihijskom ugostiteljsko-trgovačkom eksploatacijom ulica, trgova, skalina i kamenitih fasada drevnoga grada.

Jedan takav primjer bahate uzrupacije javnih površina i uličnih fasada usljed nekontrolirane turističke ekspanzije vidljiv je u najužem središtu grada, u Pribislavićevoj ulici, prolazu između Kalelarge (Ulica kralja Tomislava) i Masne ulice (Zagrebačke ulice), dviju ‘žila kucavica’ starog Šibenika. Nepoznati počinitelj je derutnim stolovima i stolicama zauzeo gotovo polovicu te ionako uske uličice, a stolove je postavio i pred sam ulaz u ‘zaštićeni’ spomenik kulture, palaču Šižgorić, te tik uz zidove susjedne palače Galbiani u kojoj katolička crkva EU novcem upravo uređuje muzej crkvene baštine i smještajne jedinice za iznajmljivanje turistima.

Štekati pred ulazom? (foto TRIS/G. Šimac)

Ugostitelj u osvajanju uličice je i kamene fasade obiju palača unakazio nehajno i traljavo pričvrščenim crnim električnim kablovima, prekidačima, svjetiljkama i reflektorima koji bi mu trebali poslužiti da privuče turiste i ‘ukrase’ terasu. Pritom kablovi naročito bezobzirno prelaze i preko portala palače Šižgorić itd. Iza ugla palače čak vire i gole žice ‘od struje’ koje su valjda preostale od nekog iščupanog rasvjetnog tijela. Sasvim su prikladno postavljene ako se želi da neki nesretni turist ili domaći višega rasta u prolazu  strada od strujnog udara.

Gole žice prijete (foto TRIS/G. Šimac)

Nabrajanje detalja koje svjedoče o nedopustivom ponašanju u gradskoj jezgri, sve u jagmi za stol i stolicu više, potrajalo bi. Slučaj Pribislavićeve ulice je tek ogledni primjer bezobzirnog postupanja prema vlastitom tzv. resursu, odnosno kulturno-povijesnoj vrijednosti starog Šibenika zbog koje turisti i dolaze, a koja se naružuje bez skrupula i zdrave logike, nedopuštenim barbarskim intervencijama lišenim elementarnog poštivanja spomeničke baštine i estetike.

Sve se to može izbjeći, dakako. Slične nevolje već dulje vrijeme pogađaju i Split, Dubrovnik i druge gradove. I tamo i u Šibeniku će prije ili kasnije shvatiti da dopuštanjem nereda, nekažnjavanjem devastatora i progledavanjem kroz prste drskim lokalnim ugostiteljima i trgovcima zapravo pilaju i granu i stablo na kojemu svi sjede.

Eto posla za komunalne redare, konzervatore, gradske i turističke vlasti, zaštitare baštine i ostale koji mogu nešto učiniti.

Dok ne bude prekasno.

Portal palače Šižgorić ukrašen kablovima (foto TRIS/G. Šimac)

Neuredni stolovi i stolice na ulazu u spomenik kulture (foto TRIS/G. Šimac)

Nekultura oko spomenika kulture (foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

Fasada palače s prišarafljenim reflektorom (foto TRIS/G. Šimac)

 

Pribislavićeva: Dvije osobe se jedva mimoiđu (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI