Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
HRVATSKA
Vodstvo Impol grupe u njihovom sjedištu u Slovenskoj Bistrici (foto TRIS)

Anketa poduzeća IMPOL-TLM:
Više od dvije trećine šibenskih maturanata ne želi u inozemstvo trbuhom za kruhom

Vodstvo Impol grupe u njihovom sjedištu u Slovenskoj Bistrici (foto TRIS)

Više od dvije trećine polaznika šibenske Tehničke škole i Gimnazije ne razmišlja o odlasku u inozemstvo nakon školovanja, te više od 90 posto maturanata Tehničke škole u Šibeniku, elektrotehničkog usmjerenja i 100 posto maturanta šibenske gimnazije odlučilo se studirati nakon završene srednje. Ovo su rezultati ankete među šibenskim učenicima koju nije proveo neki sociološki institut ili šibenska vlast nego jedno poduzeće: Impol – TLM.

U toj tvrtki su, kako kažu, željeli ispitati kakav odnos maturanti imaju prema školovanju općenito, a posebno prema zanimanjima za koja je ova tvrtka u Šibeniku zainteresirana.

– Poznato Vam je da Impol – TLM želi osigurati što veći broj zaposlenika iz šibenske regije, do sada kroz poticaje kroz dodjele stipendija, a u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom planiramo osnovati u Šibeniku i srednju Metaluršku školu. S tim u vezi željeli smo ispitati kakav je odnos učenika koji sada upisuju srednju školu prema zanimanjima za koja smo mi zainteresirani te općenito prema srednjem i visokom obrazovanju, a anketirali smo i srednjoškolce. U tom istraživanju došli smo do zanimljivih rezultata o afinitetima šibenskih osmaša koji sada upisuju srednju školu, maturanata te polaznika svih razreda Tehničke škole, elektrotehničkog usmjerenja. Mislimo da bi ti rezultati mogli biti zanimljivi i široj javnosti – kaže Danijela Troskot, rukoditeljica odjela Poslovne potpore u Impol-TLM-u.

Ispitana 354 učenika

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno po pedesetak maturanata iz obje srednje škole, 104 učenika prvog, drugog i trećeg razreda elektrotehničkog usmjerenja Tehničke škole i 220 učenika osnovnih škola.

Sjedište IMPOL-TLM u Šibeniku

Rezultati su, smatraju, vrlo zanimljivi, posebno odgovori srednjoškolaca, jer 38 posto njih želi raditi prvenstveno u Šibeniku, 34 posto bi prihvatilo posao bilo gdje u Hrvatskoj, a 22 posto namjerava otići u inozemstvo, što je znatno manje od nacionalnog prosjeka.

– Unbeliveable (nevjerojatno) – rekli bi na to u Irskoj.

– Kod anketiranja učenika prvog, drugog i trećeg razreda zanimao nas je odnos učenika prema zanimanjima koja mi tražimo i mogućnostima stipendiranja koje nudimo kao i to žele li nakon srednje škole nastaviti školovanje ili odmah pronaći posao. Njih čak 87 posto odgovorilo je da namjerava studirati, a polovica njih je istaknula da im je to želja, ali da nisu sigurno hoće li uspjeti s obzirom na ocjene. Kada je riječ o našoj tvrtki zadovoljni smo jer je njih 80 posto pokazalo da zna za tvrtku Impol – TLM i čime se bavi. Posebno nas raduje da ih je više od 80 posto zainteresirano za stipendiranje, ali veliki broj njih nije siguran da će, s obzirom na lošije ocjene, ispuniti uvjete. Drago nam je da je gotovo 100 ispitanika odgovorilo da bi željelo raditi u našoj tvrtci – kaže Nina Potočnik, voditeljica Ureda za odnose s javnošću slovesnke IMPOL grupe, u čijem je sastavu i Impol-TLM.

Nova srednja škola za metalurge/ice?

Zanimljiv je i podatak, odnonso iskazana namjera te tvrtke da u suradnji s lokalnim vlastima osnuju novu srednju metaluršku školu u Šibeniku.

Vodstvo Impol grupe u njihovom sjedištu u Slovenskoj Bistrici (foto TRIS)

– Impol – TLM planira znatno povećati proizvodnju posebno za automobilsku i avio industriju i vrlo nam je bitno da se na području Šibensko – kninske županije i regije učenici usmjeravaju prema proizvodnim zanimanjima koja su nam potrebna. Rezultati ove ankete su nam dragocjeni za populariziranje tih zanimanja među osnovcima i srednjoškolcima na području Šibensko – kninske županije i za ostale aktivnosti koje ćemo od iduće školske godine provoditi u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom i srednjim školama. Plan nam je i u suradnji sa Županijskom u Šibeniku osnovati srednju metaluršku školu i u vezi s tim smo već obavili preliminarne razgovore – najavljuje Nina Potočnik.

Podsjetimo, Impol – TLM je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu stipendija studentima Metalurškog fakulteta te elektrotehnike i strojarstva kao i za učenike srednje tehničke škole smjer računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI