Neovisni novinarski portal
27.2.2020.
GOSPODARSTVO
(Foto: TRIS)

Počela javna rasprava o uređenju Podsolarskog:
Naselje, plaža, hotel, pristaništa…

(Foto: TRIS)

Današnjim izlaganjem u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku otvorena je javna rasprava o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Podsolarskog. Nositelj projekta, koji je pokrenut prije više od godinu dana, je Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Šibenika.

Izrađivač plana uređenja Podsolarskog je tvrtka 2K, arhitektonski studio iz Zagreba, koji je, prema riječima Davora Katušića, projekt podijelio u pet cijelina – naselje, plažu, hotel, privezište za brodove i koncesijsku zonu, s posebnim naglaskom na javni prostor.
– Ne trebamo daleko ići da bismo shvatili što je kvalitetni javni prostor. U staroj jezgri u Šibeniku postoji niz javnih prostora koji se kvalitetno koriste i unutar i izvan turističke sezone. Ustvari, ti javni prostori čine grad, oni čine kvalitetu i dižu cijenu nekretnina. To je bila nekakva intencija ovog plana za uređenje Podsolarskog, da se to naselje spoji s jednim ugodnim suživotom – rekao je Katušić.
Davor Katušić iz studija 2K naglasio je i da je jedna od bitnijih intencija ovog plana postizanje tzv. mediteranske gustoće.
– Mediteran nije Slavonija, to nisu široke ulice, velike parcele i kuće, nego jedna gustoća koja štiti od sunca, stvara propuh i ima drugačije izolacije, kao i tradicijsku gradnju s dvorom. To su nekakve naše intencije. Naravno, odgovor na ovo će dati arhitekti koji će ovaj projakt realizirati, mi se bavimo planiranjem i stvaranjem uvjeta da se dobije kvalitetan javni prostor.
Javna rasprava o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Podsolarskog traje do 23. srpnja, do kada građani mogu podnijeti svoje prigovore i prijedloge, a uvid u projektnu dokumentaciju moguće je ostvariti na internetskim stranicama Grada Šibenika, kao i nadležnog ministarstva.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI