Neovisni novinarski portal
30.5.2020.
brda i planine
Detalj šlapa (foto HGSS)

Opet turisti u šlapama na planini:
11 HGSS-ovaca spasilo ‘šlapare’ s Biokova (FOTO)

Detalj šlapa (foto HGSS)

Eto nam još turista u šlapama na planini.  Kako javlja makarska ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja, dana 26. lipnja u 12,05 sati preko Centra 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore – Čaklje na planinarenje gdje ne postoji nikakva planinarska staza. No zapravo nije bila riječ o planinarenju nego o šlaparenju na planinu Biokovo.

– Na teren je izašlo jedanaest gorskih spašavatelja s dva terenska vozilima koji su unesrećenog pronašli u 12,40 sati na predjelu Stupica na nadmorskoj visinu od 420 metara.
Od dvoje turista jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomičan ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu. Nakon spusta i pristupa unesrećenom utvrđeno da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć “momčadskog potega” u 12,50 sati izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor. Akcija završena u 13,32 sata kada su se spašavatelji vratili u bazu – pojašnjavaju u HGSS-u tijek spašavanja turista u šlapama. 

Spašavanje prestravljenog turista (foto HGSS)

Premda su se slične budalaštine već događale, pa bi turisti na Velebit, Bikovo ili drugu priobalnu planinu krenuli u japankama ili šlapama, bez vode, hrane itd., opet se vjerovalo kako bi to trebali biti izolirani incidenti. Dakako, priča o ‘planinarima’ u japankama i moreplovcima na ‘luftićima’ i ‘štramcima’ koje bura odveze put Italije postala je predmet zbijanja šala u javnosti. No HGSS-ovcima takve šale nisu smiješne, jer svaki takav događaj zahtijeva mnogoljudnu akciju i trošenje dragocjenog vremena i novca kojeg ionako nemaju niti za osnovne potrebe.

– Iako se puno radi na preventivi i upoznavanju turista sa opasnostima u planinama i neurbanim prostorima ipak se zbog velikog broja posjetitelja naše prelijepe obale događaju situacije koje na žalost u dosta slučajeva završavaju sa tragičnim posljedicama. Ova je priča sa sretnim ishodom i treći slučaj spašavanja turista u japankama na Biokovu – kažu u makarskom HGSS-u. 

Evo prijedlog: možda bi u podnožju planina trebalo postaviti prometne znakove s prekriženim japankama, a na plažama pod prijetnjom kazne zabraniti upotrebu madraca 20 metara dalje od obala.

Pogled može biti smrtonosan ako si u šlapama (foto HGSS)

Detalj šlapa (foto HGSS)

Akcija (foto HGSS)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI