Neovisni novinarski portal
19.6.2019.
HRVATSKA / POLITIKA
Aleksandra Kolarić (foto: Mario Pavlović Mili)

A. Kolarić nakon prostačkih nasrtaja virtualnih pseudodomoljuba na nju i tri hrvatske glumice:
Vi koji ste čuli za to i šutite? Zaista mislite da vas se to ne tiče?

Aleksandra Kolarić (foto: Mario Pavlović Mili)

Prekomjerno slavlje nakon svjetskog nogometnog prvenstva i srebrne medalje hrvatske reprezentacije kod dijela građana Hrvatske ima i svoje posljedice. Nakon teške opijenosti uspjehom nogometaša, slijedi i dramatično i neugodno triježnjenje. Posebno je to izraženo kod onih koji pogrešno shvaćaju domoljublje, te, primjerice, smatraju da oni koji ne vole glazbu M. P. Thompsona i javno kritiziraju njegovo vozikanje u autobusu s reprezentativcima ‘mrze sve što je Hrvatsko’, te su automatski ‘četnici’ itd.

Nešto slično se dogodilo i glumicama Nataši Jonjić, Lani Barić i Jeleni Veljača koje su svojim benignim kratkim komentarima na Facebooku blago kritizirale pojavu Thompsona u spomenutom autobusu. Horde virtualnih Thompsonovaca njihove su Facebook profile granatirali i zasuli sa skandalozno primitivnim, agresivnim,  prostačkim, nacionalističkim i kojekakvim uvredljivim i prijetećim komentarima.

U obranu glumica tada je, također posredstvom Facebooka, stala i Aleksandra Kolarić, stručnjakinja za komunikaciju, široj javnosti poznatija kao SDP-ovka koja misli svojom glavom.

Aleksandra Kolarić (foto Facebook)

Dakako, odmazda je i za A.Kolarić stigla vrlo brzo. Brigade zlokobnih prostaka tada su paljbu usmjerili i prema njezinom Facebook profilu, pa ga je morala ugasiti.

– Kao i svi ostali građani, petkom gledam telku. Stoga ne mogu posvetiti vrijeme brisanju prostačkog vrijeđanja i odgovaranju na mnogobrojne komentare na mojoj stranici. Zato je stranica do jutra neaktivna, a ujutro će ponovno biti dostupna – rekla je sinoć za Index A. Kolarić.

Tako i jest, njezin je FB-profil jutros opet aktivan.

U nastavku pročitajte njezinu objavu koja je potakla novu erupciju prostačenja pseudodomoljuba.

Već četiri dana traje neopisivo prostačko vrijeđanje, verbalno nasilje i prijetnje koje na društvenim mrežama u Hrvatskoj doživljavaju tri žene. Već četiri dana na Facebooku dobivaju gomilu uvreda od različitih anonimnih ili neanonimnih profila. Vidjela sam dio tih poruka. Radi se o bolesno primitivnom govoru, radi se o komunikaciji iz kanalizacije. Smučilo mi se. Pomisliš si, što s tim ljudima ne valja da u sebi nose takav bijes, prostakluk, mržnju i zavist? Koliko je jada sabijeno u nekome tko ima potrebu najodvratnije se prostački iživljavati nad drugom osobom?

A što su te tri žene učinile? One su javne osobe koje su se usudile javno izraziti mišljenje drugačije od mišljenja većine. Dakle te tri žene napisale su da smatraju da je Thompson u ponedjeljak fulao melodiju na Trgu. Njihovi Facebook komentari su ubrzo objavljeni na portalima, a s obzirom na to da se radi o javnim osobama, linč na društvenim mrežama je krenuo. I traje već četvrti dan. Činjenica da se radi o ženama, kao i obično u ovim krajevima, samo podjari bijesnu rulju na još jače vrijeđanje i prijetnje.

Smije li se u Hrvatskoj danas javno kritički govoriti o Thompsonu, bez da to izazove verbalnu hajku?

Smije li se u Hrvatskoj danas javno kritički govoriti o nogometašima koji su osvojili svjetsko srebro, a bez da to izazove verbalnu hajku?

Prema linču i hajci koji se dogodio ovim ženama, očito ne smije. Jer nije normalno da u našem društvu zbog kritičkog stava o pjevaču uslijedi verbalno nasilje, salva najgorih uvreda i prijetnji. Nije normalno. Ne, to nije demokracija, to je mržnja i trovanje društva. Ne, to nije diskusija, to je mržnja. Oni koji misle da ih se to ne tiče jer se to događa nekom drugom, nekim javnim osobama, nekim tamo ženama, nekim s kime ne dijele ništa zajedničko, nekim s drugačijim stilom života i drugačijim svjetonazorom, krivo misle. Koncentrični krugovi mržnje u nekom društvu, a o tome se ovdje radi, uvijek se sve jače šire. Ako ovaj trend mržnje totalitarno odgojenih umova ne zaustavimo, zahvatit će i mnoge koji sada nemaju niti srca niti pameti osuditi još jedan linč kojem su izložene neke tri žene.

Vi koji ste čuli za to i šutite? Vi koji to prešutno odobravate? Zaista mislite da vas se to ne tiče?”

Aleksandra Kolarić (foto: Mario Pavlović Mili)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI