Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
KULTURA
(Foto: Tris)

Utvrde na rijeci Krki dobile izložbu u Muzeju grada Šibenika

(Foto: Tris)

U povodu Međunarodnog dana arhiva, koji se obilježava 9. lipnja, u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika, otvorena je izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja”.

Izložba je rezultat projekta „Identifikacija, evidentiranje i digitalizacija arhivskog gradiva o rijeci Krki i njezinom porječju“, koji zajednički provode Javna ustanova Nacionalni park Krka i Državni arhiv u Šibeniku.
Izložbu je otvorila Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku. – Ova izložba je rezultat dvogodišnjih zajedničkih istraživanja. Na ovom su projektu naravno radili i vanjski suradnici, koji su pribavljali sve te vrijedne podatke iz povijesnih izvora. Integralni rezultati ovog projekta možda i nisu toliko interesantni široj javnosti, ali svaki taj podatak je zapravo jedna kockica mozaika koja nam nadopunjava sliku o ovih utvrdama.
O ruševnim utvrdama na Krki govorio je Joško Zaninović iz Javne ustanove Nacionalni park Krka. – Ništa se bitno zapravo neće mijenjati u kontinuitetu istraživanja, prezentacije i dokumentiranja svih ovih objekata, koji su iznimne ljepote, premda su velikim dijelom ruševine. Ali se nalaze u takvom ambijentu, srasli su s tom prirodom i danas je nemoguće zamisliti rijeku Krku bez tih svojih bisera, i sa lijeve i sa desne strane. Dosad smo ih registrirali sedam, na tragu smo osmoj, a ako u ovaj sustav uključimo i drnišku Gradinu, onda ih je devet.
Izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja” bit će otvorena do 14. lipnja.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI