Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
FESTIVALI
Zvonimirovi dani u Kninu: Dječja alka, noćne borbe, srednjovjekovni gulaš, vatromet, Kries, Giuliano…

Zvonimirovi dani u Kninu:
Dječja alka, noćne borbe, srednjovjekovni gulaš, vatromet, Kries, Giuliano…

– Danas započinju 11. Zvonimirovi dani – srednjovjekovni spektakl oživljene povijesti u Kninu.  Prvi dan, rezerviran isključivo za djecu, započinje u 19:30 u dječjem parku u srcu grada kod spomenika kralju Dmitru Zvonimiru. Nastupit će Vučkovića dječja alka Sinj, Povijesno-plesna skupina Kontea (Konjšćina), Plesne skupine Ninije (Knin), Kazalište djece i mladih Pinokio (Knin) i Vitezovi kralja Zvonimira. Pozivam i roditelje da kostimiraju svoju djecu i daju im rekvizite jer svako dijete može biti vitez i kraljevna – poziva predsjednica organizacijskog odbora Zvonimirovih dana Barbara Alilović.

Manifestacija Zvonimirovi dani održava se 7., 8. i 9. lipnja u Kninu i Biskupiji, nakon što su entuzijasti okupljeni u Kulturno-umjetničkom društvu Kralj Zvonimir od 2008. godine zamislili njegovati ideju oživljene povijesti na kninskoj tvrđavi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Knina, Gradom Kninom i Kninskim muzejom. U Zvonimiriovvim danima sudjeluju brojne tzv.  viteške skupine iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, dejca, glazneisa stavi, likovnjaci, itd.
– Pokrenut je i Mali Zvonimirov dan uz sudjelovanje malih vitezova iz drugih krajeva Hrvatske. Dok smo prethodnih godina imali Dječji kutak koji je mlađim uzrastima nudio pregršt srednjovjekovnih zabavnih igara i kreativnih radionica, ovdje je riječ o cijelom jednom danu Zvonimirovih dana u kojem sudjeluju isključivo dječje viteške skupine, a Dječji kutak i dalje ostaje dio ponude na manifestaciji – veli Barbara Alilović.
Tako se danas nakon otvorenja u Kninu očekuju programi za djecu poput male alke, srednjovjekovnih plesova, streličarskog i viteškog turnira, noćne borbe, izvedbe srednjovjekovne glazbe i plesa itd., a sutra u Biskupiji. Radi najavljenog lošeg vremena  Zvonimirovi dani u petak neće se održati na otvorenome u Biskupiji kako je planirano,nego u Domu kulture u Orliću (selo u Općini Biskupija; adresa: Trg Ivana Mažuranića, a osiguran je  besplatan prijevoz: autobusom koji polazi s Autobusnog kolodvora u Kninu u petak u 19:30 sati.
U petak su narasporedu srednjovjekovni sajam, potom u 21 sat predstava “Legenda o kralju Zvonimiru” redateljice Đane Kuzmanić, potom u 22 sata koncert grupe Kries, te after party: KNIGHT NIGHT u kafiću Škafić (Ul. 7. gardijske 34, Knin).
– Za završni dan se sprema spektakl na kninskoj tvrđavi. Ujutro u 9:30 je svečani mimohod viteških skupina s trga Ante Starčevića, potom cjelodnevni srednjovjekovni sajam, streličarstvo, kovnica novca, mačevanje, srednjovjekovna kuhinja, naoružanje, bojne naprave, stari zanati, prikaz života u srednjem vijeku, likovna kolonija, mala škola glagoljice, natjecanje u kuhanju najboljeg kraljevskog gulaša, dječji srednjovjekovni kutak(Udruga ”Čarobni svijet”), koncert Hollóének Hungarica, srednjovjekovnog benda, dolazak kralja i kraljice, viteški turnir za nagradu kralja Zvonimira, srednjovjekovni plesovi i glazba, ivlačenje lutrije kralja Zvonimira, noćna borba, vatrene strijele, borba sa vatrom, vatreni show, vatromet, te koncert Diktatora i Giulian, te After party: KNIGHT NIGHT  u Cafe baur A3 (Ul. kralja Tomislava 83, Knin). Istoga dana bit će i tzv. duhovnog programa s posjetama crkvi, procesijama i slično.
-Zvonimirovi dani su se iz jedne ideje umjetnice Nade Hržić o oživljavanju povijesti na kninskoj tvrđavi uspješno prenijeli u realnost. Okupivši oko sebe zaljubljenike u ovaj grad i njegovu povijest, gđa Nada upustila se ne baš jednostavan posao realizacije dotad neviđenog događanja u našem gradu. Prve godine nisu bile lake, bio je to put u nepoznato, pronalazili smo inspiraciju u našim prijateljima, ljubiteljima srednjovjekovlja iz drugih krajeva Lijepe naše – kažu organizatori.
Program možete promotriti ovdje: Zvonimirovi dani .
Tags: ,

VEZANE VIJESTI