Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
FESTIVALI / FILM
Plakat 'Dubokih rezova'

Duboki rezovi u Areni:
Premijera omnibusa na Pulskom filmskom festivalu

Plakat 'Dubokih rezova'

Duboki rezovi – omnibus kojega čine tri hrvatska filma: Trešnje, Smrt bijela kost i Predmeti koji tonu, bit će premijerno prikazan u četvrtak 19. srpnja (sutra) u 21.30 sati u pulskoj areni u okviru 65. Pule, odnosno Pulskog filmskog festivala.

Dijana Mlađenović

– Duboki rezovi su producentski omnibus koji se sastoji od tri kratka igrana filma nastala po predlošcima kratkih priča Olje Savičević Ivančević, Ksenije Kušec i Romana Simića. Zajednička tema koja vezuje filmove jest nasilje kao destrukcija intime, obitelji, integriteta, povjerenja…eksplicitno ili implicitno, psihičko, fizičko, emocionalno nasilje. Kratki igrani filmovi snimani su tijekom 2016. i 2017. godine. Prikazivanje dugometražnog igranog omnibusa na Pula Film Festivalu njegova je premijera. Nakon toga omnibus će biti prikazan i u sklopu Sarajevo Film Festivala – otkriva producentica Dubokih rezova Dijana Mlađenović.

Inače, ako i kasnije snimljeni kratki igrani filmovi nastave putem prvosnimljenog filma Trešnje, omnibusu Duboki rezovi neće manjkati slave i priznanja. Naime, film Trešnje višestruko nagrađivane redateljice Dubravke Turić sniman je prvi na području Šibenika, Radonića, Čogelja i Mirlović Zagore, a nastao je prema kratkoj priči Olje Savičević Ivančević i prema scenariju Jelene Paljan. Dodajmo i kako je Turićkin režijski prvijenac Belladonna (2015), na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji proglašen najboljim kratkometražnim filmom, a Trešnje (2017) su uvrštene u prestižnu sekciju najboljih kratkih filmova nazvanu „15 dana autora“ Filmskog festivala u Cannesu (vidi tekst na Trisu) među stotinama prijavljenih filmova iz čitavog svijeta (vidi drugi tekst na Trisu).

Roko Glavina kao Jakov u filmu ‘Trešnje’ (foto Trešnje)

– Već prošle je godine uvršten u program Cannes Film Festivala, što je značajan uspjeh. Snimanju i realizaciji filma Trešnja pomogla je i Turistička zajednica Grada Šibenika kao i lokalni profesionalci, tvrtke i ustanove – napominje i producentica Dijana Mlađenović.

Trešnje su kasnije prikazivane i na Festivalu mediteranskog kratkog filma (Festival of Mediterranean Short Film) u Tangieru, na Bruxselleškom festivalu kratkog filma, Let’s Cee Film Festivalu u Beču, na Films Femmes Medditeranee festivalu u Marseilleu, te na Olhares do Mediterraneo festivalu u Lisabonu.

Vrstan plakat ‘Dubokih rezova’ su oblikovale Klasja Habjan i Zita Nakić. 

Preostali filmovi omnibusa Duboki rezovi: Smrt bijela kost redatelja Filip Mojzeša i Predmeti koji tonu Filipa Peruzovića snimani su na području Pisarovine i široj okolici Zagreba, te su dovršeni nakon Trešnji pa eventualni uspjesi na svjetskim festivalima tek čekaju na njih.

Više pojedinosti o filmskim ekipama, sinopsisima i drugome vezanom uz Duboke rezove i pojedinačne filmove doznajte na stranicama producentske kuće Kinematograf ili na mrežnim stranicama Pulskog filmskog festivala, a ispod ovog teksta se nalazi poveznica na trailer Dubokih rezova.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI