Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA
Najnovija arheološka istraživanja otkrivaju “tajne” tvrđave sv. Mihovila

Najnovija arheološka istraživanja otkrivaju “tajne” tvrđave sv. Mihovila

Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik predstavila je danas rezultate arheoloških istraživanja na nekoliko dosad neistraženih lokacija na tvrđavi sv. Mihovila.

Na tvrđavi su u prošlosti napravljena dva velika arheološka istraživanja, prvo sedamdesetih godina, a drugo devedesetih godina no još je uvijek puno nepoznanica kaže povijesničar povjesničar Josip Pavić iz Odjela za kulturnu baštinu Tvrđave kulture koji je izradio Plan stručnog upravljanja, istraživanja i sanacije na Tvrđavi sv. Mihovila:
– Ta istraživanja nisu nikad publicirana tako da smo se morali snalaziti sa terenskim dnevnicima. Ovo su tek treća sistemska arheološka istraživanja u povijesti tvrđave i prva koje provodi JUK Tvrđava kulture. I svako naše istraživanje, za koje se nadama kako će biti svake godine bit će publicirano i javno dostupno.
A već prvo arheološko istraživanje, po onome što smo vidjeli, ponudit će zanimljivo štivo o “tajnama” gradnje tvrđave.
Za najzanimljivije otkriće trebalo je ukloniti zemljani nasip koji je nastao kroz dugi niz desetljeća, bacanjem zemlje i drugog materijala s groblja sv. Ane. Nakon čišćenja oko tisuću kubika  zemlje i sekundarnog otpada te obnovom falsabraga tzv. “lažnog zida”, na sjevernom zidu tvrđave otkriven je otvor nejasne funkcije. Kako je godinama bio dijelom prekriven zemljom vjerovalo se kako je riječ o drenažnom otvoru no sada pretpostavke o njegovoj funkciji idu u potpuno drugom pravcu.

Konačno je očišćen zemljani nasip koji je nastao kroz dugi niz desetljeća, bacanjem zemlje i drugog materijala s groblja sv. Ane/Foto: JUK Tvrđava kulture

– U kontaktu smo sa stručnjacima koji bi nam mogli pomoći da otkrijemo o čemu se radi. Nešto slično možda se nalazi i na tvrđavi sv. Ivana, a riječ je o standardnom otvoru u fortifikacijskoj arhitekturi koji je služio za iznenadan napad na neprijatelja, a koji bi se potom zatrpavao. Ja još ne mogu tvrditi kako se radi upravo o tome no svakako nije riječ o drenažnom otvoru jer prostorija do koje otvor vodi sugerira kako je to korišteno za neku drugu svrhu, kaže Josip Pavić.

Josip Pavić pokazuje otvor nejasne funkcije otkriven na sjevernom zidu tvrđave sv. Mihovila/Foto:Tris/J.Krnić

Radove je vodio arheolog Andrija Nakić, a na terenu su sudjelovali radnici iz programa Javnih radova za nezaposlene, raspisanog od strane Grada Šibenika. Istraživanja su provedena pod nadzorom i u suradnji s djelatnicima Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a ukupna vrijednost radova je oko 400 tisuća kuna.
Tijekom arheoloških istraživanja koja su trajala tijekom proteklih šest mjeseci na prostoru zapadnog podzida u blizini dvostrukih bedema istražen je i novootkriveni obrambeni položaj, koji je nadzirao morsko predgrađe grada (Dolac). Na njemu je otkriveno nekoliko puškarnica i mogućih otvora za topove malog kalibra.
I to je dio tvrđave koji zahtijeva dodatna istraživanja koja će se nastaviti sljedećih godina kaže ravnateljica JUK Tvrđava kulture Gorana Barišić-Bačelić:
– Tvrđava sv. Mihovila je vrijedan spomenik i simbol Šibenika i zaslužuje da o njemu saznamo što je više moguće i da sa svim raspoloživim i financijskim i ljudskim resursima dođemo do dodatnih odgovora. Čitav kompleks tvrđave je jedna složena cjelina koja je  pregrađivana i nadograđivana tako da sigurno nećemo doznati odgovore na sva pitanja, ali na nama je da pokušamo saznati što više.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI