Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
EKOLOGIJA
Rapsko kuglanje za čistije more

Rapsko kuglanje za čistije more

Hvale vrijedan projekt u očuvanju okoliša odradili su rapski osnovnoškolci, a koji može poslužiti kao primjer i ostalim otočkim i priobalnim školama.

Učenici 6-ih razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina su u sklopu školskog eko projekta “EM kugle”, a pod vodstvom Ivane Maričić, mag. sanit. ing., izradili oko 1 000 glinenih kugli s dobrim bakterijama koje su danas bacili u more.
-Učenici, kao i stanovnici otoka Raba, žive u čistom okolišu, vole prirodu i smatraju da se otok kao takav treba i dalje održati čistim i urednim. Njihova je inicijativa bila da uz pomoć učiteljice prirode naprave nešto dobro za more koje okružuje otok, prenosi portal Rab danas.

Foto: Osnovna škola Ivana Rabljanina

Zašto glinene kugle s bakterijama i kako one čiste more?
U glinenim kuglama nalaze se efektivni mikroorganizmi koji se u prirodi nalaze milijunima godina. Tehnologija bazirana na efektivnim mikroorganizmima primjenjuje se u više od 130 zemalja svijeta i za prirodu je u potpunosti neškodljiva.
Efektivni mikroorganizmi u glinenim kuglama nastanit će morsko dno te će svojim djelovanjem dodatno pročistiti mulj na samome morskom dnu. Sa proizvedenom količinom kugli rapski učenici pročistit će oko 1000 četvornih metara morskoga dna.

Foto: Osnovna škola Ivana Rabljanina

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI