Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
MDF
(Foto: MDF)

THE WALL:
Ozbiljni sadržaj, psovke i problemi današnjice

(Foto: MDF)

Za vrijeme trajanja 58. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, portal TRIS svakodnevno će objavljivati najbolje radove mladih novinara okupljenih u festivalskoj novinarskoj radionici NORA.

Predstava “The Wall”, Dramski studio Dada / Kazališna družina Pinklec i Centar za mlade Čakovec, Čakovec (HNK u Šibeniku)

 

Ova predstava mi se nije svidjela jer govori o nasilju i svađi među vršnjacima. Ne podržava nasilje među vršnjacima. Sviđao mi se način na koji su to pokazali gledateljima.
Nikica Antić, 12

 

Ova predstava je bila prosta, no i komična u nekim dijelovima. Također je i vrlo poučna jer nas uči o tome kako nasilje nije lijepo niti dobro. Ovo nije predstava u kojoj se radi o plesu strasti, ovo nije bila lutkarska predstava, već dramska te poučna predstava. Glumci su super glumili, no nisu imali kostime već svoju odjeću koju svakodnevno nose. Meni se najviše sviđaju dramske i plesne predstave. Isprva nisam htjela ići u kazalište, ali me prijateljica natjerala i rekla mi je da će mi se svidjeti izvedba i bila je u pravu. Sve se odvijalo kako se trebalo odvijati, iako su neki dijelovi bili neprikladni za manju djecu, sve u svemu izvedba je bila u redu.
Chiara Gostijanović, 12

 

Predstava mi se svidjela makar je bila tužna jer je bila realna. Nažalost predstava je napravljena na temu vršnjačkog nasilja što je zapravo veliki problem današnje mladosti i djece. Glumci su se odlično uživjeli u uloge koje mi se ne čine zahtjevne.
Anđela Matić, 12

 

Predstava mi je bila pomalo čudna, ali mi se svidjela. Glumci su jako dobro prikazali različite situacije nasilja. Ova predstava je za uzrast od 12 godina, ali je u publici bilo puno manje djece, što mi se nije svidjelo jer mislim da ova predstava nije za njih zbog vulgarnog riječnika i scena u kojima se glumci tuku. Mislim da ova predstava poručuje da odrasli odgajaju djecu i da se odrasli moraju primjereno ponašati pred svojom djecom ako žele imati dobru i pristojnu djecu. Također, ova predstava nam poručuje da je sve više slučajeva nasilja kod sve mlađe djece i da se nasilju treba stati na kraj.
Petra Grubišić, 12

 

Ova predstava mi je bila dobra, jer pokazuje da nije dobro skrivati nasilje i loše stvari koje ti se dogode tijekom života i da je dobro to podijeliti s nekim starijim od sebe. Jedino što mi je malo smetalo je to što su previše govorili proste riječi. Preporučujem je svima.
Anamarija Hlebec, 13

 

Ova mi se predstava nije baš svidjela jer je bila preprosta. Bila je za uzrast od 12 godina, iako ja mislim da je za još stariju djecu. Nisam baš razumjela zašto su se glumci zabijali u zid. Predstava nas uči da ne budemo nasilni.
Barbara Lučev, 12

 

Predstava je bila jako poučna. Svidjela mi se jer govori o vršnjačkom nasilju te kako se to događa u našoj okolini i svakodnevnom životu. Jedna od najboljih predstava koje sam pogledala u svom životu.
Lola Martinović, 12

 

Ova predstava bila mi je jedna od boljih ove godine. Ozbiljne situacije prikazavala je na smiješan način. Namijenjena je mojoj dobi i zbog toga mi se svidjela.
Petra Brkičić, 13

 

Ovo mi je najbolja predstava koju sam do sad pogledala ove godine. Predstava govori o svakodnevnom životu jednog djeteta koje konstantno maltretiraju u školi. Sviđa mi se i to što su se tinejdžeri izražavali neprimjernim riječim jer smo se tako mogli više uživjeti u predstavu i ništa nije bilo uljepšano. Glupo mi je to što na kraju nismo saznali tko je ukrao naušnicu i što se zapravo s njom dogodilo.
Lea Zaninović, 13

 

Predstava koju sam danas gledala u kazalištu jako mi se svidjela. Svidjela mi se zbog toga što je bila realna. U predstavi se radilo o vršnjačkom nasilju koje se događa u svakodnevnom životu. Uglavnom, predstavu bih sigurno još jednom pogledala.
Katarina Veleglavac, 12

 

Drago mi je što sam večeras gledao predstavu u kojoj glume moji vršnjaci i malo stariji od mene, te obrađuju temu koja je danas previše zastupljena u osnovnim i srednjim školama, a to je vršnjačko nasilje. Nažalost, takvog nasilja sve više ima i sve je zastupljenije kod djece koja idu u 1. i 2. razred, što je žalosno. Početak predstave je bio pravi uvod rock&roll koncerta i curu koja je pjevala tu pjesmu, tj. derala se u mikrofon nisam uopće mogao razumjeti. Najviše mi se svidjelo to kako su glumci stvarno vrhunski prenijeli tako tešku temu koju mnogo djece i odraslih baš ne želi iznositi u javnost zbog trauma u prošlosti. Znate ono kako je u društvu uvijek netko nekog zadirkuje, govore se psovke i tuče. Sve smo to mogli vidjeti u ovoj predstavi. Drago mi je što nisu niti jednu od ovih situacija izostavili. Smiješan mi je bio domar koji je konstantno bio pijan te kako je došao na školsko igralište glumeći neku facu jer je dobio novu trenerku. Sigurno mu je prošao tiket u kladionici pa se obogatio. Njihova gluma bila je profesionalno odrađena, a posebno moram pohvaliti ženski glumeći kadar koji je bio oku mio.
Marin Belak, 15

 

Predstava je bila dosta ozbiljnog sadržaja, popunjena psovkama i problemima današnjice. Ipak mi se na neki način svidjela jer su likovi pripadali mojoj generaciji, ali sva sreća ne dijelimo iste probleme. Čak sam se iznenadila kada sam vidjela s čime se mladi u osnovnoj školi danas susreću, a svi ti problemi potjeću od djece koja su odrasla u problematičnoj obitelji ili su odrasla bez obitelji i nitko im nije mogao biti primjer ili su im davali krive primjere na koje su se ugledali. Mislim da je bilo korisno što se danas ova predstava prikazala jer nas je osvijestila da se nasilje događa i oko nas. Nažalost, neki mladi izloženi tom nasilju nisu dovoljno hrabri prijaviti situaciju pa se tako nasilnici ohrabruju i postaju sve gori. Moram priznati da sam se malo čudila roditeljima koji su pustili svoju djecu da gledaju predstavu do kraja unatoč psovkama koje su izlazile non-stop, a ni djeca se nisu činila u panici, mirno i spokojno sjedeći na stolici i slušajuči riječi iz vrlo obogaćenih riječnika osnovnoškolaca. Predstava je sama po sebi dobra, ali mislim da joj nije mjesto na dječjem festivalu gdje djecu učimo kako život nije siv. To čemo im reći kad festival prođe.
Nika Vlahović, 15

 

Sve tekstove nastale u MDF-ovoj novinarskoj radionici možete čitati OVDJE.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI