Neovisni novinarski portal
22.5.2019.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Šibenik, zajedno s državom, na krilima “Batižela”, stvara novu budućnost(?!)

Šibenik, zajedno s državom, na krilima “Batižela”, stvara novu budućnost(?!)

Šibenčani, točnije, njihovi predstavnici u Gradskom vijeću. odlučili su da će budućnost svoga grada staviti u ruke nove tvrtke “Batižele” u kojoj će Grad i Država zajednički upravljati najvažnijim resursom ne samo u Šibeniku, čak ni u Dalmaciji ili Hrvatskoj, nego na Mediteranu, kako to pretenciozno tvrdi ministar državne imovine, Goran Marić. Nota bene, navodno, najzaslužniji za “povijesno rješenje” priče o bivšoj Tvornici elektroda i ferolegura koja već 20-ak godina na rubu grada svjedoči o indolenciji gradskih otaca.

Većinski vlasnik “Batižela” bit će Grad Šibenik s dvije trećine udjela, a država će participirati s trećinom. U novu tvrtku ušlo je oko 200 tisuća četvornih metara zemljišta ex-TEF-a, potpuno očišćenog imovinski, pravno, financijski. Ali ne i ekološki. Sanacija zemljišta kontaminiranog opasnim ( katrani i fenoli) i neopasnim otpadom ( troska ) nikad nije završena, iako traje već 20 godina!

Bazen (foto TRIS/G. Šimac)

 

Starom TEF-u ostaju dugovi

U TEF-u, jer stara tvrtka i dalje postoji, ostali su objekti, zgrade, nekretnine, zemljišta… ali i dugovi. U TEF je preneseno 18 milijuna kuna gubitaka, no, kako veli trenutni direktor( ?) firme Tihomir Paškov, koji je, usput rečeno, i gradski pročelnik za upravljanje gradskom imovinom, tvrtka ima preko 22 milijuna kuna u imovini.
To bi valjda trebalo dostajati za njezino funkcioniranje do konačnog ( tko zna kad) brisanja iz registra koje je više puta najavljeno, ali se još dogodilo nije.
Stara, islužena “crna dama”, koja je ugasila trajno proizvodnju daleke 1994., morat će se pobrinuti i za tužbe koje su joj još na grbači, u ukupnoj vrijednosti od preko 40 milijuna kuna. Direktor Paškov, ufa se u procjenu odvjetnika da je to realno- nula kuna! Ali, baš danas vijećnici GV-a odobrili su Gradu da TEF-u dade kratkoročnu pozajmicu od 1,9 milijuna kuna kako bi podmirio obvezu prema tvrtki “Sirovina odlagalište” iz Zadra koja je tužila TEF i pravomoćno dobila sudski spor. “Sirovina” je, naime, u TEF-u izvodila radove sanacije opasnog otpada…
Zanimljivo je da je među tužiteljima i bivši  SDP-ov direktor TEF-a Krešimir Šakić koji je svoju bivšu tvrtku tužio zbog, navodno, nezakonitog razrješenja s dužnosti i traži povratak na posao, srećom, ne i novac kao odštetu za “duševne boli” kojima je bio izložen.

Marićeve zasluge 

Koliko će još potrajati TEF teško je prognozirati, s obzirom da je nakon rušenja tvorničkih dimnjaka i demontaže tvorničkih postrojenja, eto, uspio potrajati dobrih 20 godina. Stvar je u tome, da će sada uz TEF biti i nova tvrtka “Batižele”, samo će jedna raspolagati prostorom unutar bivše tvorničke žice, a druga onim što je ostalo izvan nje… Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti na čelu nove tvrtke, tko članovi njezina Nadzornog odbora, jer i stari TEF, dok je uzimao zadnje udisaje kisika, makar nema nijednog zaposlenog, sebi je priuštio novi NO!

Gradsko vijeće i gradonačelnik Ž. Burić (foto Tris/G. Šimac)

Šibenski gradonačelnik obećao je vijećnicima da će Grad poziciju većinskog udjeličara itekako koristiti za zaštitu gradskih interesa, te pozvao sve vijećnike, u poziciji i opoziciji, da se uključe kako bi zajedno definirali budućnost Šibenika. Ovo je za njega povijesni događaj, jer prolazile su vlade jedna za drugom, HDZ-ove i SDP-ove, ali nijedna nije marila što će biti sa zemljištem TEF-a ,  s 28 atraktivnih hektara uz more, blokiranih, najvećim dijelom, zaduženjima države. Samo je ministar Marić pokazao zanimanje za taj prostor i zahvaljujući njemu TEF uskoro ide na međunarodni javni, neobvezujući poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora. Neki zbog Marićevog interesa za TEF strahuju kako se investitor možebitno već zna, i da će u toj odluci ključnu igru odigrati Vlada, a ne Grad Šibenik…

Lažirana sanacija?!

No, zemljište bivše Tvornice elektroda i ferolegura, ma koliko bilo iznimne vrijednosti zbog svoga položaja, krajobraza,  blizine mora, grada itd., na žalost, do danas nije ekološki sanirano. Iako, čak i formalno, u dokumentima kojima raspolaže i Vlada, taj je posao završen 2015.!

Stvarno, ako ćemo vjerovati novom direktoru Paškovu i njegovom Izvješću, u krugu TEF-a ima još 51 tiusća kubika troske, a istraživanja ( OIKON d.o.o. Zagreb) su pokazala da ni sa sanacijom opasnog otpada nije gotovo. Dvije lokacije kontaminirane su s nedopustivim vrijednostima PAH-ova i morat će proći proceduru čišćenja kakva je predviđena za opasni otpad. Stajat će to, kaže gradonačelnik Burić, oko milijun kuna još. To znači da će se materijal morati iskopati i odvesti u Beč radi obrade i deponiranja, jer je u međuvremenu drniška tvornica GIRK Kalun, u kojoj se opasni otpad TEF-a termički obrađivao ( spaljivao) , izgubila dozvolu za taj posao.

Ni troska nije tako inertna kako se tvrdi…

Troska je, navodno, inertna, neopasna. I stoga, tvrdi Paškov, pozivajući se na istraživanja i analize, pogodna za odvoz na odlagališta komunalnog otpada i za nasipanje. Gradsko poduzeće “Bikarac” već je izrazilo interes za oko 15 tisuća tona. Preostalih 36 tisuća negdje će nasuti. Gdje, ne zna se…

Zanimljivo je kako je prije više godina jedan od direktora TEF-a već imao dogovoren posao s Hrvatskim cestama koje su bile spremne preuzeti veći dio troske kako bi ga koristile za tamponsku podlogu kod asfaltiranja prometnica. No, taj je posao onemogućen na svaki način …

A za kraj, ispostavlja se da ni troska nije tako neopasna kako se javno dosad govorilo. Neka međunarodna istraživanja i studije, rađene za kontaminirana područja srednje i istočne Europe ( IAEA ), svjedoče da se u troski, dobivenoj u proizvodnji ferolegura, nalazi 1 posto prirodnog torija i 0,026 posto urana. Nazdravlje!

Vizura (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI