Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA
Svjetski dan zaštite okoliša: Plastični otpad je najveća prijetnja okolišu

Svjetski dan zaštite okoliša:
 Plastični otpad je najveća prijetnja okolišu

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja, s ciljem promocije važnosti zaštite okoliša ali ujedno predstavlja i poziv javnosti na djelovanje. Ovogodišnjim sloganom “Beat Plastic Pollution” (Suzbijmo onečišćenje plastikom) Ujedinjeni narodi šalju apel za racionalno korištenje te hitno smanjenje proizvodnje i potrošnje plastičnih materijala, koji sve više opterećuju okoliš i prirodu.

Plastični otpad postao je najveća globalna prijetnja okolišu jer se vrlo malo plastike reciklira, a veliki dio završava u okolišu, u rijekama, morima i oceanima. Prema procjenama u svjetskim morima i oceanima pluta više od 150 milijuna tona plastičnog otpada. Ako nastavimo s takvim neodgovornim ponašanjem do 2050. godine u morima i oceanima će biti više plastičnog otpada nego ribe.
Plastični otpad i mikroplastika ne guši samo naša mora i oceane i ne ugrožava samo morske životinje. Mikroplastika je prisutna i u zraku i u pitkoj vodi iz slavine (Plastika u nama: 83% uzoraka pitke vode kontaminirano mikroplastikom). Kontaminacija plastikom je neizbježna jer je plastika, u raznim oblicima, prisutna svuda oko nas.
Od 1950-ih, proizvodnja plastike je nadmašila gotovo svaki drugi materijal. Prednosti plastike su neosporne: materijal je jeftin, lagan i jednostavan za izradu. Te su kvalitete dovele do ekspanzije u proizvodnji plastike tijekom proteklog stoljeća, a taj trend će se nastaviti i kroz sljedećih 10 do 15 godina. Velik dio plastike koju proizvodimo dizajniran je za odbacivanje nakon upotrebe. Kao rezultat toga, plastična ambalaža čini oko polovice plastičnog otpada na svijetu. Većina tog otpada generira se u Aziji, dok su Amerika, Japan i Europska unija najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada po stanovniku.
Reciklirano je samo devet posto od devet milijardi tona plastičnog materijala ikada proizvedenog na svijetu. Ako se nastavi dosadašnja praksa potrošnje i gospodarenja pastičnim otpadom, kroz sljedećih dvadesetak godina u okolišu će biti oko 12 milijardi tona plastičnog smeća, upozorava UN u svojoj publikaciji o plastičnom otpadu objavljenoj upravo povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.
Više je nego jasno kako se već odavno se ne možemo nositi s količinom plastičnog otpada koji generiramo, osim ako ponovno ne razmotrimo način na koji proizvodimo, koristimo i “upravljamo” plastikom. Rješavanje jednog od najvećih ekološkog problema našeg vremena zahtijeva zajedničko djelovanje, od vlada koje će morati regulirati proizvođače i poticati inovacije u pravcu stvaranja novih održivijih proizvoda pa do pojedinaca koji svojim izborom o nekorištenju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu itekako mogu utjecati na smanjenje zagađenja plastikom.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI