Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
GRAĐANI
Varoška buna (3): Pobjeda složnih građana – nema besmislenog crtanja po ulici, vlasti suglasne, a iksevi nisu nepoznanica

Varoška buna (3):
Pobjeda složnih građana – nema besmislenog crtanja po ulici, vlasti suglasne, a iksevi nisu nepoznanica

Građani šibenske četvrti Varoš, ponajviše iz Ulice Paške Zjačića i susjedne Tesline ulice, rijetko viđenom složnošću i angažmanom su uspjeli zaustaviti za danas poslijepodne najavljene neželjene radove  na postavljanju horizontalne prometne signalizacije u Ulici Nikole Tesle, Težačkoj ulici i u Ulici Paška Zjačića. Bio je to prizor kakav se često ne viđa u Hrvatskoj u posljednje vrijeme: osamdesetak odlučnih građana se u kratkom vremenu organiziralo te je izašlo na ulicu i dočekalo predstavnike šibenske gradske uprave nešto prije 16 sati, za kada je bilo najavljeno crtanje crta po uskim varoškim ulicama.

Kako smo već pisali (vidi Tris), gradska uprava je, primjerice u inače slijepoj Ulici Paška Zjačića, imala namjeru drastično smanjiti broj parkirnih mjesta, a koje su ionako nedostatne za potrebe svih tamnošnjih stanara. Takvo što bi značajno poremetilo ionako prometno problematične uvjete života Varošana, a koji se tamo već pola stoljeća parkiraju po svom ustaljenom redu i zajedničkom dogovoru.

No zajedništvo i odlučnost stanara, kojih je na ulici bilo više nego li za nekih ‘velikih’ prosvjeda po Zagrebu ili Splitu, odvratilo je, čini se, predstavnike Grada Šibenika, prometnog redarstva i izvođača radova od prvotne nepopularne nakane.

‘Crtaj sebi isprid kuće!’

Dakako, u početku ovog spontanog i učinkovitog prosvjeda bilo je i tzv. povišenih tonova, karakterističnih za šibensko varoško podneblje.

– Crtaj sebi isprid kuće! Nećete isprid moje! Da vidim ko će prvi… – povikivao je jedan od temperamentnijih.

Gužva u tijesnoj ulici (foto TRIS/G. Šimac)

No ubrzo su strastveni ispadi  i povremeni povici zamijenjeni konstruktivnim razgovorom, argumentiranim činjenicama i spremnošću na kompromis, s obje strane. Tako je na koncu zaključeno kako nikakvog besmislenog crtanja i ukidanja parkirnih mjesta neće biti, već će se smjesta, pa na sutrašnjem sastanku građana četvrti Varoš odrediti koje su to točke u uličicama koje treba označiti ‘iksevima‘, odnosno mjesta na kojima vrijedi zabrana parkiranja. Nakon toga će se ponovno razgovarati s gradskom upravom i postići konačni dogovor, uz jasni zaključak kako će se prekršitelji zabrane parkiranja na ključnim mjestima redovito kažnjavati. Označavanje takvih mjesta je potrebno radi nesmetanog prolaska interventnih vozila (vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, kamiona za odvoz otpada i sl.).

Kako je dogovor postignut potvrdio nam je i Bore Rončević, voditelj pododsjeka za komunalno redarstvo u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti pri Gradu Šibeniku, koji je danas imao nezahvalnu ulogu u ime gradske vlasti otrpjeti prvi izljev nezadovoljstva Varošana, a koje je na koncu okončano dogovorom na obostrano zadovoljstvo.

– S predstavnikom mjesnog odbora gospodinom Barakom smo se sad ovdje na terenu dogovorili, budući da je široki auditorij, dakle svi ovdje stanari iz ulice Paške Zjačića, svi su došli negodovati radi ucrtavanja te horizontalne signalizacije. Očigledno je da nismo dobro sve iskomunicirali s građanstvom, tako da predstoji novi dogovor, baš s ljudima iz ulice. Dakle ne usko, s par pojedinaca, nego sa stanarima cjelokupne ulice, da se vidi gdje je boljka, gdje je crna točka u ovoj ulici. Kako se dogovorimo na tom nekom širem nivou, tako ćemo u ispoštovati taj projekt – kazao je Rončević.

‘Ništa se neće crtati’

Nekoliko puta je pred okupljenima ponovio kako se ‘ništa neće crtati’, nego će biti kako se dogovore građani sami. Laknulo je tada i predstavniku gradske četvrti Varoš Nikoli Baraki, kojega su neki od Varošana također prozivali, iako je, kaže, također negodovao protiv namjere ‘crtanja’ po Varoši, tvrdeći kako prijašnji sastanci nisu bili valjani jer se na njima nije čuo glas većine, nego tek – par stanara.

Predstavnik Grada Šibenika Bore Rončević (u sredini) (foto TRIS/G. Šimac)

– Ovo je slijepa ulica i pokušava se uvesti red, no uvjeti na terenu ne mogu dozvoliti da se signalizacija ucrta na taj način. Premda je prometna studija naprvljena po svim parametrima prometne struke, jednostavno teško ju je primjeniti u ovoj ulici. Ljudi se ovdje svi poznaju i ako nastane neki problem i nekome nešto smeta, oni se jednostavno međusobno zovu tako da se brzo riješi problem. Naravno, neka mjesta koja su problematična. Te ometaju sam protok prometa se trebaju obilježiti te se ucrtati iksevi. Ostalo treba prepustiti građanima Varoša da sami reguliraju, jer oni su na to navikli, dugi niz godina. Prijedlog je bio i da se ovoj ulici, odnosno stanarima dodijeli iskaznica, tako da se zna da je to vozilo iz Varoša. Ostala vozila bi se na takav način jednostavno uklonilo iz Varoša, jer se zna da mnogi koriste Varoš za besplatni parking i onda se stvaraju velike gužve i kaos. Dogovorili smo i da se zaustavi ovo ucrtavanje, da se dogovori sastanak i da se na tom sastanku dogovori gdje treba ucrtati ikseve, te da se nastoji označiti svaki auto iz Varoši. Dogovoreno je i da komunalni redari tu dolaze često i da se jednostavno kanjažnjava svatko tko parkira na krivom mjestu, bez obzira je li se radi o nekome iz Varoša ili nekom gostu. Ako je stao na iks neka bude kažnjen. Jednostavno se mora uvesti neki red, što i njima svima odgovara i s time su suglasni – kaže Nikola Baraka, predstavnik četvrti Varoš.

Svi stanri na ulici (foto TRIS/G. Šimac)

Iksevi nisu nepoznanica

Netom nakon što je uspješni prosvjed okončan, zavidnom brzinom je postignuta i preliminarna suglasnost o tome gdje bi trebalo ucrtati ‘ikseve‘, a zadovoljni Varošani su se zadržali u opuštenom čavrljanju na ulici.

Tako ni ‘iksevi‘ više nisu nepoznanica, no ostaje nepoznanica zbog čega nije uobičajena praksa da se na vrijeme komunicira s građanima prije donošenja osjetljivih odluka koje se tiču upravo njih.

Nepoznanica je i zašto i drugdje u Hrvatskoj građani nisu tako složni, brzi i efikasni u rješavanju zajedničkih problema, kao što je to pokazala ova kratkotrajna Varoška buna’.

– Otkad znam za sebe Varoš nije bila ovako složna – rekao je ushićeno jedan osamanestogodišnjak.

– Bogami ni ja – nadovezao se njegov postariji susjed u majici na špaline.

B. Rončević (u sredini) foto TRIS/G. Šimac

Nikola Baraka (desno) foto Tris/G. Šimac

Slijepa Zjačićeva ullica (foto Tris)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI