Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
S današnje presice (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Otvorenje MDF-a u subotu:
Šaljivo i bezazleno, ali ozbiljno

S današnje presice (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Međunarodni dječji festival u Šibeniku, 58. po redu, koji će, pod pokroviteljskom predsjednice Republike, biti održan od 16. do 30. lipnja, u subotu na Trgu Republike Hrvatske otvara predstava “Jaje”, u izvedbi glumaca Dramskog studija kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Kazalište Zorin dom sudjelovao je već mnogo puta na MDF-u, no, kako kaže ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja, ovo je prvi put da Karlovčani imaju važnu ulogu otvaranja festivala.
– Iznimna mi je čast da 58. MDF otvara Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu, jer se svih ovih godina na festivalu njeguje taj dramski izričaj, pedagodija, zapravo sve ovo ima za cilj odgajati djecu u duhu kulture i umjetnosti. Uaista mi je drago što ćemo ovaj MDF otvoriti s djecom iza kojih stoji ozbiljan autorski tim i pedagoški rad – rekla je Trlaja.
– Festival je 58., no ove godine slavimo 60. obljetnicu od prvog otvorenja i mislim da Šibenik može biti ponosan i privilegiran jer u 15 dana uživa u multikulturalnosti, uvijek smo dobri domaćini mnogim narodima i kulturama. Ovaj mali grad za vrijeme MDF-a živi kao jedna svjetska metropola. Festival se po gradu ne može izbjeći, jer se 80 posto programa odvija po ulicama – istaknula je ravnateljic šibenskog HNK-a.

(Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Ravnatelj Zorino doma, Srećko Šestan, povukao je paralelu između otvaranja prvog i 58. MDF-a.
– Na 1. festivalu prva predstava koje je izvedena bila je “Zeko Zriko i janje” Dječjeg kazališta iz Osijeka. Evo sad nakon toliko godina, naš Dramski studio će pokazati kako mi u Karlovcu radimo pedagogiju s djecom, s našim kazalištarcima. Ne mislim pritom da će sad svi otići na akademije i postati profesionalni glumci, ali će sigurno biti veliku ljubitelji i promotori kazališne umjetnosti – kazao je Šestan.
O samoj predstavi “Jaje”, koja je nastala po knjizi Zlatka Krilića, govorila je redateljica Sanja Hrnjak.
– Na početnu zamisao nama su se nadograđivale i otvaranje suvremene teme, a koje se itekako tiču djece, mladih, a i svih nas ostalih. Tako da zapravo, iza naoko šaljive i bezazlene priče, kriju se mnoga ozbiljna pitanja – otkrila je redateljica.
Svečano otvaranje 58. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku na rasporedu je u subotu, 16. lipnja, u 21 sat, uz izravni televizijski prijenos na HTV-u.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI