Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
SCENA
Damir Urban sinoć u Šibeniku (Foto: Zrinka Magazin/ŠibenikIN)

Urban & 4 na sv. Mihovilu:
Strpljeni, spašeni…

Damir Urban sinoć u Šibeniku (Foto: Zrinka Magazin/ŠibenikIN)

Jučer je otvorena sezona koncerata na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila.

Nije lako uvijek provariti Urbana na sceni, njegove artističke ambicije, odabrane komorne singlove, njegova stanja i raspoloženja. Treba imati strpljenja. Damir Urban daje ono što u tom trenutku misli da ima i može dati, na publici je da se prilagodi. Podilaženje publici ne shvaća kao dio opisa svog radnog mjesta. Dobro ‘ajd, izveo je jučer “Budi moja voda”, pa čak i “Lopov Jack” improvizaciju, pa je recimo to onaj dio koncerta kojim se napravio ustupak, sitnica.
Zapravo, Urban se toliko kreativno i mentalno odmaknuo od vlastitih korijena da je i njemu sinoć bilo neugodno izreći stihove poput “…banke zato neka paze, policajci nek’ me traže.” Da, fakat mu takve banalnosti više ne stoje, mada “Lopov Jack” ima svoje mjesto u povijesti, prvi je singl Laufera ikad.
Treba strpljenja. Ne zato što Urban “davi”, nego što nije prirodno pjesme tipa “Ako se napijem do smrti”, “Odlučio sam da te volim” i slične intimne komade slušati okružen s tisuću ljudi, koliko ih se jučer skoro okupilo na tvrđavi sv. Mihovila. Onaj tko se uspio isključiti iz mase i utopiti u zvuk, doživio je jučer izniman koncert. Doduše, zvuk je morao i trebao biti glasniji, a i jasniji prema tribinama koje ne gledaju izravno na stage, ali dosadni smo više sami sebi, to je na sv. Mihovlu tako od početka i bit će do daljnjeg.
Svi ostali čekali su sing-along trenutke. Urbanova Četvorka ima i toga koliko hoćete. “Nebo”, “Mjesto za mene”, “Astronaut”, “Mala truba”, to su te. One koje su stvorile rock and roll atmosferu, do čega Urbanu nije ni toliko stalo, ali prihvaća reakciju i uživa u njoj. Ipak, najbolji trenuci koncerta bili su oni plesni, “Kundera” i “Priđi mi bliže”.
Dobro se sinoć Urban osjećao, nije čak ni polomio atome na sceni, djelo šibenskog umjetnika Danijela Hrga, iako mu je to najavio kao realnu mogućnost. Stanje, raspoloženje… nikad ne znaš. Predložio je Šibenčanima da izgrade nešto što Hrvatima treba, recimo još jednu crkvu, pravdao se da je koncert malo komorniji jer ga je sjebalo sve ovo oko Mamića… sipao je riječki umjetnik sarkazam. Valjda zato što se dobro osjećao.
Dobro se osjećala i publika, dobila je preko dva sata koncerta, s katarzičnim instrumentalnim završetkom. Bila je strpljiva i zato nagrađena.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI