Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Ilustracija - foto Muzej krapinskih neandrtalaca

Suradnik U ime obitelji bi ocijenio ustavnost uvođenja nastave informatike/B. Divjak:
Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci interesa ili čudne ideologije

Ilustracija - foto Muzej krapinskih neandrtalaca

Evo vijesti kojoj bi bilo mjesto u nekad popularnoj ‘VJEROVALI ILI NE’ rubrici, no takvu nemamo, pa je svrstavamo u rubriku DRUŠTVO (NE)ZNANJA. Naime, kako javlja dnevna novina Jutarnji list, Ustavnom sudu podnesen je prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta od rujna u škole.

Kako ističu nadalje, taj prijedlog dolazi iz nakupine, tj. udruge U ime obitelji.

– Prijedlog je podnio dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”, pozivajući na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja. Prijavitelj, naime, smatra da se ta odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike. Prijavitelj navodi da je ministrica obrazovanja prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure – nije osigurala društveni dijalog, preskočila je mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja – piše Jutarnji list.

Dobili su i odgovor aktualne ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, a koja je, unatoč tome što za njezina mandata nije došlo do značajnijih pomaka u poboljšanju hrvatskog obrazovnog sutava, ovaj put ocijenila kako se radi o nevjerojatnoj tužbi koja dolazi od ‘društva ekstremnih svjetonazora’.

– Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti. Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci onih koji bi nas zbog interesa ili čudne ideologije ostavili na začelju Europe – kaže Divjak za Jutarnji list.

Ovaj slučaj je već izazvao zgražanje na društvenim mrežama, neki drže kako se ovime želi djecu na koncu učiniti i informatički nepismenom, neobrazovanom, i tako podložnijom za razne manipulacije.

Ilustracija – foto Muzej krapinskih neandrtalaca

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI